跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

PANCO,

我好想知道LUK YEUNG幼稚園的老師大部份是否都教左好多年呢?

另外我小朋友會於12月面試入讀N1. ?-(考的問題會唔會好難及會老D咩問題呢? (因我小朋友到現時為止都唔肯講野):-(

原文章由 PANCO 於 07-11-17 12:30 發表
hi, 我試下答你啦...

我覺得 :

複式洋房

hihi

係啊..我洗左3000元去做左評估..唔係錢既問題.而係我覺我學校好似好重視呢樣野..政府要排7個月佢地都等唔到咁..建議我去私家..評估結果係智能90分.評估師話我個女無野wo.但唔知點解學校就話佢慢.不過唔知點解老師話佢唔識既野..好似三角形..正方..圓形.i love you..人字..車字.都話佢唔識..係屋企我問個女..佢全部都識.唱歌都話唔會唱..我咩拿佢本校歌書教佢.佢又成首唱到..真係唔明點解..我又唔覺學校有咩問題..可能我個女啦..我心里好多個問號..你地k1家長有無呢d問題架:-(
:-

男爵府

請各位幫幫手想一想我應怎選:

我住荃錦的,我的仔仔現在在綠楊讀N1學費是$2800全包,下年K1是約$2100,但這校是無學劵
海濱迦南減了學劵只是$1200,但是要坐車返學,如果自己接送要約300元,坐校車要約600元,即是要1800元
睇了留言,我知道迦南的茶點健康D,綠楊就多數食什麼麵飽 JAR
但迦南不方便....

二間學校只差$600/$300
你們認為我應該選那間好D

伯爵府

好媽媽勳章

我女兒當時沒有讀N班, 而且K1時是老公帶好去的. 所以不大清楚考什麼. 可能其他媽咪可幫你...
如果佢唔係好肯講野, 你就同佢傾多D, 玩多D...

原文章由 sarah622 於 07-11-17 20:41 發表
PANCO,

我好想知道LUK YEUNG幼稚園的老師大部份是否都教左好多年呢?

另外我小朋友會於12月面試入讀N1. ?-(考的問題會唔會好難及會老D咩問題呢? (因我小朋友到現時為止都唔肯講野):-(

...

複式洋房

Thanks fr your comments.

如果考唔到培正(其實都知很難入), 應該會讀綠陽. 所以有無出年讀的綠陽k1 媽咪可以交流吓?

原文章由 PANCO 於 07-11-17 12:30 發表
hi, 我試下答你啦...

我覺得 :

大宅

原文章由 ivyyu0716 於 07-11-19 08:05 發表
我住荃錦的,我的仔仔現在在綠楊讀N1學費是$2800全包,下年K1是約$2100,但這校是無學劵
海濱迦南減了學劵只是$1200,但是要坐車返學,如果自己接送要約300元,坐校車要約600元,即是要1800元
...

純粹個人意見:
我會揀綠楊, 綠楊而家茶點都轉左食麵包啦, 間唔中有水果(去皮切片), 都算叫做健康, 另一個角度黎睇, 不經學校人手煮, 可能仲衛生tim, 而且你仔仔已經習慣左响綠楊返學咯!我自己覺得, 如果有得揀我都唔想小朋友搭學車, 因為唔多唔少都有d風險, 自己接送可對學校了解多d, 又可以直接同老師交流。我聽人講, 九龍d名校小學荃灣區淨係識綠楊幼稚園, 我最認同學校其中一個方針, 就係小朋友學習能力是很強的, 只要有趣味地引導佢地, 深d的課程是無問題的, 只要小朋友讀得開心, 學到野, 其他野都可以商量。

[ 本文章最後由 PRISCILLALAM 於 07-11-19 16:17 編輯 ]
Tung Tung [img align=left]http://lilypie.com/baby1/050925/2/2/1/+8[/img]

大宅

原文章由 PANCO 於 07-11-16 18:02 發表
Hello, 我記得...你囡囡讀成點呀, 開心嗎 ?
呀女, ok 呀暫時都唔錯, 第一次test 中, 英, 數, 常都有95幾以上, 希望佢努力啦.
係呀, 到依家都仲有跳呀, 運動會可能都會返黎幫手表演呀...睇下到時 ...

PANCO,
你個女讀書咁叻, 真係飲得杯落囉 !你個女間學校d課程係咪好深架?我鄰居有個小朋友今年又係讀P.1, 日日要上網做中、英文功課, 其中一個環節要聽一段英文然後答問題, 都幾難咁!
好呀...運動會前再同你約個相認嘅方法, 真係要正面再同你講聲Thank you呀:lol !
遲小小等我問下曹小姐有乜學啦!而家Christine & Janifa教我個女英文, 班主任話每日都有上英文堂, 但我問亞女係咪日日見到Christine or Janifa, 佢又話唔係, 仲話班主任教佢英文添?-(, 其實係咪逢英文堂都係英文老師教架?:cry:
Tung Tung [img align=left]http://lilypie.com/baby1/050925/2/2/1/+8[/img]

大宅

原文章由 PRISCILLALAM 於 07-11-19 16:14 發表

PANCO,

而家Christine & Janifa教我個女英文, 班主任話每日都有上英文堂, 但我問亞女係咪日日見到Christine or Janifa, 佢又話唔係, 仲話班主任教佢英文添?-(, 其實係咪逢英文堂都係英文老師教架?

