跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

原文章由 jolo 於 08-1-7 13:58 發表

邊個未報 ???
罰佢o地, 請食早餐.....

唔係我, 我報咗,上個禮拜俾咗錢!!

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 蛋蛋媽410 於 08-1-7 14:06 發表
蛋ba呢排冇哂時間~sunday起唔到伸返喇~@@"""

你搬左未 ???
未o既話, 咪你同蛋蛋飛的過o黎返囉...5分鐘到內...
留蛋爸係 home 訓多陣....
我都係一個帶包返之o麻....

[ 本文章最後由 jolo 於 08-1-7 14:17 編輯 ]

大宅

原文章由 jolo 於 08-1-7 14:11 發表

你搬左未 ???
未o既話, 咪你同蛋蛋飛的過o黎返囉...5分鐘到內...
留蛋爸係 home 訓多陣....
我都係一個帶包返之o麻....

joanne~
hk果樹要裝修,4月先搬走呀!!
咁都係~~9點靚到,蛋蛋要訓少d...比我諗多半日...:mrgreen:

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 蛋蛋媽410 於 08-1-7 14:29 發表

joanne~
hk果樹要裝修,4月先搬走呀!!
咁都係~~9點靚到,蛋蛋要訓少d...比我諗多半日...:mrgreen:

最多... 我打電話叫醒你....
最近係你啵..... ..
你問問公主媽, 要幾早起身.....

大宅

原文章由 jolo 於 08-1-7 13:58 發表

邊個未報 ???
罰佢o地, 請食早餐.....

我報左,不過未過數

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

真係唔好意思... 咁早上堂
因為導師要趕 11:30 果班, 佢地又要早到果邊 set 場, 所以我們果堂要早 d...

ling,
試 4 堂先啦... 如果 ok的話, 說服佢下個 course late 少少

原文章由 jolo 於 08-1-7 14:46 發表

[ 本文章最後由 mat媽 於 08-1-7 14:59 編輯 ]

翡翠宮

好媽媽勳章

mat 媽,
其實.... 上堂玩 d 咩o架...

子爵府

關於奧福

律動
:

藉由律動和舞蹈的結合提升對音樂的感應,鼓勵兒童去感受種種自然動作,
如:輕重上下內外等律動,以探索及體認空間。

歌唱:

在音樂學習過程的初步,歌謠及說白是探索聲音的重要角色。由吟唱般的說話方式,再進入歌唱,最初學到的是下小三度的音程,進而使用五聲音階及五度和聲伴奏,奧福強調漸進的方式, 而且認為教材需本土化,應以本國童謠、民謠作為兒童音樂教育的基礎。

樂器合奏:

奧福要求樂器能夠易於彈奏,而且偏好原始的樂器種類。奧福認為學習方式自簡單至複雜,從分部到整體,從個別到合作演奏,才算是完整的體驗。奧福樂器包括:有調敲擊樂器:木琴、鐘琴、定音鼓等。無調敲擊樂器:手鼓、小鼓、木魚、響板、三角鐵等。直笛:大小不同的直笛。

即興創作:

由即興創作體驗曲式結構,因為曲式提供許多即興創作的題材。

奧福教學法的特色
創造性教學:

奧福教學是一種經過誘導、嚐試、即興方式、啟發孩子想像力,充份發揮創作潛能。

漸進式教學:孩子不需具備任何音樂背景能力,在經過嚐試、體驗、學習與表演中,很快地獲得興趣與回饋,
在循序漸進中走進音樂殿堂
本土化教學:從自己國家文化為教學的基礎與出發點,取材自兒童生活天地,強調鄉土、本土化教材,
對傳統樂器也相當鼓勵,學習起來沒有隔閡。
完整性教學:由音樂聯合詩歌、美術、律動、舞蹈、戲劇、運動等綜合藝術,不同的搭配方式。
社會性教學:在合奏教學中,兒童能分享合奏的樂趣,了解分工合作的社會精神,培養人際關係。
平衡性教學:配合孩子的身體肌肉發育,在學習中亦能達到運動強健體魄的目的,讓智力平衡發展。
專門性教學:以打擊樂器為主的奧福教學法,更專門設計出奧福片樂器,音色美、可換鍵,使演奏更輕鬆容易,
幼齡兒童學起來容易駕駛,更有成就感及滿足感。

原文章由 jolo 於 08-1-7 14:59 發表
mat 媽,
其實.... 上堂玩 d 咩o架...

