自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我覺得公文D教材好好,我個仔學緊公文中同

原帖由 kellylau79 於 14-03-15 發表
我覺得公文D教材好好,我個仔學緊公文中同英,佢覺得好好,返得好開心喔!

...
請問公文英會教d咩?
我囡囡下年k2都諗住比佢讀下

大宅

好媽媽勳章

引用:我覺得英文麻麻地,好多錯。 +

原帖由 小蘅媽媽 於 14-03-15 發表
我覺得英文麻麻地,好多錯。
喺呀?可分享錯D咩呀?我無乜理阿囡D公文英添!(佢現小三,超學齡至初中)

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:我見到好多回覆都講公文數,+有無人學中文,+

原帖由 baby_cat 於 14-03-15 發表
我見到好多回覆都講公文數, 有無人學中文, 英文或其他?

有無用?
我女小2~學左公文英及數9個月!
最大轉變係佢以前學校d功課都唔做,懶懶閒,要我係度督住佢先做~
但而家係我返屋企前已完成功課及公文數~做完還有時間玩!
成績就由小1全級過100升到今年全級40~

其實我無理過佢學緊咩,總之佢自己每日做左就ok,英文都係自己播碟聽~
我覺得公文式令我個女學識左自律(雖然我都唔知點解,呢樣野係最大收獲)
我開頭都驚佢會唔肯做,但佢又ok喎!每日都自動自覺!可能呢個學習模式岩佢啦!

不過個個小朋友都唔同,可能唔係個個都適合~要試囉!仲要有恆心~因為真係要日日做!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+小蘅媽媽+於+14-03-15+發表我

原帖由 waterfall 於 14-03-16 發表
喺呀?可分享錯D咩呀?我無乜理阿囡D公文英添!(佢現小三,超學齡至初中)

...
我仔由k3讀到宜家p2(level i),好唔好就好個人嘅,當初學係諗住比佢打下底,習慣下要做功課,又唔係太深,到最近有問過佢其實覺得學公文對佢有冇幫助,辛唔辛苦,佢好快答我,梗係有幫助啦。
我仔每日多數係我返到屋企前已經做完功課,p1時的最後成績係全級第五名,佢愉快學習,通常考試前同佢温下就ok。
所以有冇用係好個人嘅,但佢一定可以比小朋友一個好習慣。

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+小蘅媽媽+於+14-03-15+發表我

原帖由 waterfall 於 14-03-16 發表

...
問人要唔要蛋糕,英文應該係
Would you like some cake?
公文卻係
Do you want some cake?
其實係好冇禮貌既講法。

There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

公爵府

回覆:Huiwangmama 的帖子

如讀local 小學是不錯的,彐可養成每天做功課的習慣,但不要太早,我仔5歲開始學

首頁

尾頁

跳至