少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:有無子女,由細自動自覺温書?

我個女會。佢已加讀二年級。每日放學會自己做功課,然後溫習1至2個鐘頭到。會溫老師每日教的生字同埋睇書,英文會自己作文同串字。但係我個女係讀國際學校。我覺得學校唔逼得咁緊小朋友先會自發性温習。佢好享受讀書。有時老師未教佢已經會自己睇然後自己學。

大宅

回覆:有無子女,由細自動自覺温書?

我仔,小五,放學拿拿聲做功課溫書,佢話:「因為想快d做晒d野有時間去玩、睇書、睇電視」
小朋友越大越知時間好寶貴,所以各位家長唔須過早擔心

珍珠宮

引用:Quote:cch0928 發表於 14-4-23 08:21 我見

原帖由 cal@wicked 於 14-04-25 發表
我做語文評估, 見得最多就啲小朋友一入小學就即時失去學習動機, 小一還可, 小二差啲, 小三到評估越谷就越急 ...
你講嘅係好真實嘅情況!真係要提下幼稚園家長,幼稚園做得幾好都好,唔代表小學一樣,到時小朋友有落差都好,唔好太失望,因為而家個教育制度,攪到小朋友對學習多少會有壓力,係幾正常!要睇小朋友對壓力嘅反應如何!
我聽過一個心理學博士講,小朋友真正自己負責自己學習,平均要中三,當然係平均數,會有個別孩子做得好D! 所以佢話,就算小學階段,真的未能做到,家長都唔洗太接受唔到,當然佢嘅意思唔等於唔洗教小朋友自覺,只係心志發展有時真係會未到,即所謂開竅未!

elizz    發表於 14-12-24 00:00

複式洋房

好少細路會自發溫書,大多專注力唔集中,好動
到佢地開竅就會自動自覺,你越催促佢只會令關係惡化

大宅

回覆 201102 的帖子

小小孩多聽cd故事(唔係dvd), 父母陪讀, 反覆讀幾本書, 或聽歌詞, 呢啲都係好方法, 雖然係慢方法, 但對耳仔靈敏的小朋友, 佢哋吸收得好快。 小一小二的小朋友學習, read out loud好重要, 因為上到高年級就進入無聲閱讀期, 所以低年級要盡量叫小朋友讀出聲, 講故事, 或者係開口覆述學過的知識, 深化聽覺記憶。如果高年級同學仔無read out loud呢個經驗, 有時我會要佢哋以自己的語句/重組一次內容, 我目的係要佢哋自己聽一次, 自己要講出口, 就會經過思考, 聽老師講之餘, 係要佢哋練習聽自己講。

學習動機其實係好多方面配合, 唔係單一催谷佢哋就可以, 先要知道自己小朋友強弱, 更重要係, 唔係補佢哋弱嗰邊, 係要發掘佢強喺邊, 增強佢哋潛能加強信心, 先拉得勻弱項。

首頁

尾頁

跳至