懷孕前後

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

原文章由 Freesia_cat 於 07-7-10 21:55 發表
我想問吓大家,究竟應該幾時做第一次產檢呀?

我book左贊育,但贊育要第10個week先見我,即係8月中左右;而我book的私家醫生因為太多人,要成10月尾先first appointment(都過左3個月啦)...... 咁係宜家 ...

我個中医話其実如果無特別不舒服可以不用急做産検。(6∼8w最好)不過10w又好似耐左dd...可以的話便約個私家lor,点都見一見個b会開心d 既。
我上星期照個一次不過得一点,有点担心,但我又有哂反應,我原本book左明天見c+医生,但我個中医話照得太多不太好,又驚無特別成長,所以我想等多一個星期先照,到時一定有野照到,個人都開心d。:mrgreen: 大家要加油呀!
[img]http://www.magicalkingdoms.com/timers/tickers

複式洋房

曾祥風醫生,您呢? 我近尼兩日個胃成日頂住頂住,頂到上心口,好辛苦,您有無甘呀? 有無辦法舒緩下呢? :cry: :cry:

原文章由 rabbids 於 07-7-10 09:47 發表
me too! which doctor do u go to?

複式洋房

我的預產期都係3月8日呀!

原文章由 Freesia_cat 於 07-7-10 13:22 發表
我的預產期都係3月8日呀!又會咁多人

別墅

Mine due date is 6 March. I went doc last monday and told her i have "brown secretion", she gave me some pills to "shuff up" the virgina. but yesterday, i had some "light pinkish brown secretion", i was so worried!

besides, i have no appepite to eat in the morning (wake up till lunch time), any recommendation? thanks.

rabbids

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

[email=jo@pong]jo@pong[/email]:

咁你係第幾個星期去照?我想去照BB有無心跳等,至少知道BB健唔健康。

珍珠宮

原文章由 林大大 於 07-7-11 11:01 發表
我的預產期都係3月8日呀!

我知呀!你會去邊間生呀?

珍珠宮

rabbids,

如果作小產,你可能要要求醫生寫紙俾你放幾日假休息。因為我之前識人都有你的情況,醫生寫紙俾佢左2個星期休息呀!

[ 本文章最後由 Freesia_cat 於 07-7-11 11:48 編輯 ]

珍珠宮

原文章由 Teresa 於 07-7-11 10:02 發表
我預產期約係3月1日.

私家就會下星期first appt, 贊育就8月4日. e? 你係咪住中西區?

我今次第2胎, 上一胎8年前, o係贊育生 (o個時仲有贊育醫院), 係緊急開刀既 (41wks), 所以今次9成都係要開刀生.

比 ...

我之前係住中西區,剛剛搬走,但唔想在其他公立醫院生。

我想問你的子ginger在哪兒買到?

珍珠宮

畀面勳章

寶翠園惠康.

原文章由 Freesia_cat 於 07-7-11 11:50 發表

我之前係住中西區,剛剛搬走,但唔想在其他公立醫院生。

我想問你的子ginger在哪兒買到?

珍珠宮

原文章由 Teresa 於 07-7-11 12:02 發表
寶翠園惠康.

哈哈!原來我以前屋企對面間惠康有得買!

咁我諗其他超市都應該有得買吧!

別墅

大家好!我既預產期應該都係03/2008 :lol:

我既last m是30/5,前日朝早用曼秀雷敦驗到有BB,我奶奶幫我約咗去照超聲波,不過仲未照到,醫生同我講話現在見到我個卵巢發大緊, 叫我再遲多兩個星期才去照多次

其實我出現這種情況,是否正常?

大宅

原文章由 gloriababy 於 07-7-11 15:00 發表
大家好!我既預產期應該都係03/2008 :lol:

我既last m是30/5,前日朝早用曼秀雷敦驗到有BB,我奶奶幫我約咗去照超聲波,不過仲未照到,醫生同我講話現在見到我個卵巢發大緊, 叫我再遲多兩個星期才去照 ...

可能遲左排卵,
我上一胎都係咁
遲多2星期就會有心跳同大好多...

大宅

Teresa
係咁上一胎係政府醫院度開刀
第2胎都會開刀嫁??

原文章由 Teresa 於 07-7-11 10:02 發表
我預產期約係3月1日.

私家就會下星期first appt, 贊育就8月4日. e? 你係咪住中西區?

我今次第2胎, 上一胎8年前, o係贊育生 (o個時仲有贊育醫院), 係緊急開刀既 (41wks), 所以今次9成都係要開刀生.

比 ...

珍珠宮

Gloriababy:

我個醫生話要6星期之後才照到BB的,所以你的情況應該正常!

大宅

星期日用棒棒check左bingo.現在大約四週半,我預產期約三月中 (Count by myself). 未去睇醫生.

有無好女私家醫生介紹? 香港區. Thanks.

別墅

Wei Wei,

我due date 係10-3-2008, book了聯合(因為之前個胎係聯合生)但第一次產檢要8月29日,另外亦有看私家,現考慮要唔要去私家生.

男爵府

原文章由 Freesia_cat 於 07-7-11 11:42 發表
jo@pong:

咁你係第幾個星期去照?我想去照BB有無心跳等,至少知道BB健唔健康。

Freesia_cat,
照上次月経計,我上個星期去照的時候應該週6W,但可能係遅排卵所以仲未見到個B,当時可能係只得3∼4W...
暫定下個星期去照多次,今次一定有成長的。(到時可能都係得5∼6W)不過見完今次C+後,我会去政府排期,我估到時要排我到8月尾先有産検了。不過我都係聴中医師個句,無見紅或激痛的話即代表BB成長中正常lor~~
未来数週我会乖乖待坐家中安静的養胎了。(因為我試過2次小産了,所以我今次会好小心。)
[img]http://www.magicalkingdoms.com/timers/tickers

洋房

我都係3月頭預產期,但係我有見過紅2次。
上周起心口頂住頂住咁,唔想食,體重返而輕咗。
試過食中葯3次,人就舒服d,冇咁tired,但係都係食唔落嘢。

別墅

rabbit lam,

have u been to any doc about your "blood"? could be serious! take care!

別墅

the doc i went to (1st time, last monday) at new world tower central (christine choy) is quite expensive ($800 consul fee, $800 scanning, $400 - $500 lab test, $1200 medicine - folic acid and utrogestan).

i'm thinking of switching to another doc, any recommendation?

rabbids

首頁
12345...8

尾頁

跳至