自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

小朋友愈細愈易學語言,建議在小朋友3-5歲時開始學多2種語言

大宅

回覆:請問兩歲三個月小朋友說話能力

我果仔2歲,除咗聽過佢叫喵,no, 嗲尐同怕狗叫之外,就係太空話。如果你要驚,我要仲驚過你

男爵府

Don't worry la

伯爵府

春季勳章

回覆:apple_love 的帖子

No, 上playgroup, 有個二歲幾小朋友, 直頭未識講嘢。

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

每個細路語言發展唔同,男仔女仔亦有分別有啲音節係要遲啲先發到的。

現階段不妨留意下佢啲發音有咩問題,係聲母、韻母定聲調唔準,邊啲音唔準,定或發音時多咗/少咗啲音,多同小朋友做口肌練習

2歲仲細,到4歲仲發覺有問題可考慮見言語治療師接受評估

請勿打招呼~

男爵府

引用:每個細路語言發展唔同,男仔女仔亦有分別有

原帖由 melody228 於 14-04-25 發表
每個細路語言發展唔同,男仔女仔亦有分別有啲音節係要遲啲先發到的。

現階段不妨留意下佢啲發音有咩問題, ...
Ok,多謝你嘅見意

男爵府

回覆:wongngain 的帖子

我個仔都係,到2.5year先講句子 無問題既

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

我仔兩歲六個月,講野好叻,乜都識講,不過全部音都唔正,聽到我耳都側埋

男爵府

大廚勳章

禁止訪問

引用:我仔兩歲三個月,未番學,都好多野講,可以

男爵府

好媽媽勳章

正常呀,我囝都就黎2歲3個月,我媽成日都笑佢好似番鬼佬講野,

男爵府

玩具勳章

我仔仔又係兩歲三個月,兩歲時只係發單音,仲要唔多。上緊言語治療,而家可講句子,音都係唔多準,但見佢會進步。好多人話大下就會好,但6歲前係治療黃金時間,應該把握。有啲音唔準,只係口肌不協調,訓練左就有改善,點解要等小朋友自己變,而呢一兩年就別人聽到一半半呢,對小朋友自尊心都唔好,又影響學習。

翡翠宮

減齡達人勳章

男仔係會咁架,我女兩歲半講野都仲係歪歪地,唔洗擔心啦,返學自然會改善到的

珍珠宮

開心吸收勳章

你仔好叻,我仔2歲3個月才開始講單字

珍珠宮

開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由 apple_love 於 14-04-25 發表

原帖由 CHOR~CHOR~ 於 14-04-25 發表
妳既意思係囝囝識講好多說話,但係發音唔準?
我囝就係咁,亦喺兩歲左右發現,某啲音點教都講唔到,不過, ...
我想問下我就黎3歲的仔發唔到 “公公”呢個音,他講 “冬冬”,其他文字發音應該正確,請問他說話有無問題?會唔會再大些便識講?

男爵府

引用:我仔兩歲六個月,講野好叻,乜都識講,不過

原帖由 卡卡公主^^ 於 14-04-25 發表
我仔兩歲六個月,講野好叻,乜都識講,不過全部音都唔正,聽到我耳都側埋

...
有時我仲只有我聽得明添

禁止訪問

男爵府

引用:我仔仔又係兩歲三個月,兩歲時只係發單音,

原帖由 SmallRiceBB 於 14-04-25 發表
我仔仔又係兩歲三個月,兩歲時只係發單音,仲要唔多。上緊言語治療,而家可講句子,音都係唔多準,但見佢會 ...
我仔仔係有時全句都啱個字音,係個高低音錯,好難表達,唔知你明唔明

大宅

引用:Quote:原帖由 fishyu97 於 14-04-25 發表我

原帖由 Yuki_Yeung 於 14-04-25 發表
我囝都係,返咗n一段時間,之前成日病好少學,近呢個零月返多咗,突然肯學講嘢,仲有個幾星期就2歲半,之前 ...
佢直情衰到明知我叫緊佢講野,就擰側塊面,或者尖叫。我肯定,佢係突登既!!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

說話能力,除左發聲,唔好忽視聽力。我香港出世,香港長大,到今時今日有d音都唔正。之前驗聽覺先至知我有撞聾(聽覺缺失),聽唔到部份音節,所以唔識發果部份既音。
如果同小朋友做評估,檢查都要注意呢部份。

不知所謂的乙陸!!!

首頁

尾頁

跳至