跳至

首頁
12345...96

尾頁

水晶宮

Jessicalau,
KJS 比你囡囡interview, 應該好大機會收,
放心.

禁止訪問

水晶宮

以我所知, kjs應該係group interview.
同埋比出黎的 interview offer,
應該唔會多過本身P1 學位的數目太多.
你囡囡只要唔喊, 在interview時唔講中文,
應該會pass.

你有冇申請其他 esf PIS?

[ 本文章最後由 birdbird 於 08-1-9 21:01 編輯 ]

大宅

all,
對於小一揀一條龍定係無一條龍學校,係咪一條龍真係正d呢?
我見有d case係入咗小學,但成績唔夠好,入唔到直屬中學,結果都係要出面搵。
咁如果係唔係一條龍小學讀,就係一定要煩中學選校。

由幫阿仔搵中學既經驗,我睇到好多好叻既case,都入唔到心儀既學校,所以好驚驚,阿女應該行邊條路呢?邊條路啱佢呢?

好猶疑,真係唔知條路應該點行?

男爵府

yy,
咁即係點呀? 係喎, 你諗住報yy報番阿哥間小學丫? 定係響出面勇闖私校or直資呀?

原文章由 yypiano 於 08-2-27 11:26 發表
all,
對於小一揀一條龍定係無一條龍學校,係咪一條龍真係正d呢?
我見有d case係入咗小學,但成績唔夠好,入唔到直屬中學,結果都係要出面搵。
咁如果係唔係一條龍小學讀,就係一定要煩中學選校。

由幫阿仔搵中學既經驗, ...

大宅

10,
呢個問題係我呢期既頭痕題目,我遲少少會諮詢下我有無機會同yy勇闖一下果d一條龍學校,因為首階段如果勇闖失敗,我就無機會返番去阿仔間小學try架喇。
至於私校和直資,我暫時唔會諗住。就算係都係玩下。

原文章由 十月媽咪 於 08-2-27 15:40 發表
yy,
咁即係點呀? 係喎, 你諗住報yy報番阿哥間小學丫? 定係響出面勇闖私校or直資呀?

水晶宮

原文章由 yypiano 於 08-2-28 15:01 發表
10,
呢個問題係我呢期既頭痕題目,我遲少少會諮詢下我有無機會同yy勇闖一下果d一條龍學校,因為首階段如果勇闖失敗,我就無機會返番去阿仔間小學try架喇。

...

yypiano,
有邊d學校係津貼而又係一條龍?
直資/私立一條龍, 我知道有幾間

津貼學校
男仔的熱選喇沙, 女仔的Maryknoll, 協恩,
佢地跟自己中學只係 '直屬' 關係,
唔係一條龍.

女仔的津貼學校
1)天神嘉勒撤
2) St. Mary (小學),
呢兩間就同St. Mary 成一條龍

[ 本文章最後由 birdbird 於 08-2-28 20:21 編輯 ]

男爵府

小鳥,
我某日睇bk個小一版, 唔知邊個topic有家長話天神嘉諾撒同ST. MARY中學脫左龍的, 唔知真定假呢?

原文章由 birdbird 於 08-2-28 19:55 發表

yypiano,

津貼學校
唔係一條龍.

女仔的津貼學校
1)天神嘉勒撤
2) St. M ...

男爵府

YY,
一條龍津小&津中? 即係邊間呀? 報D料唻聽下好喎!

原文章由 yypiano 於 08-2-28 15:01 發表
10,

...

大宅

bird,
噢,我誤會咗直屬同一條龍既意思添,我意思係直屬,企係而家呢個時候,當然希望入到有直屬中學,唔使煩多次,不過我都見過有人成績唔達標,直屬中學入唔到,咁就悲囉。
我都諗緊阿女適合邊d學校,而家又睇唔出,比我自己揀,就當然係至多人揀果d啦,但係,機會有幾多呢???

原文章由 birdbird 於 08-2-28 19:55 發表

yypiano,

津貼學校
唔係一條龍.

女仔的津貼學校
1)天神嘉勒撤
2) St. M ...

大宅

10,
有d誤會,係直屬。

天神嘉諾撒同st. mary唔係已經脫咗龍咩?

原文章由 十月媽咪 於 08-2-28 22:48 發表
YY,
一條龍津小&津中? 即係邊間呀? 報D料唻聽下好喎!

男爵府

YY,
我就係響BK見過有媽咪話天神嘉諾撒同ST. MARY已經脫咗龍, 但我又搵唔番個TOPIC, 所以...畀唔到證據大家囉!