大宅

原文章由 jolo 於 08-1-7 14:46 發表

wookaka...真係喎,因為公主媽好鍾意音樂嗎... !!!

翡翠宮

好媽媽勳章

mat 媽,
thx ~

泡菜o岩岩個星期六都上完兩個課外活動o既第一堂 ...
佢話好好玩喎....
最好笑佢一出課室門口, 我幫佢執緊野時, 佢係咁同隔離個男家長講 : 『哥哥 好玩呀 ~~ 好玩呀 ~~ 鼓好好玩呀 ~~』, 個家長係咁笑住認佢.....

大宅

mat媽~

其實1次上幾小時呀? ?

子爵府

1小時15分鐘

原文章由 蛋蛋媽410 於 08-1-7 15:20 發表
mat媽~

其實1次上幾小時呀? ?

大宅

原文章由 蛋蛋媽410 於 08-1-7 15:07 發表

wookaka...真係喎,因為公主媽好鍾意音樂嗎... !!!

我除咗病假可以瞓晏d,一年三百六十日都要七點前起床,放假都無得晏,因為小公主會瞓醒~
鍾意音樂個個係小公主,日日彈琴,聖誕禮物揀咗個琴,日日彈,我老細仲送咗結他俾佢,佢又日日掛上身,加埋屋企個鼓,佢日日開band呀!~~

大宅

正經d講,其實小朋友學音樂好多好處,自小俾佢接觸,我相信她一定會喜歡,雖然我無諗她大咗仲係咪咁鍾意,但可以的話我都想讓她學~:) :)

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 彥彥公主 於 08-1-7 15:43 發表

我除咗病假可以瞓晏d,一年三百六十日都要七點前起床,放假都無得晏,因為小公主會瞓醒~
鍾意音樂個個係小公主,日日彈琴,聖誕禮物揀咗個琴,日日彈,我老細仲送咗結他俾佢,佢又日日掛上身,加埋屋企個鼓,佢日 ...

我都係日日7點前起身... 假期, 多數泡菜食完支奶, 就迫佢再訓....
之前個琴仔, 俾泡菜整到無聲壞左掉埋, 無再買... 屋細無位擺囉...
有個玩具電子結他, 泡菜又係日日掛上身...
唔敢買鼓, 怕鄰居投訴..........

子爵府

ling,
有冇決定呀?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
暫時只有 7 out of 9 人報左名
自組奧福音樂班 (詳情已 send pm)
1. mat
2. 靖
3. 彥
4. 謙
5. 泡
6. 蛋
7. aidan
8. Chloe
9. broadband
10. 小芊 (等 joann 休息足夠才 join)
~~~額滿~~~

大宅

mat媽,

第一堂我有要事來不到:-| ,第二堂先出現
原文章由 mat媽 於 08-1-8 09:21 發表
ling,
有冇決定呀?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
暫時只有 7 out of 9 人報左名
自組奧福音樂班 (詳情已 send pm)
1. mat
2. 靖
3. 彥
4. 謙
5. 泡
6. 蛋
7. aidan
8. Chloe
9. broadband
10. 小芊 (等 joann ...

子爵府

收到

原文章由 weewee 於 08-1-8 09:40 發表
mat媽,

第一堂我有要事來不到:-| ,第二堂先出現

大宅

個老師幾好,只叫我交prorated學費jar
原文章由 mat媽 於 08-1-8 10:24 發表
收到

大宅

mandy))))

都係黎唔到~
剛報左蛋n1學校攪的外籍老師英文班(星期六早上返)~返唔到咁多,比蛋星期日訓多dd~~

首頁
12345...10

尾頁

跳至