想生BB

跳至

首頁
12345...12

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

chancherry925,

可否 pm 你個中醫既資料俾我呀, tks~!

原文章由 chancherry925 於 07-8-4 22:29 發表
Dear Danjunior, eewawa,bb202,favour,cwo1888,

原來好的中醫很難求的!我pm了資料給大家,希望幫到各位!
那醫生還指出了混吉的藥方有問題,我吃了該醫生的藥我沒頭痛了.我不敢說我現在看的醫生是最好的,但起碼 ...

別墅

我自小就好信中醫.因我小時敏感海鮮,食親就肚痛到爆,但睇左中醫一個月就依家食咩都得.但我個時睇個中醫已去左.所以我前年小產左之後就去睇左幾次吉叔,但好快走頭,因為我自小就睇好多中醫.真係冇一個睇過一個中醫咁求其.學d姊妹話頭,中醫問症要"望聞問切",佢只做1/4,仲要做得咁唔專心,點會真正知道你有咩問題.我都ttest過佢,有次我去到完全唔講野,睇吓佢問唔問我野,佢果然有"種",真係堅持唔問.佢冇keep病人病歷,我唔信佢咁好野記得晒咁多病人睇咩病.況且佢望都冇望吓你.仲有,睇中醫通常都唔係睇一次就得,有幾多人咁得閒次次去親都sai 幾個鍾.

後來有個friend介紹左個中醫比我,相比之下,我覺得有信心好多:
1.我個friend(actually 係friend嘅friend)佢之前小產過2次.係呢個中醫幫佢調理左半年bingo的.
2.呢個中醫唔會一次比咁多日藥.因佢話你食藥後身體情況會唔同左.可能要轉用其他藥或用藥量唔同.佢通常只比2日藥.在我有左而病嘅時候佢好小心,只比1日藥.食後冇問題而有好轉的話佢可能會比夕多一兩日藥,但都不會多過3-4日藥.除非係幫你補緊時(即你身體冇大問),佢可能比1星期藥.
3.佢有keep病人的record.你再去睇時佢會睇番上次比過d咩藥你,問你食後的反應.
4.佢通常會"望聞問切".而把脈仲會把左右兩邊.
5. 我去睇佢係想生bb.佢食左3個月藥,加上佢教我度體溫,monitor住我嘅情況,到佢覺得ok時會叫我幾時try.唔會dum你.

我有左頭3個月都有食住中藥安胎.有左時有病都只睇佢冇睇西醫.
我依家bb都6個月大,thank god佢so far 都好健康.

In conclusion, don't waste your time and money, and put your body in danger. Stop going to him!!

民房

hi!可唔可以俾個中e 資料我,我都想睇,thanks

原文章由 catlam123 於 07-8-4 23:39 發表
我自小就好信中醫.因我小時敏感海鮮,食親就肚痛到爆,但睇左中醫一個月就依家食咩都得.但我個時睇個中醫已去左.所以我前年小產左之後就去睇左幾次吉叔,但好快走頭,因為我自小就睇好多中醫.真係冇一個睇過一個中醫 ...

別墅

dear QQ2006,

已發pm,請查收.

dear catlam123,
OH! 你說的每一句皆金石良言呀!

我要快樂每一天!
welome to my blog--http://hk.myblog.yahoo.com/chancherry925

民房

chancherry925, 及各位姊妹

可否 pm 你地個中醫詳細資料俾我?
因我想調理下身體才生bb
(我早幾日都去過吉叔睇, 問我咩事,好快打完脈, 就俾佢趕左出來!
如果早d見到你地post就好)

thanks

複式洋房

而家知道佢個地址同個名,就勸預d姊妹們唔好再去睇佢,所謂醫者要父母心,佢都無heart,點會係再世華陀呢?我都係喜歡看中醫的,但最唔喜歡d扮哂野的中醫。

原文章由 ricecooking 於 07-7-28 15:00 發表
吉叔在上環地鐵站永樂街出口附近, 話說我有一次因感冒導致氣管炎, 看了很多次西醫及中醫都不好, 朋友介紹我看吉叔, 都是上去取籌等啦, 只要你醫好我都值得的, 吉叔把完脈後就好肯定咁同我講之前醫我的中醫全部醫 ...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

收到喇, 唔該晒, 其實我本身都睇緊個中醫, 佢都 ok 架, 有同我開病曆, 我每次問野都答得好詳細, 不過硬係覺得差d, 唔識形容, 所以想睇多個, 囉多個 opinion, 我係 bk 都有聽個其他 sisiter 睇你個中醫, 話初初睇佢都覺得佢幾惡架, 你有冇同感呀?

