醫護健康

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

引用:請問如果在家洗肚, 每月開支大約要幾多錢

原帖由 bamboo14 於 14-05-02 發表
請問如果在家洗肚, 每月開支大約要幾多錢 ?? 洗的過程是否很辛苦 & 痛 ???
每月洗費大概2000蚊左右。但第一次費用比較貴,如要買電暖板($3800)等各樣物品。每半年換中間喉,200幾蚊。

初時洗肚個肚出水時會扯住痛, 媽說有點似m痛,入水時,個肚個好似飲左好多水咁,好漲。

傷口要日日洗,小心發炎。如果是糖尿患者就更加要小心傷口。

屋企要非常乾淨,我就連衣服等都會用滴露來洗。

複式洋房

引用:Quote:原帖由 bamboo14 於 14-05-02 發表請

原帖由 toby125 於 14-05-02 發表
每月洗費大概2000蚊左右。但第一次費用比較貴,如要買電暖板($3800)等各樣物品。每半年換中間喉,200幾蚊 ...
我媽媽都係腎有事,醫生都講一年多要洗腎,我都唔知有咩可以做到,日日都好擔憂,老豆又死得早,又請唔起工人照顧佢 .

大宅

引用:Quote:原帖由 toby125 於 14-05-02 發表每

原帖由 bamboo14 於 14-05-03 發表
我媽媽都係腎有事,醫生都講一年多要洗腎,我都唔知有咩可以做到,日日都好擔憂,老豆又死得早,又請唔起工 ...
呢段時間盡量keep好點, 可以拖幾耐洗得幾耐。

洗左腎後, 有好多病跟住黎。到時醫得呢樣,又醫唔到果樣。

祝你和你媽媽健康平安。

珊瑚宮

Toby,你揾到間有洗腎服務的護老院?

玩具萬歲!

大宅

引用:Toby,你揾到間有洗腎服務的護老院

原帖由 fitfish 於 14-05-04 發表
Toby,你揾到間有洗腎服務的護老院?
是喔。

珊瑚宮

toby125 發表於 14-5-7 00:33
是喔。
巳問過幾間,凡不良於行,一概押尿片,伯母要否押片?
玩具萬歲!

男爵府

辛苦你了, TOBY.
我公公都9X, 一路都好健康, 上年年尾開始腳痛, 兩隻腳都不定位周圍痛. 今年2月聯合覆診老人科時, 話佢應該腎功能衰竭, 所以腳痛+無力. 而家係屋企都要用"手另"扙行跟, 唔以企咁耐, 2個月都冇出過街啦. 我想借助行器/輪椅俾佢出街, 但又唔知邊種先岩佢. 等聯合覆診要到8月. 又唔知佢腎指數去到邊, 醫生冇講, 只係話佢咁大年紀唔SUGGEST洗腎.

大宅

引用:Quote:toby125 發表於 14-5-7 00:33 是喔。

原帖由 fitfish 於 14-05-07 發表
巳問過幾間,凡不良於行,一概押尿片,伯母要否押片?
我租左大房, 買左部便椅給媽媽在房內去洗手間。

大宅

引用:辛苦你了, TOBY.我公公都9X, 一路都好健康,

原帖由 Angel8 於 14-05-07 發表
辛苦你了, TOBY.
我公公都9X, 一路都好健康, 上年年尾開始腳痛, 兩隻腳都不定位周圍痛. 今年2月聯合覆診老 ...
可叫醫生轉介看職業治療(好似係咁既名),佢地平估左,會建議輪椅/或用拐仗。用那一樣都好,醫生會寫紙你去買,佢地會寫埋size比你。或佢地會幫你訂, 送埋去你家。 貨到付款。

年紀大, 好多醫生都品建議洗。 或者可能係好事。

男爵府

我搵到個機構可以免費借輪椅3個月, 我會借黎試住先, 等得聯合再轉介都唔知幾時. 輪椅應該安全過拐仗, 我只係怕老人家接受唔到輪椅姐.

