自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

禁止訪問

大宅

佢睇得做生意 同生BB太兒嬉LA

男爵府

我都係20歲生bb...bb快7個月大啦~
做媽媽真係唔易,比想像中難得多....
有時仲累到喊...
但我真係無後悔過,睇住自己bb長大真係好開心架

男爵府

原文章由 EVA222 於 07-11-21 19:37 發表

我 22 歲做阿媽,不過係 22 年前的事,當時以為自己好成熟,原來思想幼稚到不得了.:lol
輪到我個女,話如果 22 歲做阿媽,好驚完全無心理準備,對生活質素有要求,對自己下一代有要求,知道養自己都未必養得掂,30歲都未必 ...

都好似我咁wor
不過早生其實都唔係唔好,我見同我差不多年紀的mami,她們的小朋友先得幾歲,甚至有d而家先生仔,相反我就就黎上岸,我又慶幸自己早生,唔使驚老左無能力養他們wor

水晶宮

你就好啦!
睇怕做到我同老公退休個日,我個女都未出身呀!
原文章由 momo007 於 07-11-21 20:07 發表

都好似我咁wor
不過早生其實都唔係唔好,我見同我差不多年紀的mami,她們的小朋友先得幾歲,甚至有d而家先生仔,相反我就就黎上岸,我又慶幸自己早生,唔使驚老左無能力養他們wor ...

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 momo007 於 07-11-21 20:07 發表

都好似我咁wor
不過早生其實都唔係唔好,我見同我差不多年紀的mami,她們的小朋友先得幾歲,甚至有d而家先生仔,相反我就就黎上岸,我又慶幸自己早生,唔使驚老左無能力養他們wor ...

有時我都會咁諗......

男爵府

原文章由 susi1024169 於 07-11-21 20:14 發表

有時我都會咁諗......

加油呀!小朋友好快大,我覺得時間好快過,眨下眼他們就變大左 我就老左
你的將來都會好似我咁

禁止訪問

男爵府

原文章由 EVA222 於 07-11-21 20:34 發表

又要睇嫁個甚麼男人,如果有責任心有承擔,個結局會好點,如果相反就一穀眼淚,拖著細路走投無路.

面對經濟壓力,人情世故,夫婦及夫家如何相處...太年輕未必應付得好好,做左人地阿媽老婆,旁人唔會當你係細路女,現實中的 ...

不過呢代人20歲又真係唔似我地的20歲年代,我都覺得我個女仲好童真 ,但係我又唸如果她20歲話要結婚,我又唔可以反對到d咩野,不過會分析比她聽。
好彩她話30歲先結婚

[ 本文章最後由 momo007 於 07-11-21 21:07 編輯 ]

洋房

原文章由 EVA222 於 07-11-21 08:34 PM 發表

又要睇嫁個甚麼男人,如果有責任心有承擔,個結局會好點,如果相反就一穀眼淚,拖著細路走投無路.

面對經濟壓力,人情世故,夫婦及夫家如何相處...太年輕未必應付得好好,做左人地阿媽老婆,旁人唔會當你係細路女,現實中的 ...

絕對同意,20歲的少女,在某些國家的法例下,
仍是受保護的少年,在心智發展/社會制度的界線下,
似乎,20歲仍是要繼續增值自己,正所謂知識學歷就是力量,
不然,好快被現實的社會淘汰~
年輕的媽媽,請繼續裝備好自己吧~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

20歲有bb冇問題喎...我識好多人都係咁上下時間有bb..我識果d..都係好媽媽...

不過你遇到果個少女...我諗佢思想未係好成熟囉...諗住有左..bb好得意就生..但係又冇諗過bb健康..有左重食煙 冇諗過教同養囉...可能佢個肚大d..有多d真實感時或者會改呢...

禁止訪問

洋房

原文章由 EVA222 於 07-11-21 09:14 PM 發表

我個女好恨嫁,因為佢知道"好貨"買少見少,其實仲未明白婚姻要好大忍耐力,只係諗住要有人錫,因為佢見到佢爸爸容忍力好高,有時好成熟理性,有時就想得太美好 ...

妳囡囡22?
的確想像得世事太完美~~:lol :lol

禁止訪問

男爵府

原文章由 EVA222 於 07-11-21 21:14 發表

我個女好恨嫁,因為佢知道"好貨"買少見少,其實仲未明白婚姻要好大忍耐力,只係諗住要有人錫,因為佢見到佢爸爸容忍力好高,有時好成熟理性,有時就想得太美好 ...

我都怕個女太早婚,所以平時我耐唔時會灌輸她,讀多d書,最緊要起碼養得掂自己,將來條路唔會每個人都咁平坦,好彩她唔嫌我長氣:lol

別墅

""20歲有bb的少女,佢既前途你估會變成點?""咁又唔好一竹篙打一船人...我17歲結婚....18歲生bb...依家都係20歲...結完婚個陣老公仲失業...試過兩個都無收入tim....經歷左好多....今日我地已經係老闆...雖然唔係好有錢....但係感情好好...大家都好錫個女...17歲既時候我已經作最壞打算...真係會無前途....但係我出年有時間&金錢去讀書....世事呢d野~~話唔埋架真係!!!~~
我都係有阿b開始到依家無食煙~

[ 本文章最後由 awshan0610 於 07-11-21 22:10 編輯 ]

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

我都係20歲~我仔就黎一歲喇~其實都真係覺得好多方面既野自己都唔多應付得掂~尤其6299方面~真係搞到人都癲......

洋房

原文章由 EVA222 於 07-11-21 09:34 PM 發表

佢成日用黎講笑,讀左咁多書,點會甘心做黃面婆.

大宅

原文章由 小路 於 07-11-21 17:17 發表
大住肚仲食煙,鍾意極bb都有限啦!而家佢諗得天真啫!遲d面對現實就唔係咁嘅環境啦!

Agree. Pregnant cannot smoke! :tongue:

首頁
12345...9

尾頁

跳至