夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

禁止訪問

洋房

請放手吧, 今天如他能拋棄妻子地愛妳, 但明天呢, 可能被拋棄既會係妳…

別墅

樓主

你懂得post上來, 其實你內心也知道事情是不好的, 很多人或許太激動, 所以說出來的都會很難聽, 但大家都是以理性去看這件事, 人一生真的會遇到很多難以選擇的事, 但人是有理性的, 有些事情是知道後果的, 如果你真係認為你為咗這個男人甘願放棄現在的家庭. 那就應該先攪好離婚(2個人都是), 安排好子女, 再响埋一齊囉, 但要承擔以後的結果, 包括親人, 朋友, 仔女, 個男人是否真的會給你幸福, 最重要一點是個男人都認為因此也可以放棄佢個家庭和你一齊........

真係要想清楚.....:-| :-| :-| :-| :-|

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 蜜糖小叮 於 07-8-22 11:04 發表
[quote]個已婚的人, 對另外的異性有感覺, 我覺得唔需要特別要去壓抑, 將呢種感覺化為一種欣賞, 一種回憶, 長藏於心底...或者把這種感覺寫下來, 日後再看, 或者再有另一番看法...

已婚的人,只要係諗下都係錯, ...

其實我只覺得
人的感情係要疏導
唔可以一味話唔諗就唔諗
壓抑愈大, 反抗愈大
呢個道理好多人都知道
如果唔去認真面對自己的感情
只管包到實一實, 結局反而可能會使感情愈積愈多
呢啲係人的現實
如果真係咁容易忘記
版主就唔會咁苦惱

要放得低, 首先要去面對佢
我是個做文字工作的人, 所以我覺得把感覺寫下來呢個方法係work
我承認有呢個人存在, 但佢只係活在我的腦海中
有了紓發, 你想見佢的感覺就可以獲得一定的排解

無錯, 任何人面對自己另一半心中有第二個, 都不會好受
但係, 唔係一定要用強硬的方法去解決
同埋, 我真係唔覺得"諗"都係錯, 這是非理性的情感
如果我老公心中對第二個有感覺, 只要佢唔好俾我知, i dun care.
如果我知道, 我又決定不會離開佢, 我會同佢約法三章, 佢地唔可以見面, 同埋都會做好自己的本份. 如果佢真係要附諸行動, 我都無法解決架, 只係緣份問題囉

別墅

原文章由 aloveh 於 07-8-21 20:40 發表
我們互相對大家都有感覺, 但已各自有自己的家庭,我深知沒有將來,很想放下他,但越迫自己不去想他, 卻越是掛念他, 很想打電話給他,我該怎樣才放得下?:cry:

呢排咩原因,咁多女人想紅杏出牆,真係要搵人睇下風水!!

[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid225/pcf65ea518be162d4ec70ff76be1a5cc4/e9174368.jpg[/img]

洋房

其實呢d事每日都會發生的啦,點解咁多人大驚小怪,隔離個板又投訴老公去滾,跟住又話老公有女仔埋身,然後仲有咩睇邊個女人唔順眼呀...最好笑就係講咩紅杏出牆要浸豬籠,駛唔駛去死咁嚴重呀.

講真人地老公話俾你勾引就勾到咩,如果自己同老婆感情好好,0瑕疵又點會俾人入到位,好多時候人都鐘意將問題推0係第三者身上,其實兩公婆感情有問題,最緊要的第一步係要先檢討自己有冇盡力地對另一半好,關心大家的需要lor.雖然大家結左婚,但事實上都係兩個獨立個體,有獨立思想同感情,我地又點可以過份要求人地對自己做幾多野.

況且感情既野好難講,如果真係同自己老公無晒感情又或者大家之間出現無可挽救的裂痕最多咪離婚or,可能離婚之後都可以做好朋友呢.每個故事都會有好多不同發展的可能性,人非草木,邊個唔想係生活中搵到浪漫呀,不過要考慮現實同浪漫之間要付出代價架.

別墅

人真係一種好奇怪的動物, 永遠覺得人地個d野就係好d, 好過自己個d, 俗語"隔離飯香", 亞媽成日話"人地痾dx都香d" 細個好興咁樣話我 .

你以前唔鍾意佢, 而家鍾意佢, 咁而家呢個感覺係假象. 我諗你可能同你老公關係唔係太close or太sweet, 所以當有另一個男人對你表示好感時, 你就投入咗落去. 你應該比自己冷靜一下, 試下從新去望下你老公, 諗下佢d優點同佢對你點好, 你就會發覺你仲係愛你老公.

