夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原文章由 rubymo928 於 07-12-18 20:11 發表

講起弄孫為樂, 就火起. 因為我c6 系一粒仔, 但我兩個都系女, 62 ,99 向我外家面前就話 "仔女都無所謂".

實情系 :
1) 個個生完個肚未收+ 啦, but 我 62 同我講 "你個肚生完重甘大, 入面系咪重有個未生出黎 "

2) ...

我6299都係得我老公一個仔(其他3個都係女), 佢地成日都同我講, 一定要生到仔呀, 如果唔係第時佢地d產業由邊個黎繼成, 我頂 , 唔講人地都以為佢地有好多, 其實就係得一層樓咁大把囉, 仲有呀, 佢地pk到話就算我生一個仔都唔夠, 要有兩個先穩陣, 不過佢地最賤唔係呢樣, 最賤係要我第一胎就生仔, 又話第一胎生個仔就等於食左定心丸, 第二胎佢唔理得我生乜, 我真係火都黎 , 我一句得埋去, 你估你話生仔就生仔咩? (佢地成日都講到自己咁勁, 但又唔見佢地第一胎生仔) 我同佢地講我係鐘意女, 點知佢地竟然話第一胎生仔先至好, 我問佢地點好, 佢地又講唔出, 跟住我都費事再同佢地講, 佢地見我唔多理佢地, 就走去煩我老公, 我心諗, 如果我第時真係生唔到仔, 佢地可能會叫我老公休左我娶第二個.

複式洋房

原文章由 rubymo928 於 07-12-18 23:44 發表
karemom,

好呀, 大家交流下, 我生 2nd bb 都比 62, 99 攪都我成日喊.
個個問我點解坐月坐到面青青.

62 , 99 成日話要帶我 bb 走 (因為佢地唔系住 HK). 我個 c6 詬佢地專登返黎睇我 wor, 真系多謝晒, 你 ...

rubymo928,

我都好明白你感受, 因為我囡囡出世幾天後, 99都有講過類似說話, 不過當時我即時反應是說:"唔制!", 咁佢講多兩次就冇再提. 我真係好驚佢, 初生bb點俾佢帶走呀?! 佢有人奶餵咩?!?-( 除此以外, 佢仲講左好多令我好難堪的說話, 又串我阿媽唔識湊b, 俾說話我阿媽聽, 令我地兩母女好唔舒服, 又做好多小動作, 最後令我忍無可忍, 送走左個陪月. 我坐月時成日哭, 諗起佢就好大壓力, 又好驚佢隨時上來我家, 因為佢有key...哎, 總例子多得很, 而我就苦不堪言啦, 到現在我都有陰影, 對佢有恐懼, 聽到99兩個字都好驚.
之前我老公唔肯請工人湊囡囡, 要俾99湊, 然後由99再"判"俾人睇幾個鐘, 我堅持唔肯, 同老公有爭執, 仲搞到自己抑鬱, 要見社工. 最後老公知我有事, 所以讓步, 大家妥協送囡囡去育嬰院, 不過要靠99幫忙接送返學, 真係有d驚到時我同佢會有咩事發生... , 不過總好過俾佢有咁多時間對住囡囡...

世上有好奶奶的, 不過可遇不可求, 希望你都唔好因為99而唔開心, 做人新抱是一門很高深的學問, 要慢慢學習如何相處, 如何令老公唔好咁難做, anyway,大家互勉啦!

複式洋房

原文章由 rubymo928 於 07-12-19 00:34 發表

我覺得佢地當系bb 系玩具. 我 c6 話 "佢地退左休, 無野做, boring ma" , 我當然有柄個c6 上天花板啦 la.
而家我 99 週不時打電話同我 d 女講 : grandma 好掛住你地, 系好掛住好掛住呀, 成日都想起你地 ga". 我 ...

同意, 我99都好鐘意"玩"b, 唔係太顧bb感受, 例如bb打完防疫針, 佢都要上來玩, 我同佢講bb發燒要休息, 佢都仲要對住bb講成半個鐘以上, 搞到bb好辛苦咁哭, 佢先肯同bb瞓. 如果我係bb, 唔舒服時仲要俾人煩, 都會唔開心啦. 都唔明點解咁多成人只顧自己玩bb, 忽略bb的需要

大宅

karemom & 各位 sisters,

好多謝你同用時間睇我個 topic, 同我分享, 自從我收到風 62 , 99 好快會返 HK 長住, 重要住得我好近, 我情緒好差 (成日偷偷喊). 上次佢地返 HK 住左半年, 巳經令我想死.