咁奇怪???? 學校係話所有英文堂係由外藉老師教架喎, 無理由唔係架... 點解你唔打返學問下班主任呀? 如果你問左, 講埋比我知丫, 我都好想知. 我見我阿囡好多時都提住佢個英文老師名, 所以我從來都無懷疑過唔係.

伯爵府

好媽媽勳章

佢讀書都算係咁...
佢間唔係活動教學...佢地都有每日一篇電腦中/英交功課架, 其實d時間都好tight, 好彩佢都 pick up 到, 所以我個人覺得揀幼稚園都好緊要架

其實你地可以打電話比方副/粱主任佢地會答你地架.

原文章由 PRISCILLALAM 於 07-11-19 16:14 發表

PANCO,
你個女讀書咁叻, 真係飲得杯落囉 !你個女間學校d課程係咪好深架?我鄰居有個小朋友今年又係讀P.1, 日日要上網做中、英文功課, 其中一個環節要聽一段英文然後答問題, 都幾難咁!
好呀...運動會前再同你約個 ...

大宅

Hi Cywong, Priscillalam,

我想報NI要幾大 ? 要預早幾耐報? 我都想知係洣有PLAYGROUP, 我都好有興趣. PLS HELP TO ADVISE. TKS!

原文章由 cywong12000 於 07-11-17 11:28 發表
hi Priscillalam,
我都幫仔仔報左明年n1呀, 想問下綠楊係唔係有攪playgroup架, 係比幾大的小朋友? 我有興趣, 可唔可以比多d資料我, 謝!

複式洋房

hi Daisy2006,
你個b幾時出世架, n1係比2歲的bb讀, 有些學校都收18個月大bb, 綠楊係9月派表, 8/10交表, 今年係報讀08年n1, 你可以打電話問下仲有無得報, 因為我第二日即9/10交表都已經排到60位, 可見呢間真係幾多人報名架! 至於playgroup我都想知, 有無人可以簽我地?
原文章由 Daisy2006 於 07-11-20 00:06 發表
Hi Cywong, Priscillalam,

我想報NI要幾大 ? 要預早幾耐報? 我都想知係洣有PLAYGROUP, 我都好有興趣. PLS HELP TO ADVISE. TKS!

大宅

比我我會先考慮學校的師資, 環境. 跟住就方便與否, 茶點就更加無所謂啦, 食得有幾多吖! 如果價錢差不多我都係會簡綠楊囉. 我大仔是讀啟思, 如果我女今年去返啟思可以不用交學費tim呀, 但我最後都係簡了綠楊, 因為我會考慮邊間適合個小朋友.

原文章由 ivyyu0716 於 07-11-19 08:05 發表
...

子爵府

我想問下綠楊多唔多功課呢 ? K3 時大約去到咩程度 ?

伯爵府

好媽媽勳章

每日中/ or /數各一板, 有時有工作紙另外,隔個星期中/英默書. 其本上由k2下學期就開始有默書.
K3 時大約去到咩程度 ? 上小一一定無問題 !
其實同佢地打好個底, 到上小一時佢地就pick up 得好 easy...

原文章由 LittleMiyo 於 07-11-21 10:45 發表
我想問下綠楊多唔多功課呢 ? K3 時大約去到咩程度 ?

子爵府

Panco, 謝謝你的回應,請問去到 K3, 會識寫咩字 ? 幾時會寫自己個名 ? 其實我比較鐘意程度較深既課程,咁第時上小一就唔會太辛苦

大宅

原文章由 PANCO 於 07-11-21 12:29 發表
每日中/英 or 中/數各一板, 有時有工作紙…另外,隔個星期中/英默書. 其本上由k2下學期就開始有默書.
K3 時大約去到咩程度 ? 上小一一定無問題 !
其實同佢地打好個底, 到上小一時佢地就pick up 得好 easy...

...

PANCO, 你記錯啦、由K2下學期開始係毎星期有默書

[ 本文章最後由 branma 於 07-11-22 13:25 編輯 ]

大宅

原文章由 LittleMiyo 於 07-11-21 12:36 發表
Panco, 謝謝你的回應,請問去到 K3, 會識寫咩字 ? 幾時會寫自己個名 ? 其實我比較鐘意程度較深既課程,咁第時上小一就唔會太辛苦

K2開始要寫自己個名。

大宅

Hi CYWONG,
My son is now 17 months, I called Luk Yeung and they said i can still apply now and interview will be arranged in mid Dec. I am still consider if to attn N1 or just let him to attn playgroup. Anyway, tks!

原文章由 cywong12000 於 07-11-20 12:37 發表
hi Daisy2006,
你個b幾時出世架, n1係比2歲的bb讀, 有些學校都收18個月大bb, 綠楊係9月派表, 8/10交表, 今年係報讀08年n1, 你可以打電話問下仲有無得報, 因為我第二日即9/10交表都已經排到60位, 可見呢間真係幾多人 ...

侯爵府

好媽媽勳章

Hi,

I applied the 0708 N1 class in April 2007, but didn't get offer, because my baby is a small BB (0511). However, now my baby is accepted for studying 0809 K1 (am session). This seemed that it is difficult to get N1 offer, but easy to be accepted for K1 class.

子爵府

請問綠楊有冇校車坐 ? How much ? N1 返學 & 放學係姆幾點 ?

首頁
12345...6

尾頁

跳至