有時同一個人係埋一齊耐咗, 感情淡咗就會好易受引誘, 男人同女人都無分別, 大家都係人之麻. 問題在於值唔值得為咗一個男人放棄一個大好家庭, 有時我老公激到我死下死下個時都唔知幾想搵第二個:lol :lol , 不過當冷靜落黎諗下, 佢對我好的事情比佢激我的事情多好多, 為我為仔女為頭家付出亦都好多, 一個家要建立係要大家都好勞力, 好用心, 而且要經過好多風風雨雨, 得來不易的, 一諗到咁我d火就即刻冇晒:loveliness:, 錫返晒老公. 你不妨試想像一下呢個你有feel的男人可以好似你老公咁同你行完人生路嗎, 清醒一下la, 唔好比人有機可乘, 害人害己呀, 假象黎嫁咩, 唔係真實的.

別墅

不過都好佩服你夠胆post上黎, 真係好勇. 你睇下幾多人臭罵你, 自己三思而後行, 要承擔後果.

複式洋房

是很痛苦的, 但你一定要放底, 因為你們都有自己的家庭和你所愛的人, 時間可能沖淡, 你要決心放手

原文章由 aloveh 於 07-8-22 10:03 發表

謝謝你們的回應和提醒,那個人其實是我的舊同學,十多年前他問過我有沒有喜歡過他,當時我們都各自在拍拖,所以我說沒有,兩年前,我們再聯絡上,他差不多每星期都會sms我一兩次,問我今天會做什麼,最近他又send了一 ...

大宅

我個人亦認同愛的感覺是不需要壓抑的,假如你相信自己有自制能力讓事情不會到了不可挽回的地步,否則,請你壓抑,即使痛苦。

我本身亦喜歡一個有婦之夫,我老公亦知道,但我很清楚,我不會因為這個男人,不會因為一個未知的將來,而放棄我眼前擁有的幸福。而事實我和他亦從來沒有做出任何越軌的行為,我亦沒有打算要做出傷害兩個家庭的事情。所以這個感覺,一直只存在心中,變成一種對偶象般的欣賞與愛慕。

老公說,不在乎我有多喜歡那個人,反正現在我是他老婆,他是我老公,沒有人可以取代這個地位。假如我真的要走,亦沒有辦法,因為這是我的個人選擇,他可以做的事,只有做好自己本份。

到現在,我們還是很恩愛、很幸福。

其實每個人都希望被愛,假如今天你喜歡的,或喜歡你的,是一個好朋友 (不論男女),相信大家都會高興不已,而不是煩惱萬分。

將感情轉型,未嘗不是一個好方法,假如你能夠成功轉型的話......

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

我覺得結左婚而再去鐘意第二個人,
我諗係因為當事人對目前既婚姻/生活有不滿,
對另一半有抱怨,或者發覺對方不是Mr.Right,
心就開始向外發展,有空間俾第三者有機可乘.
"愛"既感覺開始投向他人.....一但開始左就難收拾了.

係鐘意左第二個人時,其實係咪應該檢討下係基於咩原因呢?
如果仍然鐘意自己既老公,肯定唔會再有心思鐘意第二個男人.
如果自己既婚姻完全無問題而鐘意第三者,
我諗真係要三思而後行了!

子爵府

pc:

我都好鬼like你,做老婆&媽媽1流,好同意你咁講,but見到呢d topic就失控,做5到你咁冷靜.我趕出門夜d話你知原因.

原文章由 PCCW2319 於 07-8-21 22:22 發表

呢個世界上,好男人有好多,令你欣賞、值得付托終身既亦唔少。但係當你已經選擇你既終身伴侶,你已經失去再選擇既權利,而你老公一樣,同樣失去呢個權利。

婚後,我地可能不斷遇到一些俾老公更好、更叻、 ...

