興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 LSHMWS 於 14-09-04 發表因咩

原帖由 kinmi 於 14-09-04 發表
當時新興,大年初四,帶返娘家,娘家有隻唐狗,有隻混種狗,係俾隻唐狗壓死左。
其實已經帶過好多次返去, ...
錯字,當時新年

大宅

引用:我囝囝都走了一星期,每次想起最後送佢一程

原帖由 Andyli319 於 14-08-24 發表
我囝囝都走了一星期,每次想起最後送佢一程既時候,個心好痛,好無奈,好不捨,好內疚

我好掛住你呀 ...
我家15歲的西施囡囡今午離開了,我們全家都很難過,和牠一起成長的女兒更是悲傷,哭到眼腫,雖然我也很傷心,但亦慶幸牠走得不辛苦,相信牠到了彩虹橋後,便不用再受癌症折磨!我們很愛牠和掛念牠!

大宅

我曾養過兩隻芝娃娃。第一隻白啡芝娃娃是在家突然被家人發現吐血身亡的,記得當天中(夏天)我還幫他洗白白,不過他本身近親繁殖,心跳不正常,毛又厚,不算短毛種也不是長毛種,中等長度,很肥胖,經常喘氣,可能是我錯,用暖水沖涼令他更熱而突然下午我便出左街,我突然收到家人電話,他已死去,脷也申左出來,身體還暖,我見到眼淚也自動滾出來,還不斷搖動喊他,眼淚也滴在它身上,當晚我妺用手機影狗屋影左幾張相,review時每張也看到一團白光,嚇到她即時delete,相我未看過,但她講我至知,至今我仍很想念他.
重點是我想説幾個月後,我已結婚,搬出去外面住,另一隻芝在娘家,有一晩睡覺,我本身已熟睡,轉身時有野頂住我,我便很煩躁地坐起身張開眼,竟然看到一隻白色芝娃娃,還望住我向我搖尾巴添!但他的位置是我老公睡覺的位置,我便閉起眼大叫,老公~~為何有一隻芝娃娃系度架!?老公很眼睏説我發惡夢,叫我睡,我張開眼,他已不見了!

大宅

因當時太眼睏,没理太多就睡了,第二天起床,唸左好耐,好肯定不是發夢,因為太真實了!才想起可能是愛犬回來探我,亦因是靈魂,全身也白色,看不到啡毛,連身形也變得很標準,我才不能即時認出是他,点都好,希望他來生投胎更好,做我兒女也可.所以各jm別讓他知道你不捨,可能是我的眼淚令他來找我的。另外,我上網看過如果想為狗狗超渡,最好離世後不久主人為他唸地藏經迴响給他為期49天(毎天一遍)及為他吃49天素,可為他積功德和消業障,因當時我有上班勁ot,我太忙了,心想著他只唸了六字真言一星期左右咋,六字真言可能系錯架。地藏菩薩本願經才是正道。希望各jm有時間可為愛犬唸經。
Ps地藏經唸—篇估計兩小時

大宅

兩年前佢地相 隔13曰先後離去,約瑟因老了已18歲,西施12歲因cancer離開,當時真係好傷心,希望佢地以後都開開心心.

男爵府

回覆:齊齊悼念吓過咗世竉物...

我隻13歲西施仔仔因病上年離開左我,我好傷心係咁喊,真係好唔捨得,點解唔等BB出世見下BB呢?佢離開左3日後我BB就出世了,當時心情難以形容,幾日前面對愛犬離世喊到死,幾日後又有個新生命誕生,真係好希望係我愛犬想投胎做我個仔,所以先提早離開我,如果係真的我們又可以團聚了直到而家我同C6都好掛住佢呀

大宅

兩個月了,心情仲未平伏,每晚都瞓唔著,放不下你!對你既感情比老公仔仔更深,因為我知道我永遠都係你既第一位....

禁止訪問

趣教勳章 畀面勳章

大宅

我都好掛住我隻14歲西施女,佢月頭走咗
我領養佢時4歲,轉眼10個年頭.....
佢好乖架,唔吠,唔會R門,唔會跳上sofa和床
係靜態嘅狗狗
但同樣好中意人摸佢,同佢去街街行
又會坐係門口等我地放工,迎接我地....
真係好懷念.........
Say Hi to You

大宅

我beebee 5歲幾 在前天走了
約左今天5點幾去火化 好吾捨得
係吾捨得禁個制送佢去火化

已刪除用户

引用:我beebee+5歲幾+在前天走了+約左今天5點幾

大宅

引用:Quote:原帖由+siusin617+於+14-11-16+發表

原帖由 kittybig123 於 14-11-16 發表
好後生!因病?
我有開過post 講過 你可以睇睇

男爵府

我個寶貝貓咪 Ball Ball 11/12 日 也走了。今日下午火化。我地全家人都好掛住佢,佢好乖好乖,每晚都陪我瞓左至走。我由佢兩個月手掌咁大,湊到 14 歳零 8 個月。好唔捨得, 好傷心。屋企另外兩貓都靜晒,尤其同佢一齊大既妹妹,失去左哥哥錫佢,睇見都難受!
佢以後可以快快樂樂, 唔駛再受腎病痛苦!!

大宅

我隻小b今個月初因腎衰竭....脫水同唔肯食野最後我地俾佢走....過去呢8個月小b你好叻仔...每日都要打皮下水同食中葯都唔怕...仲過埋16歲生日...爸媽見你幾日都唔肯野...飲水都困難...所以最後選擇俾你走...你唔好怪我地...我地只係唔想你咁辛苦...醫生話你已經脫水只會愈來愈差.....爸媽真係好唔捨得你...依家一想起你就喊...好唔捨得

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我2個月內失去左2隻貓,蝦餃係因為急性腎衰竭走,下午確診,夜晚已經走左

Karl  was born on 9th Oct 2009   Lok was born on 29th jun 2011

22:18   48cm long                         18:31   50cm long

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

燒賣就因為由細到大嘅伴蝦餃走左,之後開始抑鬱,唔肯食野,就算去獸醫度灌食之後都嘔返出黎。
因為抑鬱唔食又走埋

搞到我都崩潰埋,除左送小朋友返學,根本無出過門口

Karl  was born on 9th Oct 2009   Lok was born on 29th jun 2011

22:18   48cm long                         18:31   50cm long

伯爵府

兩隻貓貓都一齊走咗真係令人傷心, JM保重啊! 佢地已經喺彩虹橋開心再一起生活架喇!

大宅

貓貓離開我差唔多一個月。貓貓有返過黎探我地。我個仔兩歲幾,有一晚佢好似平時見到貓貓咁叫貓貓個名三次。老公有陰陽眼,佢都見過貓貓幾次。係我一個未見過,我好掛住貓貓,心好痛。

大宅

BK Milk勳章

白狗狗BABY 係10月份 走了! 享年16歲! 希望佢來生快快樂樂!

子爵府

剛剛過去的27/11我家的勇士矇矇安詳士也走了!由第一次睇醫生得返6日命,再加另一醫生的得返7日命……到昨日走的時候,一共過多150日! 他令我引以為傲!牠在走時我應承要好似作咁堅強

首頁

尾頁

跳至