我都明白我系純對阻止唔到佢地回流. 但真系好驚要再面對佢地.
但系我同自己講過, 今次我唔會好似以前甘忍佢地, 我會反擊.
如果佢地再講 hurt 我說話, 比說話我聽, 我唔會再以前甘唔出聲吞左佢, 亦唔會叫個 c6 為我出聲, 因為我同 c6 講 10 次, 佢先會同我出一次聲 :tongue: . 都系要靠自己.

其實我系比我 99 點醒, 前兩日佢打電話黎, c6 去左廁所, 唯有我同99 講幾句, 佢問 d 女點呀 ? 我話個細女唔乖, 因為 "蝦" 家姐, 同家姐爭野玩, 家姐都巳經讓佢, 但細 b 扯家姐頭髮, 咬家姐....

我99 聽到, 笑得好開心 "哈哈..... 唔知點解我聽到好開心wor, 哈哈..... 女仔系要惡先得 ga."

我眼都突埋, 心諗有無攪錯?-( . 我同 99 講 "呢 d 唔單止系惡 , 重系野蠻, 一定要教. 點可以比佢細細個巳經甘樣".

事後我同個 c6 講番 99 一番說話, 跟住我就話 "哦, 原來系要惡先得" , 我個 c6 當然唔敢出聲啦.

呻完真系舒服左好多, 多謝各位支持 !

大宅

原文章由 irisang2007 於 07-12-19 00:52 發表
我6299都係得我老公一個仔(其他3個都係女), 佢地成日都同我講, 一定要生到仔呀, 如果唔係第時佢地d產業由邊個黎繼成, 我頂 , 唔講人地都以為佢地有好多, 其實就係得一層樓咁大把囉, 仲有呀, 佢地pk到話就 ...

真系好唔明, 我都系得一個阿哥, 我哥得一個女, 我爸, 我媽一樣系無男孫, 但佢地從來無講過半句要生個男孫先得.
物野年代呀, 重有一定要生男.

伯爵府

你 同 距 講﹐ 生 仔 生 女 根 本 吾 系 我 話 事。 你 話 要 怪 就 怪 你 自 己 個 仔。

別墅

原文章由 rubymo928 於 07-12-18 16:03 發表
今日想同大家分享下我 62 的金句 :

1) 你嫁左入我地家門, 生系 x 家的人, 死系 x 家的鬼.
2) 夫妻如衣服, 只有父母, 兄弟姊妹先系至親.

(以下系我面前同我老公講)
3) 你身上流緊系我的血, 我系你老豆, 你條命 ...

我62既金句有 -
1) 你嫁左入黎,你係姓x,唔再係姓x。
2) 你老豆咁樣食野方式,睇怕都擺唔到10年(呢句我聽完超興,差d想即場鍊死佢)
3) 你阿媽有病既,都癲癲地(我聽完又差d想殺左佢)
4) 你嫁左入黎,我地當你係親生女咁架喇,好多野無話分邊個定邊個..........(咁下下又同我計翻好多數喎)

大宅

原文章由 大豬既老婆 於 07-12-20 05:17 發表
你 同 距 講﹐ 生 仔 生 女 根 本 吾 系 我 話 事。 你 話 要 怪 就 怪 你 自 己 個 仔。

佢地知 ga, 甘樣先老套 ah ma, 雙重標準對新抱同自己個女.

我同事話 " 叫你 62 自己生多個仔lor". :lol:

大宅

佢係咪好老架!!

原文章由 rubymo928 於 07-12-18 16:03 發表

1) 你嫁左入我地家門, 生系 x 家的人, 死系 x 家的鬼.

複式洋房

豆丁:

excellent

原文章由 豆丁 於 07-12-18 22:11 發表

62,咁點呢,如果大吉利是早過你去,都寸步不離你好未?

62,咁你屋 ...

珍珠宮

我99仲有一句金句, 我到呢一刻都忘記唔到!!
(已經有年幾2年啦, 諗返起仲係想兜巴車埋去!)

