少年成長

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

gdmice 發表於 14-5-3 13:15
回覆 月希 的帖子

我都聽過人講第二段考係深啲, 但問題係人人發力, 我個大小姐就讓賽, 就算比佢第三段考可 ...
我仔都係咁上下啦..由全A變全B...真係好攞命....但係我覺得..如果佢第三段考可以追番上全A...又係小六KEEP到頭2次都係A...
都有得救的

男爵府

.

珊瑚宮

gdmice 發表於 14-5-3 13:47
回覆 月希 的帖子

呢樣真係要靠佢地自己反省. 如亞囡仲係而家呢個態度, 我真係唔樂觀. 最令我痛心係佢唔係 ...
我仔都係咁上下啦..上次考試衰左..
依2個星期測驗...佢都唔見得願溫習

男爵府

.

珊瑚宮

gdmice 發表於 14-5-3 16:18
回覆 月希 的帖子

所以真係唔知點叫佢地著緊啲!
依家D老師係咁...乜都叫家長自己搞掂...
我仔係HK讀緊第四年書,佢小二先轉學返黎的...
我仔成績都叫中上.咁多年黎都係全級頭4份1至5份1左右...
雖然唔係TOP 10..但係TOP 20佢都拉到車邊的...
但係年年..老師都會問...仔仔有冇去補習
我年年都反問...乜佢D成績差到要去補習咩?我想佢放學輕鬆D喎...
老師答我..大多數學生都有補....

咁即係點??我有時都#$%^&我仔..上課唔聽書..回家等我教...
咁佢駛乜返學..買D課本我自己係屋企教咪得..
但係經過幾年..我發現原來係有D老師上課係速讀,唔會講解..等小朋友去補習老師教

當然...都有D老師真係好既...但真係唔算多囉

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

月希 發表於 14-5-3 16:33
[size=11.818181991577148px]但係經過幾年..我發現原來係有D老師上課係速讀,唔會講解..等小朋友去補習老師教
現在中學都是這樣, 老師上課時略教 , 等學生由補習班老師教

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:月希 發表於 14-5-3 16:33 但係經過

原帖由 peggy 於 14-05-05 發表
現在中學都是這樣, 老師上課時略教 , 等學生由補習班老師教
是的,尤其高中,真係略教甚至冇乜點教 ,我仔一向數學好,都攪到 Maths 剛合格,M2 直頭唔合格,補完習清楚好多,佢話老師根本冇乜點教,可能冇時間掛。所以只係旨意學校教去考dse 死得

禁止訪問

開心吸收勳章

珊瑚宮

peggy 發表於 14-5-5 18:28
唉~以前D中小學都唔係咁...中學最多係會考前...先會去補一補...

依家係中小學全天侯要補

男爵府

[

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

月希 發表於 14-5-6 10:4\"\"
唉~以前D中小學都唔係咁...中學最多係會考前...先會去補一補...

依家係中小學全天侯要補

細女學校既英文老師,剛畢業第一年出來教書, 完全冇經驗唔識教書, 所以要阿女出去補英文,阿女個班是精英班,上3次test & exam 得阿女一個有9x,有4 -6人攞到A(85 - 89 分),其餘大部人都是7x分。唉!下個月就要考第一次呈分試
大仔(中二) , 個maths 老師又是剛畢業第一次教書,冇經驗唔識教, 現在每日放學,老公都要再教過阿仔

珊瑚宮

gdmice 發表於 14-5-6 11:41
同意, 我以前都唔係咁贊成小學生咁早去補習, 為左亞囡我已經喺前年改為FTM湊我小朋友, 佢有咩唔明我都想自 ...
咁我諗我仔學校好D...其實老師都OK...係有教的...只係時間趕...有D野唔快鏡去教...根本唔夠時間...好似第三次考咁..6月頭就考...7月中先放假...考完重有足足5個星期返學日...好心就唔好咁早考試啦...比多2個星期教書咪好囉....

我仔數學老師..今年依個真係VERY GOOD...平時TEST成績差D都會留小朋友小息或放學做練習...我仔數學都叫OK架...平常都90幾的...有時小測有過别TOPIC差D..老師就即留..教明佢為止...

只係成績好果班...又或唔好果班..都有去補習...搞到我仔完全冇補的好似另類咁...
咁我見我仔冇補習..成績都OK丫...我會覺得有補果D只係成績好上加好....
但我又唔係要我仔考第一.佢KEEP到頭4分1至5分1既名次我都覺得OK..KEEP住B1生就得

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至