原文章由 chancherry925 於 07-8-5 00:19 發表
dear QQ2006,

已發pm,請查收.

dear catlam123,
OH! 你說的每一句皆金石良言呀!

複式洋房

可否 pm 你個中醫既資料俾我呀!

Thanks!

別墅

Hi catlam123,

Thank you!

pigsunny

原文章由 catlam123 於 07-8-4 23:39 發表
我自小就好信中醫.因我小時敏感海鮮,食親就肚痛到爆,但睇左中醫一個月就依家食咩都得.但我個時睇個中醫已去左.所以我前年小產左之後就去睇左幾次吉叔,但好快走頭,因為我自小就睇好多中醫.真係冇一個睇過一個中醫 ...

別墅

Dear bearbearqoo,Trendy,

已發pm,請查收.

Dear QQ2006,
那醫師OK O窩,一D都o吾惡.可能我看完"混吉叔"所有醫生都非常和藹可親啦.放心啦,我看的那個醫生十分正常,不會無啦啦鬧人的.
我要快樂每一天!
welome to my blog--http://hk.myblog.yahoo.com/chancherry925

民房

Hi catlam123

Can u give me the contact details of the good chinese doctor to me? Thanks.

禁止發言

別墅

各位BK姊妹,
我看開的那個中醫每次診金$150(第一次$200),通常頭一個月她會要病人飲三天藥回去覆診,若要飲30天(1個月)才ok,計落10次醫生費$150x10 , 另加每次藥費平均$120/次, $120 x 10 , 一個月都要$2700左右,你可能會覺得好貴,中醫o窩,使o吾使呀!但換個角度看,如果看這個醫生,看得密一些,她能順應你身體反應開藥,調理效果應會較好.

我自己是7月初小x的,希望12月在做一次ivf,所以我心急想儘快搞好身體,吾想著床後又無左.o甘o岩我都覺得這醫生跟我幾夾,所以花多d錢都要啦!另一方面,對比西醫,看中醫已沒那麼肉痛啦,我看一次西醫,起碼$500-600,仲係幫吾到我o窩(我的情況比較特別,西醫說我一切正常,有事只會打荷爾蒙針)我搞左o甘耐都沒第二個bb,只好試中醫,幾貴都係一萬幾千o者,你話係o米?

話說回來,我覺得最後決定是否繼續看那醫師,完全視乎你自己同她有幾夾,你有幾信她,她是否真的幫到你,錢相比身體來說,真的微不足道,好像我經過小x的慘痛經歷,又看過劉逢吉這類"無料"中醫,我是真心希望找到一個幫到我的人,但幫到我的又不代表幫到大家,我只係想跟大家分享經驗,最終只好由自己作決定啦!
我要快樂每一天!

複式洋房

hello cherrycherry925,

可否pm 你那位女中醫既資料俾我呀?
thanks a lot :-P

男爵府

Hi catlam123 & chancherry925,

可否pm你個中醫既資料俾我呀! thanks alot! :lol:

大宅

hello cherrycherry925,

可否pm 你那位女中醫既資料俾我呀?
thanks a lot :-P

別墅

Dear MUJIMUJI, jo10, mmbbb555,

pls check your PM.
Hope the informations can help all of you.
Add oil for all of us.

Chancherry925
我要快樂每一天!

洋房

Hi chancherry925,

Thank you

複式洋房

THANKS~~

原文章由 chancherry925 於 07-8-7 23:59 發表
Dear MUJIMUJI, jo10, mmbbb555,

pls check your PM.
Hope the informations can help all of you.
Add oil for all of us.

Chancherry925

男爵府

可否pm妳個中e 資料給我,thanks!

《 在神面前萬事非偶然,因神計劃萬有。》

首頁
12345...12

尾頁

跳至