在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:出offer 后cancel

一定要簽合約先辭職。

rachel_ching  Agree  發表於 14-5-27 20:30
Snoopy211  係,保障自己呀!  發表於 14-5-27 11:38
bbshop_bb  agree  發表於 14-5-18 22:09

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:算啦,find+out+到冇用,我再打去hr+都吾覆,

原帖由 Rainbow175 於 14-05-16 發表
算啦,find out 到冇用,我再打去hr 都吾覆,我估hr 果個人做錯野,由佢,當自己吾好彩

...
係,我認同見工都係講彩數,好彩我一直見工搵工都幾好彩

每日望住佢哋就充滿力量啦!

別墅

我試過呢個情況,咁可以俾你睇清間公司,咁混亂,做唔做也擺

rachel_ching  Yes  發表於 14-5-27 20:30

子爵府

我畢業後揾工試過, 見merch. 話請ga, 之後會通知邊日上工, 點知等左一星期都無消息, 打去問,係咁話果個人唔o係度。
之後都係無消息 . 咁浪費左我一星期時間揾工。
不過好彩之後有其實他offer 。
只能講, 塞翁失馬,焉知非福。
樓主加油ar

男爵府

引用:我有個FRIEND試過, 佢諗住一面做一面找, 有

原帖由 busimami 於 14-05-15 發表
我有個FRIEND試過, 佢諗住一面做一面找, 有一次佢去見工, 見完個HR再見埋個DEPARTMENT HEAD話請佢, 又肯等 ...
佢見細公司定大公司?
但老實, 佢鬧對方除左可以洩心頭之忿之外,對成件事冇幫助

大宅

引用:以家公司變態+收佢少少人工+好似賣身甘見工

原帖由 moon0626 於 14-05-16 發表
以家公司變態 收佢少少人工 好似賣身甘
見工時又要見三次 吾可以一次過見嫁咩 請就一聲吾請未兩聲 咩test ...
我都試過test成個鍾,重要in 3個人

大宅

我早排見咗份工,面試用咗我三個幾鍾,考狀元咁,中文閱讀理解,數學,英譯中,中譯英,電腦中英打字,EXCEL。。考到一半我已經想走人,因為人工唔係我理想,不過出於禮貌所以堅持落去。

一份唔過萬嘅文職,想要人十項全能,打工十幾年,真係第一次見咁**嘅公司。

Snoopy211  而家d公司請人咩都要考   發表於 14-5-27 11:40
rachel_ching  X2…  發表於 14-5-20 10:25

大宅

畀面勳章

回覆:Rainbow175 的帖子

我聽過有個朋友,就係因為公司架構重組加轉CEO ! 所以個offer 被cancel! 但半年後,間公司定番落黎,佢再call my fd 比offer!! 所以我覺得吾使去到咁盡要鬧人地。
我自己試過in 完比offer 之後人地要hold ,但refer other position 比我。。。

Snoopy211  同意!  發表於 14-5-27 11:41

男爵府

回覆 yingheibb 的帖子

經濟吾好是我地求工!d公司吾黑人憎,d hr及主管才黑人憎,時時玩人!

rachel_ching  Agree  發表於 14-5-20 22:59

大宅

下?唔係嘛,咁都得?

http://hk.myblog.yahoo.com/chrisze_sze

大宅

回覆:vickycheung36 的帖子

唉!無計,人求工

大宅

d公司樣做真係好衰,

男爵府

2023年兔年勳章

唉!我咪又係,早排見左份工,見director話ok, 佢等我confirm. 跟住我resign左,再confirm 佢,佢突然話老細想見我,佢老細鬼佬,第一句問我結婚未,等二句問我有幾多個kids, 之後話覺得對我d小朋友唔fair, 因為佢份工好辛苦....
我resign 左.. 下月頭last day...
雖然我份工都食之無味,但我諗住騎牛揾馬....
我一直無同人講,但我心真係好想講「你無料就唔好學人confirm人啦!真係多得你唔小!」

呻完!舒服哂!

熱狗媽  歧視就歧視啦, 咩唔fair啫  發表於 14-5-28 09:18
rachel_ching  Omg  發表於 14-5-27 20:27
Snoopy211  OMG ! 樓主、加油!  發表於 14-5-27 11:43

男爵府

回覆 moon0626 的帖子

九龍灣一間garment 公司要做一份數學測驗,好似考Dse,內有中文試題,做完又來作中英通告,用了兩個鐘,無second interview,無奈呀

男爵府

回覆 vickycheung36 的帖子

收音機講全民就業?

rachel_ching  哂氣,呃人  發表於 14-5-27 20:28

公爵府

我之前見過份工,又係講到8899, 仲講埋幾號番工,話番之前果個禮拜會打比我confirm人工等等。 結果之後無晒聲氣,我見果間野近屋企想做,就打去問,又係一時話老細唔係度,一係又話老細最近好忙未處理,要過多幾日。 最後緊係o麥都無啦。

下次搵工見到人地即場confirm都唔好信到十足十,費時表錯情

bbshop_bb  十分認同, 未sign contract 都唔好辭  發表於 14-5-27 21:43
rachel_ching  Agree  發表於 14-5-27 20:29

珍珠宮

我以前做過一間公司,請sales admin位,跟Marketing同Sales team, HR/Marketing/Sales 既人都 in 好左人選,埋門一腳個 headcount 比總公司叫停左,話暫時唔請 perm .
咁真係要搵人做野呀!最后用第二d途徑請人,不過就係contract basis。

我想講係會唔開心、失落、憤怒,不過凡事留一線,日后好相見。再者呢份工冇請你,仲有更好的等緊你呢!樓主、加油!

子爵府

You deserve a better job.

大宅

美好大世界2017勳章

見完工,即時話請我,傾埋大概幾時番工,落樓收到call叫我唔好resign住,話未同老闆講好d offer, 成個月都冇電話,call番佢叫我試in另一個position

熱狗媽  呢個就真係玩野啦  發表於 14-5-27 22:44

首頁

尾頁

跳至