佢話"你阿婆唔擺得幾耐架啦!"

我當時幾想講 "邊個唔擺得幾耐? 你呀?"

所以我覺得而家佢既情況, 係因為佢口臭, 所以有報應!! (係咩就唔講啦, 費事老公話我洩漏國家一級機密, 要拎我去打把!! )

至於我事後同返老公講, 佢阿媽咁樣話我阿婆, 佢都打個突, 然後幫99講好說話, 話咁樣係叫我多d返去探婆婆既意思!!

咁跟住我就話 "咁我都係咪要同你講同一番說話呢?!":tongue:

搞到我以為, 當我99講"x令壽堂"既時候, 就係問候緊你阿媽最近如何! 如果99講"x街啦你" 就係叫你小心睇路!! 當叫d仔做"短命仔", 就係叫d仔小心身體!!
(以上3句"99不認為是粗口的粗口", 出現的頻率以過年為最多, 大約一日出現3,50次啦!!)

有時, 真係覺得好難理解99的說話呀~~~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

原文章由 katielaalaa 於 07-12-20 11:34 發表
我62既金句有 -
1) 你嫁左入黎,你係姓x,唔再係姓x。
2) 你老豆咁樣食野方式,睇怕都擺唔到10年(呢句我聽完超興,差d想即場鍊死佢)
3) 你阿媽有病既,都癲癲地(我聽完又差d想殺左佢)
4) 你嫁左入黎,我地當你係親生女咁架喇,好 ...

你 62 的金句都幾.... 頂....呱呱

大宅

原文章由 bmimi 於 07-12-20 16:29 發表
佢係咪好老架!!

now : 70
同我講時系 : 60
一個人本性系口衰, 都系唔會改變, 所以自嫁入X 家之後都經常有經典金句, 不過呢幾句最刻骨銘心

大宅

原文章由 小寶貝兒 於 07-12-20 17:56 發表
所以我覺得而家佢既情況, 係因為佢口臭, 所以有報應 ...

你 99 都真系....... 幾有文化

子爵府

最憎d人5尊重女性~以前有個fd又係話老婆如衣服,我話你出上聯ar?咁我對下聯,老公如底褲.佢話點同姐....總之佢意思係男女無得平等~我問佢出世係邊到爬出來,佢老豆件衫舊左會5會送幾件新俾老豆?

原文章由 yiuyiu-mama 於 07-12-20 17:42 發表
豆丁:

excellent

子爵府

你99都幾識尊重人&自已,仲好有口德~

原文章由 小寶貝兒 於 07-12-20 17:56 發表

所以我覺得而家佢既情況, 係因為佢口臭, 所以有報應 ...

公爵府

會想死lo

複式洋房

呢個topic都開得好好, 可以等大家笑下發洩下, 如果有其他經典金句, 不如上來share下啦~

我99最近笑爆咀的金句:

我睇完中醫, c6叫99幫我執藥, 99執完, 同我講:"你呢d藥有xyz用途, 我都識開俾你!...." 嘩, 睇唔出99連中醫都掂, 服!

我阿囡唔跟佢, 佢抱親就哭, 有日, 99忽然講:"呢個八婆x(指我阿囡), 我想打佢好耐架喇!..." 吃不到的葡萄是酸的!

諗到再同大家分享啦!:lol

男爵府

好媽媽勳章

咁我又講下我99既偉論啦
佢話:
女人嫁老公係為左服侍老公及夫家既人,如果唔係嫁黎做乜?
女人死左老公就無權再係夫家出聲,無地位,如有仔女都好d...
女人要聽哂男人話,要聽6299話,女人咩都要做,外家唔好再理...
要負責抺神枱及照顧全家(包括老公的兄弟姐妹)...
要負責拜山(只需新抱去)
仲有一時間未記得哂
不過佢所有家規我都唔會守喎

[ 本文章最後由 心滿意足 於 07-12-22 20:34 編輯 ]

子爵府

睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 #1 心滿意足 的文章

佢唔係開口要你坐定定喺度聽下話????比我聽倒牙灰都同佢打爛埋佢.佢叫我做啫,但佢無預計我會咁〝論盡〞嘛.
服侍6299??我會即場問佢係咪失禁??定係中風??要人服侍?洗唔洗換片?
爆愛車縫作

首頁

尾頁

跳至