你真係丫, 直屬同一條龍, 兩回事唻嘛, 你又玩我! 而家呢個MOMENT, 咪即管試抽囉, 反正都無辦法架啦! YY有冇宗教分呀? 如果無, 佢好似只係得5分在手咋喎! 不過如果你揀番阿哥果間, 係咪會有番15分呀?

原文章由 yypiano 於 08-2-29 14:23 發表
10,
有d誤會,係直屬。

天神嘉諾撒同st. mary唔係已經脫咗龍咩?

水晶宮

天神 跟 St. mary 在2005年9月成一條龍,
3年未夠, 咁快就話脫龍?

[ 本文章最後由 birdbird 於 08-3-1 20:05 編輯 ]

男爵府

小鳥,
我都唔太肯定, 不過就真係見過呢個topic! 但係真係假, 我無去深究啊!

原文章由 birdbird 於 08-3-1 20:03 發表
天神 跟 St. mary 在2005年9月成一條龍,
3年未夠, 咁快就話脫龍?

大宅

大家都好頭痕.

我都有問自己, 一條龍係唔係真係好事
有時諗一條龍唔洗煩
又有時諗, 個女5歲未夠就要考小學, 果間小學係唔係一定合適佢, 都係未知數.
如果入左一條龍, 又真係一個唔好彩, 唔arm, 就pk ,
要轉出去, 又係要爭餐死, 唔轉, 又係煩死

我呢d住"山卡拉", 要搏出城讀書, 係好大代價0架, 如果唔 arm, 就c

男爵府

小豆媽,
但唔試過, 又唔知啱定唔啱喎? 或者唔會c呢? 或者讀得好叻好掂呢? 係咪? 試左喇, 收左喇, 再慢慢諗啦!

原文章由 小豆媽 於 08-3-2 14:15 發表
大家都好頭痕.

我都有問自己, 一條龍係唔係真係好事
有時諗一條龍唔洗煩
又有時諗, 個女5歲未夠就要考小學, 果間小學係唔係一定合適佢, 都係未知數.
如果入左一條龍, 又真係一個唔好彩, 唔arm, 就pk ,
要轉出去, ...

大宅

10,
之唔係囉,阿哥畢咗業,yy無乜著數,我先至係度諗,如果機會平平,我係咪應該去博一博其他既呢?講真,我真係好認真諗過同埋搜集緊d資料,尤其係果d直屬的,不過最後都係問下我老公個老友,先至可以定奪,博定唔博。

原文章由 十月媽咪 於 08-3-1 18:21 發表
YY,
我就係響BK見過有媽咪話天神嘉諾撒同ST. MARY已經脫咗龍, 但我又搵唔番個TOPIC, 所以...畀唔到證據大家囉!

你真係丫, 直屬同一條龍, 兩回事唻嘛, 你又玩我! 而家呢個MOMENT, 咪即管試抽囉, 反正都無辦法 ...

水晶宮

原文章由 yypiano 於 08-3-2 22:47 發表
10,
之唔係囉,阿哥畢咗業,yy無乜著數,我先至係度諗,如果機會平平,我係咪應該去博一博其他既呢?講真,我真係好認真諗過同埋搜集緊d資料,尤其係果d直屬的,不過最後都係問下我老公個老友,先至可以定奪,博定唔博。

...

yypiano,
如果你係講第一round的自行收生階段,
在冇 '阿哥' 的裙帶關係, 加上冇宗教分
yy應該係唔夠分去 '堂堂正正' 地博阿哥母校以外的其他名津校.

[ 本文章最後由 birdbird 於 08-3-2 23:15 編輯 ]

大宅

BIRD,
照你睇,我係咪應該唔好諗咁多,第一ROUND就去阿哥果間算勒??

原文章由 birdbird 於 08-3-2 23:10 發表

yypiano,
如果你係講第一round的自行收生階段,
在冇 '阿哥' 的裙帶關係, 加上冇宗教分
yy應該係唔夠分去 '堂堂正正' 地博阿哥母校以外的其他名津校. ...

水晶宮

原文章由 yypiano 於 08-3-2 23:53 發表
BIRD,
照你睇,我係咪應該唔好諗咁多,第一ROUND就去阿哥果間算勒??

yypiano,
以我愚見,
如果你想round 1就定晒賽果
你應該用20分去yy阿哥間學校搵個學位番黎

但係如果你有門路, 唔洗在round 1同人鬥高分的話
你可以試其他名津校.

又或者你係 '博' round 2 的大抽獎
& 在抽唔到的情況下你會去敲門
咁你可以在round 1填你要 '博' 的學校.

其實我講o左等如冇講, 因為我只係講個實際情況出黎.

首頁
12345...96

尾頁

跳至