跳至

首頁
12345...27

尾頁

男爵府

Hello

Hello 亞薰,

你們當日有出席嗎?那些手冊、通告及功課袋是給家長的,如無的話,next monday要致電班主任盡快取回,好多嘢睇及整理,亦要在5/9(Wed)交回。

至於視藝袋,我是用家長教師會送的那個拉鍊袋(gigi2,我有無聽錯鍾老師講呀?),我放了三類(舊的)顏料、膠水、剪刀、手袖套、白紙張(方便阿仔在小息設計圖案標誌-佢近來嗜好)、紙巾(以便當日的紙巾用晒or忘帶),此視藝袋是放在課室柜桶。

我以妨萬一而阿仔不反感用的話,如老師提議試下用小圍裙食飯,昨天在葵涌廣場買了一套連手袖套的軟薄的圍裙($20 Free Size-咸蛋超人),我會吩咐阿仔每天帶回兼且食飯/視藝堂兩用、食飯沾污是要用紙巾抹走。老師話課室紙巾供應,但我亦如branma般每天起碼有大半包紙巾帶住身,以便大解用呀。

通告裡也提及要帶乾濕手巾仔用於洗手後抹手及食前抹手,但我仍未想好一條濕手巾怎分三次用:小食前、午飯前抹手、午飯後抹嘴-阿仔洗手巾會水汪汪的。

gigi2,

Florian在2歲起返學的自理能力被我訓練得不錯,但佢好介意衞生問題,有小許潔癖的,故此佢好介意人家的手指碰到食物、食具不潔、別人义筷碰到他的食物之類......希望在校不要發脾氣,尤其上述因素。So far未聽過幼稚園老師有關此反映,但都拜託妳有機會傳話給鍾老師知道他的原因。感謝妳先。

原文章由 亞薰 於 07-8-31 20:32 發表
各位, 哩幾日公司好忙, 都無時間上來問返你地個日點喔 ~~

我囡無派到手冊 同功課袋, 請問你地有無得拎?? 同埋好似話要準備小食袋,視藝袋, 食飯圍裙同飯墊俾佢地, 甘要買咩 size? ...
人有善念,天必佑之,福祿隨之,眾神衛之,眾邪遠之,眾人成之

大宅

邊係流程吭?隔了成兩日才吐少少,仲要我問係真唔係呀!:-|
if I were in 1E, I would tell you how Brandon would behave.

Irene,

I forgot whom told me that parents normally would not be assigned to their children's class for performing the role of Aunt Lunch. Maybe I try to tell Miss Chung when I come across her during lunchtime as I am also eager to know the performance of Audrey!

Regarding the stuff, folders, stationery etc. Hope you are clear now after our telephone conversation tonight.

I was crazy busy today for the 1st day of my part time job! Very tired but I could gain the job satisfaction together with some income earned --- predict how much we are going to pay from those SCS memos for their physical and musical instrument training !!!!!:-(

Good night!

原文章由 branma 於 07-8-31 23:24 發表
gigi2, 去camp好唔好玩呀?

Audrey好醒目呀,講番個流程俾你知、抵讚呀

Brandon 睡着了 、time to sleep, bye bye !!

Tomorrow will outside whole day !! see U tonight ...

[ 本文章最後由 gigi2 於 07-9-2 00:27 編輯 ]
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

大宅

明日返半天,祝各位小朋友順順利利,聽聽話話,聰明醒目,上堂專注,老師校長錫哂你地! :lol
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

大宅

hello

原文章由 gigi2 於 07-9-2 22:46 發表
明日返半天,祝各位小朋友順順利利,聽聽話話,聰明醒目,上堂專注,老師校長錫哂你地! :lol

gigi2, Brandon very afraid tonight !! ha..ha...話怕老師黒面又怕小朋友蝦喎!!

好慘呀、要比平時早―小時起身呀、

你part time做成點呀、返乜時段架、PM話我知啦

pls take all notice to school !!!

男爵府

各位"07石小小一家長"妳哋好,明天開學喇,我祝呢度各位嘅小朋友有一個愉快的小學生活,個個都讀得開心又有好成績啦....嘻嘻
携手共白頭,掌心繞指柔,紅塵有你伴,一生都富有

大宅

THANK YOU !!

原文章由 Nicole媽咪 於 07-9-2 23:38 發表
http://www.hk-laufamily.com/_629.gif各位"07石小小一家長"妳哋好,明天開學喇,我祝呢度各位嘅小朋友有一個愉快的小學生活,個個都讀得開心又有好成績啦....嘻嘻 ...

Nicole Mami, thank you ^_^

希望你個小朋友成績更進歩啦

洋房

原文章由 branma 於 07-9-3 10:17 發表

Nicole Mami, thank you ^_^

希望你個小朋友成績更進歩啦

各位07小一家長,你哋好呀!!你哋會否入石小家長義工隊呀???如果會......我哋9月6日見:lol :lol :lol

大宅

義工

原文章由 saraor 於 07-9-3 19:34 發表

各位07小一家長,你哋好呀!!你哋會否入石小家長義工隊呀???如果會......我哋9月6日見:lol :lol :lol

Hi,多謝你解答木顔色問題,我係在職媽咪,做唔到義工!! sorry ar!

