自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

大宅

回覆:abby1980 的帖子

Me2

大宅

回覆:小紅梅 的帖子

我90後,見識少,真係未見過落大雨加雹加冧天花

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆:香港人大驚小怪

樓主喺邊度見慣世面呀?自問香港人真係好幸福,冇乜經歷災難喎,唔覺得有咩大驚小怪

禁止訪問

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 春季勳章 BK猜猜猜慶中秋

公爵府

畀面勳章

引用:Quote:YURICKY+發表於+14-3-30+23:25+咁又

原帖由 js1204 於 14-03-30 發表
有無咁誇張,年年水浸到腰?你住邊?我都是試過一次浸到小腿。
有幾誇???住係底洼地區,一水浸就搬上二樓,大人係下面清理以前新聞都出唔少,而家排洪做得好,咪少見囉

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:小紅梅 的帖子

我真係未見過落雹喎,有咩問題呀

BFG  x2  發表於 14-3-30 23:52
BFG  x2  發表於 14-3-30 23:52

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我見識少…真係未見過商場變瀑布喎

翡翠宮

減齡達人勳章

引用:我90後,見識少,真係未見過落大雨加雹加冧

原帖由 minnie.c 於 14-03-30 發表
七十後都冇見過啦樓主可能五十後

大宅

我都第一次見冰雹咋 仲要整穿商場頂
唔俾人驚嚇架咩

用戶要求終止服務

引用:Quote:原帖由+abby1980+於+14-03-30+發表我

原帖由 Chowying 於 14-03-30 發表
Me too 上次係幾時?
haha.....我地冇樓主咁脫俗架喇......

NikoChan    發表於 14-3-30 23:49

大宅

今晚果個幾鐘香港好似淪陷左咁,我見識少第一次見,亦都呢希望香港係咁

大宅

引用:今晚果個幾鐘香港好似淪陷左咁,我見識少第

原帖由 karilau 於 14-03-30 發表
今晚果個幾鐘香港好似淪陷左咁,我見識少第一次見,亦都呢希望香港係咁

...
唔希望

子爵府

香港不嬲好少天災,今次既雨大到係我出世至今都未遇過

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

tomatoMM 發表於 14-3-30 23:34
我都記得
我記得係太子下午
返到屋企成條底底濕到滴水

係呀!廿年前太子道和彌敦道交界。落大雨,真是會⋯⋯水浸

那裡的店主準備好沙包,防止雨水入內

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+minnie.c+於+14-03-30+發表我

原帖由 florapang0426 於 14-03-30 發表
七十後都冇見過啦樓主可能五十後
香港唔係第一次落雹架, 唉 唔駛50後先見

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

minnie.c 發表於 14-3-30 23:39
今日呢D場面,我做多你幾年人都係第一次見咋~~
可能樓主真係見慣晒,不過唔知佢係咩國家睇咁囉

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

小紅梅 發表於 14-3-30 23:44
香港唔係第一次落雹架, 唉 唔駛50後先見
香港幾時試過咁多地方一齊落雹又落咁多????我都好想知啊

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

引用:哦

原帖由 ninjarabbit 於 14-03-30 發表
呢個字出得咩

男爵府

畀面勳章

引用:香港人大驚小怪,落大雨落下雹就V+wa鬼叫,

原帖由 小紅梅 於 14-03-30 發表
香港人大驚小怪,落大雨落下雹就V wa鬼叫,黑雨預左水浸啦,行快2步返屋企囉,個個拎部手機出嚟影影影,真 ...
老實說,我本人真的沒有在香港看過冰雹,嚴重得打破天窗、地鐵頂等,我也深信是第一次。
當然感恩的,是我當時在家中與家人用膳。但其實在外的、在商場內的、在地鐵站的人,看到如此情景,好奇停下來看看、拍下情景告知家人或朋友要小心留意,這也不為過吧!我猜想,當時他們也希望自己可以在家中安安全全的,他們也不想目到如此的傷害。
更何況,國家自掃門前雪,這也不是我們香港人的文化。
看完你的留言,真的令我立即想起早前內地一條影片,影著一個可憐的小孩,給一輛又一輛的貨車、私家車等搌過,旁邊的路人竟不如你所說的香港人「大驚小怪,v+wa鬼叫」,而是表現異於常人的冷漠無情,不聞不問,也不報警也不救援。
想問一下,這就是你想看到的香港嗎?想到這裡我心裡極度害怕!
在此,再一次感恩,香港尚有人是懂得「大驚小怪,v+wa鬼叫」的!

6x6=36  Good  發表於 14-3-31 01:32
montea  說得好  發表於 14-3-30 23:59

珍珠宮

引用:樓主。如果你屋企漏水。唔知仲會唔會咁話人

原帖由 donaldduckduck 於 14-03-30 發表
樓主。如果你屋企漏水。唔知仲會唔會咁話人地呢
有漏呀,抹完啦,黑雨預左抹水啦係咪

首頁
12345...14

尾頁

跳至