自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 遊學勳章

引用:我都同情梁太,但昨晚講果段野幫唔到件事,

原帖由 mimokoala 於 14-07-05 發表
我都同情梁太,但昨晚講果段野幫唔到件事,仲越搞越禍咁....
咪係lor, 做媽咪錯晒,做老婆更錯

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

你估想做好媽媽就做到 ga , 都要個囡配合 , 而且有代溝 , 想傾多句都難 , 中國人有句家醜不出外傳 , 幾時都無錯 , 佢個囡開咗個頭 .................. 要父母執手尾

ngannatalie    發表於 14-7-5 16:23
BFG    發表於 14-7-5 15:51

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆:用媽媽角度,覺得梁太很可憐

只有當事人先知,做名人仔囡唔係咁易,睇謝x當年鋒就知,佢都好唔鐘意傳媒,所以唔好因為唔鐘意佢老公,就連其他人都憎埋,我地又唔係住係人地床下底,一家唔知一家事!

珍珠宮

畀面勳章

我係我女既媽媽
亦係我媽既女
我感受係

作為媽媽
我唔會想要個女出黎解畫
因為無必要
無必要情緒不穩既女兒
裝作開心

作為女兒
父母面子係咪真大過我既感受
我失落我痛到只能用肉體發洩
點解我重要笑面迎人

無人一開始識做媽媽
但佢做左人阿媽廿幾年
又做左人個女幾十年
做到有無企係地個立場諗

大宅

蔡子强咁多野唔評論,虎毒不吃皃的説法严重伤害一个母亲,積下口德啦。

teambuilder  批評人往往很容易  發表於 14-7-6 05:30
ngannatalie  同意"虎毒不吃兒"呢句太嚴重, 梁太都有強調呢一點!  發表於 14-7-5 16:26
BFG  x2  發表於 14-7-5 15:52
方方媽媽  果句說話,係講CY,唔係講Y太.  發表於 14-7-5 13:12

珊瑚宮

環保接龍勳章

引用:蔡子强咁多野唔評論,虎毒不吃皃的説法严重

原帖由 qw7880er 於 14-07-05 發表
蔡子强咁多野唔評論,虎毒不吃皃的説法严重伤害一个母亲,積下口德啦。
...
同意。

我好憎某親戚,但每次見面前,我媽都叫我要笑住對佢,唔通我媽又唔顧我感受?虎毒不吃兒,唔通我媽好毒咩?

我以前都覺得我媽好迂腐,點解唔反佢(木台),覺得阿媽怕事,怕俾人閒話。

落阿爸阿媽面,未必係父母有問題,根本證明唔到d咩,可以係佢自己有問題。

ngannatalie    發表於 14-7-5 16:27
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

公爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 熱血勳章

回覆:smitty 的帖子

Yes! 媽媽的角度……我睇完佢段片,當講到佢對女女時……我對流了一滴淚

BFG    發表於 14-7-5 15:53

公爵府

我係梁太都心痛。 個女已成年。 可以鐘意采下你, 吾鐘意采你都傻。 做媽媽點吾心痛。

我女得10歲。 做學生檢查。 講明鐘意爸爸。 我聽到心都傷。 但明天自己EQ吾夠老公好。 吾夠温柔對佢。 尤幸她得10歲。 我還可以改。 修補關係

子爵府

今次我覺得蔡子強多事左, 人地家事, 邊個鍾意俾人評論及宣傳? (除左有心之外), 我相信做父母嘅, 係唔容許或忍受自己嘅仔女俾人講, 家家有本難唸的經, 只有當事人先清楚, 蔡子強又知人地幾多野呢? 人地又唔係做娛樂圈, 唔駛你幫人宣傳家事

BFG  agree  發表於 14-7-5 15:54
lihomahk  認同  發表於 14-7-5 15:20

男爵府

引用:明知個女唔鍾意自己做show,仲係傳媒面前惡

原帖由 方方媽媽 於 14-07-05 發表
明知個女唔鍾意自己做show,仲係傳媒面前惡形惡相咁鬧人,呢個阿媽,唔止唔識做阿媽,連基本既處事準則及待人接 ...
講得好! 根本她就完全曲解蔡篇文章的意思,有問題的不是公眾而是她老公!

個女會因為你出來大罵好過嗎? 有沒有從個女的角度想過?你罵人的嘴臉會怎樣影響個女?