大宅

開學感覺

我對石小好満意、呢兩日剛開學、我們在29/8巳收到通告、上石小網亦得知最新消息、因為我自己帯小朋友返學、對學校安排亦感滿意、暫時發現唯―不好的地方,是早上集會在無蓋操場集隊、小朋友真係熱死呀、希望以後能在有蓋操場早會就好啦

因為我識其他學校的小朋友、學校並没有通知開學週安排、故此家長乜書都帯哂返學、校網亦没有任何消息告知、慘慘慘呀

洋房

原文章由 branma 於 07-9-4 16:26 發表
我對石小好満意、呢兩日剛開學、我們在29/8巳收到通告、上石小網亦得知最新消息、因為我自己帯小朋友返學、對學校安排亦感滿意、暫時發現唯―不好的地方,是早上集會在無蓋操場集隊、小朋友真係熱死呀、希望以後能在 ...

上年仔仔一年班時,我同你的感覺一樣,最慘就是早上集會,有時集隊集了半小時有多,睇見D小朋友真是心痛死,我哋都有向校方提過意見,但好似無咩用 不過每星期只有三天早會,逢二、四都係一返到學校就上課室

[ 本文章最後由 saraor 於 07-9-4 19:59 編輯 ]

大宅

hashtag影視迷勳章

原文章由 Irene1121 於 07-9-1 11:29 發表
Hello 亞薰,

你們當日有出席嗎?那些手冊、通告及功課袋是給家長的,如無的話,next monday要致電班主任盡快取回,好多嘢睇及整理,亦要在5/9(Wed)交回。

至於視藝袋,我是用家長教師會送的那個拉鍊袋(gigi2,我有無聽錯鍾老師講 ...

Irene1121,

我個日最後都有出席, 但我地班主任個日只係派左通告, 無派到手冊 (手冊結果係星期一派俾全班學生) 或功課袋 (唔知幾時有 ~), 似乎石小的班主任係無一個一致既做法,佢地係各有各做,所以搞到家長有d混亂喇 !!

你連視藝袋都已經準備好喇 ~~ 真快手喔!! 唔知佢地上堂係用木顏色定 crayon 呢 ??

大宅

hashtag影視迷勳章

原文章由 saraor 於 07-9-4 19:56 發表

上年仔仔一年班時,我同你的感覺一樣,最慘就是早上集會,有時集隊集了半小時有多,睇見D小朋友真是心痛死,我哋都有向校方提過意見,但好似無咩用 不過每星期只有三天早會,逢二、四都係一返到學校就上課室

...

o下~~ 一星期有成三日早會, 仲要晒住企半小時, 好慘喔 !! 可唔可以同學校提議係課室用 speaker 上早會呀 ??

同埋早會點解要上甘多日既?? 我聽講官小都只係一星期得一日早會, 其他日子可以不用上哩 !! 其實早會做d咩 ?? 唔上早會既日子又會做咩呢 ??

大宅

...

吓!!完來係因為今日係星期二先唔駛集會、等我仲以為係落雨的安排丫

大宅

...

吓!!完來係因為今日係星期二先唔駛集會、等我仲以為係落雨的安排丫

大宅

木顏色

原文章由 亞薰 於 07-9-4 20:44 發表

Irene1121,

我個日最後都有出席, 但我地班主任個日只係派左通告, 無派到手冊 (手冊結果係星期一派俾全班學生) 或功課袋 (唔知幾時有 ~), 似乎石小的班主任係無一個一致既做法,佢地係各有各做,所以搞到家長有d混亂喇 ...

我都準備哂視藝堂D野啦,有剪刀,木顔色,glue pen。。。等我提亜仔放在課室柜桶,

洋房

原文章由 亞薰 於 07-9-4 20:54 發表

o下~~ 一星期有成三日早會, 仲要晒住企半小時, 好慘喔 !! 可唔可以同學校提議係課室用 speaker 上早會呀 ??

同埋早會點解要上甘多日既?? 我聽講官小都只係一星期得一日早會, 其他日子可以不用上哩 !! 其實早會做d ...

逢二、四係要帶一本故事書返學校,在上課前睇,所以一返學直上課不用集隊

洋房

原文章由 branma 於 07-9-4 21:06 發表

無錯呀!今天是落雨所以不用集隊,Day S 係要集隊的

大宅

Oh!! I see

原文章由 saraor 於 07-9-4 21:26 發表

逢二、四係要帶一本故事書返學校,在上課前睇,所以一返學直上課不用集隊

this is very good, but very heavy !! ha..ha..

亜仔辛苦哂啦!!

大宅

你們就好啦!我囡係唔多主動報料的,問佢實答,唔問就好似無事發生,我惟有見手冊有寫至帶,好彩有Florian同班至無咁徬徨!:-(

大宅

你們就好啦!我囡係唔多主動報料的,問佢實答,唔問就好似無事發生,我惟有見手冊有寫至帶,好彩有Florian同班至無咁徬徨!:-(

首頁
12345...27

尾頁

跳至