跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:稅前、稅後收入 Net take-home pay

黎到加拿大先發現人工唔係我諗既高。我見呢度到請人add 多數寫hourly rate ,咁點計,計埋lunch hour ??
呢度daycare 好貴,成$1400一個月,唔自己湊都唔得。。

大宅

回覆:mrs_D 的帖子

Hourly pay 通常吾包lunch hour.例如我每天工作8.5 hr.我有1 hr lunch (冇pay),但另有half hour break 就有pay.

別墅

不如講下我們一家,12年尾移居Vancouver.

1. 租金(兩房兩廳) : $1150, 包車位,gas & water
2. Mobile (兩公婆) : $80
3. Cable : $80
4. Electric : $80
5. 供車 : $600
6. 油費 : $300
7. 仔仔學琴及游水 : $380
8. 伙食費 : $500
Grand TTL : $3170

基本上每個月都入不敷支,但無辦法,洗濕了頭!但我們一家在這裡生活是非常開心!仔仔仍細,必需自行照顧,只可以做part time!

大宅

引用:不如講下我們一家,12年尾移居Vancouver.1.

原帖由 lovemiu 於 15-07-13 發表

1. 租金(兩房兩廳) : $1150, 包車位,gas & water
人工沒有CAD3000?

大宅

引用:不如講下我們一家,12年尾移居Vancouver.1.

原帖由 lovemiu 於 15-07-13 發表

我睇,車既费佔左不少。日常开支(饮食)不用1000?

別墅

扣除稅後只得二千蚊多d,伙食費不用一千,因我們時常煮飯(一至四)weekend出街食!

別墅

人工扣稅後得二千蚊多d,伙食費不用一千,因我們一至四煮飯食,weekend才出街食!

大宅

You are FTM? why don't you go for work? just wanna know more about the life in Canada.....

別墅

回覆:lovemiu 的帖子

Ths lovemiu, how old is your kid? Your husband works for pt too? U guys in van or Toronto?

大宅

我支出同你差吾多,但你租金甘平?我同先生兩人住,一房一Den around 700呎都要1400.(brand new condo).因新入伙,所以Rogers送了一年internet,電話加電視package.我leases新車,每月400.但伙食我應該吾止500.

男爵府

你租金好平,我住果度租1房1600,2房2000,其他參不多,但除左供車同油$,車保险好貴.另外仔仔crew牙C$5000幾。

複式洋房

回覆:稅前、稅後收入 Net take-home pay

新移民(或回流)家庭,預算 $800--$1000 for 車only(包括:供養、車保險、油費等等)
真係架!不少家庭入不敷出,只係唔夠膽公布
做媽媽既,唔係唔想出去工作,但呢度Daycare $1400--$1700, 真係好喇利! 尤其冇親人在本地的,個細路仔病一病就要向公司請假留家照顧,學校放假或PA Day, 又要預早安排babysitting (另外比錢)

唔同香港4千零蚊請個工人姐姐全日服侍做埋打掃家等粗活

複式洋房

回覆 lovemiu 的帖子

500 伙食?包埋weekend出街食?

我們2個人一至五煮飯, 買餸都要800, 未包weekend 出街食-_-

可以分享吓買咩菜色, 同在那裡買嗎? THANKS

別墅

好同意portercat講法,這𥚃daycare好貴,基本上揾到工,大部分錢已比了day care及已扣稅,真正袋下只有數百元,但仲要放棄和小朋友相處之時間!我們住Vancouver之richmond!仔仔只可以自己揍,並沒有家人幫,仔仔只有七歲,,先生在Bank工作!其實我住的是舊式apartment,整棟都是出租單位,管理完善,實用率超高,乾淨企理,如有需要可私下contact我!沒有佣抽的!
我自己也有份part time job!只有這樣才可兼顧小朋友及家庭!
希望幫到大家!
另Richmond有很多華人超市,競爭大,啲菜,肉自然平好多!

伯爵府

畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

lovemiu 發表於 15-7-14 06:28
好同意portercat講法,這𥚃daycare好貴,基本上揾到工,大部分錢已比了day care及已扣稅,真正袋下只 ...
在加請工人, 請她照顧小孩, 就只照顧小孩, 請好清潔, 就只做清潔, 不似香港工人要一腳踢, 也都要做.
法例有最低工資, 你去工作老板給你最低工資, 你給工人亦要比最低工資, 所以除非你人工是高過最低工資很多, 不然你是打工比錢工人, 不如留在家吧.

別墅

Yes, totally agree!
我們d新移民真的好難揾工,通街都是大學生,有排輪都未到自己,更何況我只有F.5 畢業!又唔識講普通話!總之如可以一次過full pay間屋是最好,因住已去了收入的一半!但無可否認相對小朋友的學習環境比香港好得多!我的仔仔在這𥚃返學非常非常開心!

大宅

即是政府沒有支援家庭..day care, baby sister…etc? 幾大至可以送佢去返學呢?
買樓又大約幾多錢呢?CAD 300,000-500,000?

大宅

lovemiu 發表於 15-7-14 07:37
Yes, totally agree!
我們d新移民真的好難揾工,通街都是大學生,有排輪都未到自己,更何況我只有F.5 畢業! ...

如果識普通話,可以易d打唐人工?

別墅

除非是低收入家庭(年新不到CAD$35000),如不是政府不會有支援!
小朋友五歲入kindergarden,早上8;45-2;45分.除非有人pick up,如不是就要放after school day care,又是要錢!
買屋有貴有平,$300,000-$500,000!應該買到 new apartment or old townhouse. 視乎多小人住及喜愛什麼類型!
當然識講普通話易搵工好多,特別是在Richmond區!

別墅

Very Ths for your info!

首頁

尾頁

跳至