懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

引用:Quote:原帖由 MaMaAmen 於 14-07-06 發表大

原帖由 ivycwl 於 14-07-06 發表
講真?
今年一月一日出世的政府醫生夫婦都係私家生啦!我身邊的醫護界朋友就無人係政府生政府同私家講真唔使錢,你估大部分人會選邊到生呢?

SiuYuet  我識3對護士朋友只有1對返自己醫院生,呢對朋友係港安,其餘2對都唔留係政府生!  發表於 14-7-7 22:35
M.A.C  係架,做醫生既當然唔會去公立醫院啦!我表姐做公立醫院都去私家  發表於 14-7-6 20:43

別墅

回覆:去私家順產會唔會好晒錢?

仁安有個媽媽寶寶保險幾百蚊有三十萬保障,依家有事都末必一定要返政府ge.

別墅

引用:但係私家順產, 係咪一定可以比老公陪生呢?

原帖由 sumpo 於 14-07-06 發表
但係私家順產, 係咪一定可以比老公陪生呢?
老公除左可以陪生,住私家房即單人房老公or家人可以24小時陪住自己。

珍珠宮

畀面勳章

回覆:lok1029 的帖子

如果你指既意外只係產鉗同吸,錦私家喇

私家用既機會好細,因為。。。

大部份人最後都變左開刀

怕有事一定政府生,私家係比冇事既人生架

大宅

政府有咩事support好d

禁止訪問

引用:如果你指既意外只係產鉗同吸,錦私家喇私家

大宅

pixdis 發表於 14-7-6 19:07
可否將初生BB帶出病房俾老公or其他親戚湊?
自己咁辛苦生完都冇得抖下......好驚喎~

大宅

我諗絕大部人係求舒服,其實最緊要睇你兩公婆自己。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

意外呢... 政府好似好多意外, 但年終佢地有唔少人去果度生仔, 同埋佢地透明度高, 感覺咪好似多意外. 私家有乜事就收埋冇人知, 你睇早排張氏夫婦單野咪係咁.

政府俾番個bb俾媽媽湊係咪好, 仲有住大房係咪好, 真係見仁見智, 我覺得係好事. 仲有佢個限制探病時間簡直係項德政.

如果真係堅持要去私家生, 咁咪去囉, 呢d 野冇話係咪o徒錢, 最緊要你掉舊錢出黎之後要得到你想要既野.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

喜喜2014 發表於 14-7-6 20:25
今年一月一日出世的政府醫生夫婦都係私家生啦!我身邊的醫護界朋友就無人係政府生政府同私家講真 ...

我d 朋友同你果d 掉轉, 幾個都係去返自己間醫院生, 有一個護士朋友係醫生太太.

以前響返政府, 好多公務員都係去政府度生, 可以上二等房, 待遇好好多. 有d 舊同事既bb或媽媽 事, 政府醫院響bb 出世前至幾年後都係一條龍幫個bb, 跟得好好.

如果有錢唔介意駛, 住政府既私家病房最好, 有政府既backup 又有私家既服務! e神嫂同伏明霞去QM 生女, 住頭等房, 搵教授黎幫佢地生.

子爵府

去私家好,舒服好多
公立痛到死下死下未開夠度數都未必有人理你
私家keep 住會有人問你覺唔覺得痛,幫你打針
生仔都係1,2 次,俾幾皮舒服d 我覺得值

別墅

引用:Quote:喜喜2014 發表於 14-7-6 20:25 今年

原帖由 bosch 於 14-07-06 發表
公務員上二等都唔係一定有得住要排。自己去返自己果間生,接生係成日見的同事十分尷尬。我就一定唔會!私家生都可以搵到教授級接生。

瑪瑙宮

喜喜2014 發表於 14-7-6 22:10
公務員上二等都唔係一定有得住要排。自己去返自己果間生,接生係成日見的同事十分尷尬。我就一定唔會!私家 ...

政府醫院唔係淨係得婦產科一個部門既女職員去生bb.... 其他部門既職員未必會成日見到d 助產士. 如果怕尷尬, 私家醫院更細, 撞到同事機會更高, 或者大家互相對調地方咁生可能會好d.

anyway, 去邊度生都係個人選擇, 睇自己個要求係點咪得.

水晶宮

回覆 ivycwl 的帖子

Yes. My friend is a doctor at govt hospital and she has chosen govt hospital to give birth. My relative is a nurse at another govt hospital, and also recommends govt hospital to me.

男爵府

其實睇你啲回覆都覺得你一心想私家生啦
都唔需要考慮咁多
想唔會有意外緊係政府生啦
政府大把資深醫生,況且你順產都係靠自己push bb出黎,我唔明點解有人話私家無咁痛……至於你話私家順產哂唔哂錢都好個人睇法,我情願拎呢幾萬蚊補身買bb嘢好過

lok1029  no la, 我決定左政府...呢到嘅意見好緊要....  發表於 14-7-7 08:21
cherrieloy  Agree  發表於 14-7-7 06:11

大宅

回覆:DJpoodle 的帖子

你順產定開刀呀?第二日先湊反bb?

大宅

引用:如果安全就政府啦,不過你預左冇得抖,我之

原帖由 DJpoodle 於 14-07-06 發表
如果安全就政府啦,不過你預左冇得抖,我之前夜晚11點生完落去產後房,周圍bb嘈到冇得訓,但第2朝7點姑娘就 ...
你順產定開刀呀?第二日先湊反bb?

男爵府

引用:我喺私家順產,我覺得好舒服!

原帖由 muimuichu2014 於 14-07-06 發表
我喺私家順產,我覺得好舒服!
X2,再加上我都係唔够氣生要用真空吸盤生,bb一樣健健康康!相信自己,相信你嘅醫生

珍珠宮

順產期間會存在好多變數…如果有能力揀得c+就不如揀直接開刀喇…PS.我兩胎都係c+生,大仔順產;細仔開刀如果再生第三個都會揀返c+開刀…因為快、靚、正之餘,醫院嘅環境&服務真係一流…

別墅

引用:其實睇你啲回覆都覺得你一心想私家生啦都唔

原帖由 fakyman 於 14-07-06 發表
其實睇你啲回覆都覺得你一心想私家生啦
都唔需要考慮咁多
想唔會有意外緊係政府生啦
如果要明點解私家生會無咁痛真係要自己體驗過先知身邊係政府生過的朋友好多話再生都去私家,爆線情況都幾普通。你講到政府生好似零意外咁,咁講仲有人係私家生ge?

首頁

尾頁

跳至