BFG  蔡利用人地家事去踩踏人, 係曲解?  發表於 14-7-5 15:56
:-D :-D :-D :-D

男爵府

引用:今次我覺得蔡子強多事左,+人地家事,+邊個鍾

原帖由 queenie0102 於 14-07-05 發表
今次我覺得蔡子強多事左, 人地家事, 邊個鍾意俾人評論及宣傳? (除左有心之外), 我相信做父母嘅, 係唔容許或 ...
如果你有細讀蔡的文章,他根本是罵梁,完全沒有評論他們的家事。

asor    發表於 14-7-6 05:04
yahho  我都專登睇番蔡老師既文章
完全無討論689個女
佢只是係度寫689同政治  發表於 14-7-5 13:56
imconfusing  全對  發表於 14-7-5 13:33
方方媽媽  我有仔細睇,蔡子強由頭到尾都無踩梁小姐,只係質疑CY.  發表於 14-7-5 13:14
bobosweet  你無仔細睇咋掛?可能無直接,不過一定有間接囉!利用人地家事去踩踏人,可恥  發表於 14-7-5 12:52
:-D :-D :-D :-D

珍珠宮

邊個做阿媽唔想仔女聽話?得先得㗎! 邊個著邊個唔著都好,個女咁樣做阿媽嘅又痛心又激心

BFG    發表於 14-7-5 15:57

侯爵府

引用:沒有一個人天生便懂怎樣當媽媽,甚至怎樣才

原帖由 smitty 於 14-07-05 發表
沒有一個人天生便懂怎樣當媽媽,甚至怎樣才是好媽媽,每天也在學習中,但無論如何,當媽媽的一定是會全力保 ...
做公衆人物老婆仔女壓力大

ngannatalie    發表於 14-7-5 16:28
BFG    發表於 14-7-5 15:57

禁止訪問

子爵府

回覆 502 的帖子

就算蔡生响文章度係唔係話梁生, 但“虎毒不吃兒”, 我係最接受唔到呢句話

ngannatalie    發表於 14-7-5 16:28
BFG    發表於 14-7-5 15:58

水晶宮

tree123 發表於 14-7-5 12:57
當全世界見到特首女割手,有心人會很想知她死未或痴未而繼續評論吵作(包括媒體及政棍敵視人仕),但,有很多 ...

如果個女唔想影呢D合照呢?
要代表,CY透過新聞處同傳媒講咪得囉.
仲要個情緒唔好既女兒去公園同阿媽交換一隻鞋來照"Happy Family",有無理個囡既感受架?!

asor    發表於 14-7-6 05:05

男爵府

如果我個女係咁,我會檢討自己,亦會覺得最大責任是自己,我相信一個充滿愛的人是不會做儍事的,我相信是女兒年幼時我已疏忽了她的感受,絕非一朝一夕

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

個女仔界手自殘, 並妄顧父母嘅身份, 拍相放上網公諸於世, 哩個係正常健康嘅人做的嗎? 好明顯個女仔情緒出咗問題, 就算佢做過咩講過咩, 出自一個情緒病人身上, 可以作準嗎?

最可恥嘅係有所謂學者, 利用情緒病人的不智行為, 作為政治上打擊佢父母嘅工具, 縱使文章上一而再強調唔想講個女仔, 唔想講佢家事, 但哩位學者所做嘅, 就正正係利用緊一個情緒病人失控嘅行為 ~ 人哋嘅家事, 有政治目的哋打擊佢嘅目標! 文章上係冇點提個女仔, 但手法上係利用一個情緒病人, 因為佢嘅病, 令佢做出一啲正常人唔會/唔應該做嘅失常事, 有人就拎哩啲事情大做文章, 作出無止境的推論, 去傷害一個家庭! 縱使學者口口聲聲話佢冇提個女仔, 但佢夠膽話佢冇利用哩個有情緒病嘅女仔? 唔好巧言辯識啦!

點解梁振英要放家庭照? 唔係因為佢女放界手自殘嘅相, 佢會發放家庭照嗎? 哩啲負面嘅事情, 對個女仔將來事業上嘅前途可能會有影響, 平息, 未必全然係為父母自己, 亦可能係為個女着想。

conniengor  同意,d人跟本就玩針對!  發表於 14-7-6 16:44
cnyeung  很同意!  發表於 14-7-5 18:29
conniechan125  同意  發表於 14-7-5 17:51
ngannatalie  agree  發表於 14-7-5 16:29
BFG  agree  發表於 14-7-5 16:00
lihomahk  認同  發表於 14-7-5 15:23
tree123  同意  發表於 14-7-5 14:26

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:蔡子强咁多野唔評論,虎毒不吃皃的説法严重

原帖由 qw7880er 於 14-07-05 發表
...
人地只係用特首發放嘅資料來評輪,冇加任何其他成份。特首用張相作公關宣傳。傳媒得到資料,憑相評論。明買明賣。如果吾想外界評論,一開始不應該拉個女出來做show

teambuilder  批評人係得,但唔鍾意被人批評亦冇可厚非,針唔吉到肉唔知痛,common sense  發表於 14-7-6 05:37
BFG  道德係可以明買明賣?  發表於 14-7-5 16:00

珍珠宮

畀面勳章

引用:當全世界見到特首女割手,有心人會很想知她

原帖由 tree123 於 14-07-05 發表
當全世界見到特首女割手,有心人會很想知她死未或痴未而繼續評論吵作(包括媒體及政棍敵視人仕),但,有很多 ...
個女都未準備好
唔公開咪唔公開囉
家陣個女緊要定3姑6婆個關懷緊要

首頁
12345...7

尾頁

跳至