TOBY, 我想問, 你媽媽係咪都會腳痛+無力架?聯合個醫生只係估計我公公腎功能衰竭, 但又冇話我知個腎指數去到邊. 所以我唔SURE係咪腎的問題影響. 但我公公痛得好奇怪, 佢話D"痛"會周圍走, 一時左腳一時右腳, 一時大脾一時小脾. 坐住起身有時會冇力.

其實佢每次覆診前都會驗血, 係咪都已經驗到腎指數呢?

珊瑚宮

toby125 發表於 14-5-7 21:37
可叫醫生轉介看職業治療(好似係咁既名),佢地平估左,會建議輪椅/或用拐仗。用那一樣都好,醫生會寫紙你 ...
醫生簽名買,會否平過門市好多?
玩具萬歲!

珊瑚宮

toby125 發表於 14-4-9 02:21
媽媽在去年3月開始洗腎(洗肚),初時還可自理但近呢幾個月, 已昏迷兩次,醫生解釋係體內腆解質亂,所以會 ...
是否洗腎一樣有風險?洗腎一樣有副作用?
如到時唔洗得,是否轉舒援治療?(你要問定)
玩具萬歲!

大宅

引用:Quote:toby125 發表於 14-5-7 21:37 可叫醫

原帖由 fitfish 於 14-05-08 發表
醫生簽名買,會否平過門市好多?
未必, 但醫生評估過用咩size,心裡覺得安全點。
我媽果部買左1300.我見出面最平幾百數都有部。

大宅

引用:Quote:toby125 發表於 14-4-9 02:21 媽媽在

原帖由 fitfish 於 14-05-08 發表
是否洗腎一樣有風險?洗腎一樣有副作用?
如到時唔洗得,是否轉舒援治療?(你要問定)
...
洗肚對個個唔同,我唔敢講好定唔好,你都係問下醫生。

但洗肚對病者精神有一定負擔,要日日定時定候洗3-4次肚。

如我媽洗肚冇幫助, 就要洗血。但聽人講, 洗血好辛苦。到時睇醫生點講。

珊瑚宮

toby125 發表於 14-5-9 02:17
洗肚對個個唔同,我唔敢講好定唔好,你都係問下醫生。

但洗肚對病者精神有一定負擔,要日日定時定候洗3-4 ...
如洗血,去E院,一星期三次,每次5小時.
但要評估可否洗血,心臟頂唔順,可能唔洗得.
玩具萬歲!

大宅

我62每星期都要到醫院洗肚,佢有糖尿又因糖尿要截支,糖尿亦試過上眼,而家仲要洗埋肚,但見佢洗完身體仲差過未洗時,而家成日話周身痛,又唔係好食野,又瞓唔到,糠尿仲時高(3x度)時低(一日內跌到得幾度,正常水平),真係唔知可外做乜,見到佢都覺得辛苦

珊瑚宮

回覆 koyetsebb88 的帖子

洗肚不是在家洗的嗎?只知去E院係洗血。

玩具萬歲!

大宅

引用:我62每星期都要到醫院洗肚,佢有糖尿又因糖

原帖由 koyetsebb88 於 14-05-10 發表
我62每星期都要到醫院洗肚,佢有糖尿又因糖尿要截支,糖尿亦試過上眼,而家仲要洗埋肚,但見佢洗完身體仲差過未 ...
我媽媽也是這樣, 成日話周身痛,食極上痛藥都唔得。食又係食得好少, 夜晚訓唔到, 有時食安眠藥都訓唔到。

珊瑚宮

toby125 發表於 14-5-10 01:12
我媽媽也是這樣, 成日話周身痛,食極上痛藥都唔得。食又係食得好少, 夜晚訓唔到, 有時食安眠藥都訓唔到 ...
唉!E生又話洗腎點好點好,仲叫我家女長者去洗腎,話可博長條命。但又講有風險。我見伯母洗完咁樣,我好驚
玩具萬歲!

大宅

引用:Quote:toby125 發表於 14-5-10 01:12 我媽

原帖由 fitfish 於 14-05-10 發表
唉!E生又話洗腎點好點好,仲叫我家女長者去洗腎,話可博長條命。但又講有風險。我見伯母洗完咁樣,我好驚 ...
洗腎命係會長左。 但身體質數會差左。

首頁
12345...7

尾頁

跳至