自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

回覆:有無人會去探9 歲哥哥

可唔可以送d零食,圖書比佢?

男爵府

好心做壊事

伯爵府

畀面勳章

超級特務 發表於 14-6-5 22:47
唔好啦,剛受人生咁大打擊,俾佢安靜下先。
睇下有冇咩基金之類,送上少少心意或者物資仲好。

你知唔知點樣可以送d物資到佢手上?

大宅

熱血勳章

我今日都係諗到想收養佢 我有個七歲仔仔 之前都有諗過唔生第二個 領養一個 好想幫佢 佢好乖好生性

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

大宅

on.cc 東方互動 - Android Edition
殺女悲劇:全城動容 捐款援助9歲男童「殺女悲劇」觸動全港市民心弦,許多市民都關心目睹血案的9歲哥哥未來生活如何安排。東方日報慈善基金接獲多名讀者來電及電郵,均對事件表示萬分痛心,希望捐款協助男童走出陰霾。署名Lawrence的善長以電郵聯絡東方日報慈善基金,指聞悉事件後極為不安,並擔心男童的情況,願意捐助善款為男童提供協助。此外,一名中環金融界的讀者表示,一個患產後抑鬱婦人,照顧小朋友已不容易,或因無法及時獲得協助而做出斬殺親女行為,釀成一宗令人痛心、難以接受的悲劇,事件必然引起全港市民關注。一班Banker也非常留意事態發展,並將事件轉載到facebook,紛紛捐款幫助該名「家破人亡」的小朋友,又游說朋友一齊參與善舉。商人Lily謂,看到有關新聞報道後感覺非常心痛,萬料不到香港仍會發生這種家庭慘劇。「連警察都落淚,何況普通人,諗起都心驚」。經與朋友商量後,Lily決定捐款支持該名失去家庭溫暖的可憐男童,希望他能理解母親的過失行為,拋下悲傷痛楚,日後好好生活下去。東方日報慈善基金已為該悲劇的受害人成立專戶,有關捐款將悉數用以協助男童日後所需。讀者如有查詢,請致電36009988與記者聯絡。(捐款編號:12572)

cloudwingwing  仲有,我怕突然間殺出好多不知名親戚話要照顧他, 但其實又為錢。  發表於 14-6-6 10:55
cloudwingwing  我都怕個賤男知道有好多人捐錢, 為左錢才照顧男孩  發表於 14-6-6 10:54
choly_bo  好想捐款出小小心意,但佢依家會5會俾佢個衰爸爸照顧?我怕佢有人捐咁多錢俾佢個衰爸爸知道,話照顧佢,但係拎曬d錢又對佢5好咋,點可以全面d去幫助佢日後既生活呀???   發表於 14-6-6 02:20
traeh  捐款會由邊個接收或管理?呢點必須要搞清楚先。  發表於 14-6-6 01:16

伯爵府

畀面勳章

wing614 發表於 14-6-6 00:20
on.cc 東方互動 - Android Edition
殺女悲劇:全城動容 捐款援助9歲男童「殺女悲劇」觸動全港市民心弦,許 ...
thanks.

男爵府

回覆:Anpanmama 的帖子

我都想送小禮物俾佢

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

就算普通人冇事冇幹,忽然好多陌生人關心你,你都可能會覺得很奇怪,係咪自己有咩問題啦!

更何況佢只不過係一個小朋友,你唔知道佢嘅傷口有幾深、痛咗幾耐,請大家不要貿然探望佢,免得佢以為自己有咩問題。

也許,少一些討論,淡化事件,對小朋友可能更好。資訊網絡越來越發達,第日佢打幾隻字就search到九萬幾條關於佢嘅thread,後果不敢想像!

debby1328  同意  發表於 14-6-6 08:49
mingjan  Agree  發表於 14-6-6 08:26
無氣同你講  講得好岩。  發表於 14-6-6 01:31

伯爵府

寫咭會唔會好d? 仲可以拎出來睇。

大宅

BK Milk勳章

引用:就算普通人冇事冇幹,忽然好多陌生人關心你

原帖由 方麗娟 於 14-06-06 發表
就算普通人冇事冇幹,忽然好多陌生人關心你,你都可能會覺得很奇怪,係咪自己有咩問題啦!

更何況佢只不過 ...
非常同意!俾啲空間呢個小朋友!為他禱告,祝福佢!讓專業人士助佢走出陰影吧!

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好心做壞事

可能一個眼神, 一句說話, 都會令小朋友受到傷害

幫助小朋友, 就留番比專業人士做

criss intervention, grief counseling, etc

唔係一般人可以做到

另外, 專業人士, 唔係見小朋友一次半次, 而係會對佢有 follow plan, action plan,

幫助佢處理情緒和問題

若有需要時, 亦會安排一些互相小組比佢

所以想小朋友得到支持和援助

唔係我地呢 d 陌生人去探佢, 就叫幫到佢

深既道理唔好講

探佢時, 係小朋友面前喊, 可能對小朋友已好大傷害

所以唔好好心做壞事

同埋, 坦白講, 據我知, 醫院, 警方, 社署人員

一定唔會比你探小朋友

男爵府

俾D空間人啦好無.
成日都懶係熱心咁, 根本好心做壞事.

Anpanmama  講嘢刻薄成咁!  發表於 14-6-6 05:34
大眼的Dog  咁又唔好講 "懶係" 熱心.  動機都係出於好心而未諗清楚者, 而家大家提出唔好好心做壞事已足夠.  講野唔駛咁刻薄.  發表於 14-6-6 04:17

男爵府

如寫卡我都有興趣

珍珠宮

加油!

萬物皆空,因果不空

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:大家唔係專業社工,唔識安慰,怕講錯說話仲

原帖由 cheese08 於 14-06-05 發表
大家唔係專業社工,唔識安慰,怕講錯說話仲影響到佢~依家去探佢實在唔多適合~

...

男爵府

cheese08 發表於 14-6-5 22:50
大家唔係專業社工,唔識安慰,怕講錯說話仲影響到佢~依家去探佢實在唔多適合~

...
BK既C9似乎鬧人會專業一點....

無氣同你講    發表於 14-6-6 01:32

男爵府

回覆:晴朗家家 的帖子

唔好用懶係熱心咁講!樓主都係講出佢自己個感受!想幫下人姐!

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

子搖 發表於 14-6-6 01:09
唔好用懶係熱心咁講!樓主都係講出佢自己個感受!想幫下人姐!
想幫人, 都要量力而為先得架!

呢個小朋友遇到家庭問題, 突變

唔係一般人可以幫助

係要留番比專業人士, 佢的家人, 學校師長, 同學, 朋友,

幫佢重整生活, 成長發展

伯爵府

畀面勳章

回覆:fion128 的帖子

勸樓主唔好丶而家階段小朋友需要嘅係心理學家丶仲係要跟進住果隻丶如果而家好多人探佢丶甘往後呢?能持續呢種關顧嗎丶如吾得丶就吾好因探丶社處應會有最適當同最適切嘅安排。

首頁
12345...7

尾頁

跳至