大宅

大家好, 我睇哂所有留言, 都有不同見解, 我自己既睇法係aloveh本身知道咁諗法有問題, 亦都未有所行動, 所以佢問吓我哋既見解啫...
我都贊成有d mami, 有時感情唔知幾時出現咗... 到發覺既時候就會諗吓點做... 只會問吓d信得過人既意見? 因為都未成事實都仲有灣轉既如地, aloveh而家咁信得我哋bk mami, 將自己既秘密公開比人知, 你估佢會估唔到人哋會點睇咩? 但係佢依然問bk mami, 證明佢有理性, 未去到咁差既地步囉... 希望bk mami明白, 比d支持佢, 比d唔同意見同分折佢...
另一方面, 我本身都係好保守既女人, 從一而終係我自己完美諗法, 但係唔係人人都可以咁, 因為我知道可遇不可求... 兩個人由係埋齊到分開, 都係有自己原因同支持, 大家都明白呢點...

不過到而家, 社會都仲係有少少男女唔平等, 因為男人有第二個, 同女人有第二個, 通常d人反應分別都好大, 唔知大家同唔同意呢...

aloveh hi,
我覺得你而家係要冷靜吓, 諗一諗, 問一問自己真係要放棄自己家庭去追求另一個家庭? 捨唔捨得自己一手建立家庭? 仔女? 同老公仔女一齊既日子? 如果你真係有諗清楚, 我覺得你已經好好, 因為你唔係一時衝動... 其實你有咩決定都好, 你都要妥善安排, 明白嗎? 如果唔係你自己, 你老公同d仔女係會受到傷害, 所以你先要諗得清清楚楚, 解決應該發生同將來會發生問題...
其實好多人問人意見之前, 多數自己都會有個答案, 問吓人都係睇吓有無人可以support自己, 所以我唔多講, 呢到個個mami都有自己見解, 你慢慢諗吓, 大家都係女人, 一月唔想見到有破碎家庭發生... 大家都係善意架, 只不過表達方式唔同啫...

[ 本文章最後由 KaryLau 於 07-8-22 16:50 編輯 ]

伯爵府

好媽媽勳章

唔~~~~
我覺得如果你真係一時放唔低既話,
都唔使強迫自己係短時間去放低佢既,
不過你真係唔好有進一步既行動同聯繫,
只可以係心裡面"想念"下,然後面對現實,
好好對待老公,全心投入自己既家庭生活,
好好鞏固同老公既關係,將"他"慢慢淡忘,
將你地既相遇埋係記憶裡面.
只容許自己忙裡偷閒時拿來回味!

鐘意既人和事,如果係錯既時間出現,
我地只能嘆句相逢恨晚!
鐘意唔一定要擁有,
況且你已經有個鐘意既人在身體呢?
好好珍惜身邊人吧!

大宅

隔離飯"送"香D,人地老公真係好D ?:tongue:
無論你有幾多偉論都好,錯就係錯,唔好比咁多藉口自己得唔得

大宅

我又要發表下, 我諗樓主都系一時比浪漫感覺所牽引,
應該放多些心力在家和老公身上那自然沒多餘時間想
其它, 最好連對方的所有可通訊的渠道都delete晒, 今就
更加想諗都無得諗啦,當初你都選擇左你老公, 今就代表
你老公系有你認為值得你去托付終生的優點, 何必去比
一個你當初無選擇到的人來困擾自己?而呢個仲系當初
得吾到你的男人.好好想清楚吧.

等待驗證會員

唔好同個男人聯絡,時間久佐,自然會冇感掛架啦。呢D野唸下算啦,唔好走去做

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 aloveh 於 07-8-21 20:40 發表
我們互相對大家都有感覺, 但已各自有自己的家庭,我深知沒有將來,很想放下他,但越迫自己不去想他, 卻越是掛念他, 很想打電話給他,我該怎樣才放得下?:cry:

奇怪 ....., 成日都有呢d post, 世風日下呀.....

複式洋房

你同你老公會唔會....

可能兩個人對得太耐、太瞭解、要求多咗、責任大咗、太多計算、太平淡.....

所以生活變得悶、無新鮮感、枯燥、無興趣.....

突然有個自己都有dddddd好感嘅人對自己百般關心、事事投契、話題多多、樣樣共鳴.......

可能你同個男雙方婚姻各自真係有好有問題,達到無可挽救的地步(咁應該一早離咗婚,唔係等到有第三者先攞d問題黎做籍口)

但如果你哋只係悶(你可能唔係,但或者佢係悶啫)....唉!....如果你真係接受咗佢....咁你都唔好冧同佢幾有將來...同有d乜嘢人祝福你同睇好你....

長久到白頭嘅婚姻多是平平淡淡,無風無浪,平淡是福...惜緣!

首頁
12345...6

尾頁

跳至