懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

exactly, 感覺十分難頂,唔知係咪第二胎會嘔勁d,好驚呀!
話時話,好似好多係第二胎,有d朋友話我做咩咁勇生二個!

原文章由 catbaby 於 08-1-14 14:47 發表
kdbb2007

有兩種情況
1. 個胃好空, 但係想嘔!嘔唔出!!
2. 喉嚨條管好似貼住咁, 就會ee ur ur ! 但又有野嘔

口水我又唔係好多, 不過我朋友就話口水好多, 佢又係成日嘔!!

可能個個人都唔同反應, 有d人係唔會嘔架!!! ...
:-) :-) :-) :-) :-)

大宅

原文章由 MimiCactus 於 08-1-15 11:03 發表
其實點生BB都痛, 開刀生, 生完先痛, 又要拆線(拆線好痛架), 又唔可以即刻用腰封(因為有傷口). 我上一胎順產, 下面唔使拆線, 生完第一日下床, 有D痛, 行路好似企鵝, 但可以好快用腰封, 我第四日先用腰封, 一晚睡醒減 ...

多謝你的回覆,見你咁講,心先定d咋,
不過現在流啡,e生比一星期假我,現休息中,覺得生活好廢,明早去健康院登記

別墅

哈哈, 我上星期同你一樣流啡, 醫生都係比一星期假比我, 明天我會再覆疹, 如無意外星期四可以返工. 我都好悶架, 所以上網 law. 一返工就會好忙架啦. 加下最好身心安泰, 開心D:)
原文章由 MIC-MIC 於 08-1-15 12:53 發表

多謝你的回覆,見你咁講,心先定d咋,law
不過現在流啡,e生比一星期假我,現休息中,覺得生活好廢,明早去健康院登記

大宅

原文章由 MimiCactus 於 08-1-15 13:02 發表
哈哈, 我上星期同你一樣流啡, 醫生都係比一星期假比我, 明天我會再覆疹, 如無意外星期四可以返工. 我都好悶架, 所以上網 law. 一返工就會好忙架啦. 加下最好身心安泰, 開心D:) ...

咁你有無做無痛分勉呀?

複式洋房

原文章由 LAMSON媽 於 08-1-15 00:16 發表

我預產期係9月7日,我上星期去照,e生話我先得四星期,佢話因我今次排卵期遲了,叫我月尾先再照,不過我睇到張相就話係9月7日,咁我就當住係先,我今次係第二胎,不過我已book威爾斯下個月做唐氏檢查,我依家22歲 ...

Hi Lamson,
我係私家產檢,都唸住私家生,
o甘我可唔可以拎醫生証明去政府醫院做唐氏檢查及抽羊水檢查?
因為知道抽羊水私家要$5000-$7000都幾貴!!

複式洋房

原文章由 kdbb2007 於 08-1-15 07:51 發表

hibebe
恭喜晒你!
我同你一樣咁諗,想快D照到心跳,安心D!

Hi kdbb2007,
我都恭喜晒你啦!你同我一樣9月10日
我check 到 bingo 就飲花膠燉奶,之後睇中醫,佢叫我有咳唔好飲!仲叫我唔好飲孕婦奶粉,佢話美國有數字統計,60%孕婦濕診係由孕婦奶粉引起......ec 叫我最好飲樽裝鮮奶(唔好凍飲喎)!
希望大家都快D照到心跳啦!!!!!!

別墅

big_eye,

我都覺得自己好大勇氣

點解有第二胎d反應仲勁過第1胎, 真係好惡頂 ..仲要忍受多兩個月害喜, 真係謝晒, 頭先又入toilet 嘔左d蘋果出來, 個胃先舒服d

頭先照鏡, 1個星期我已經殘晒..落晒型

原文章由 big_eye 於 08-1-15 12:46 發表
exactly, 感覺十分難頂,唔知係咪第二胎會嘔勁d,好驚呀!

複式洋房

原文章由 boskabb 於 08-1-14 11:25 發表
大家好! 剛剛上星期驗咗...預產期應該係9月中.....我同老公都好surprise! 因為今次冇planned到.....!而家我好緊張呀! 因為仲要咁啱搬屋....好多嘢搞...希望快啲搞掂間新屋, 可以靜心安胎....
想問吓大家揀咗去邊到生 ...

依家政府同私家都好爆!
都係多得D大陸孕婦!
我問過養和9月都爆o左!
如果各位姐妹決定o左私家生,
就快D好叫醫生幫你地book定先!!

別墅

我無做無痛分勉, 是傳統果隻生囝囝既. 我記得星期日中午開始見紅, 星期一晚上先生到囝囝, 足足痛多過廿四小時. 當時, 產房得六張床位, 我晚上六點幾都未生得, 得個痛字, 打了一次止痛針. 之後產房有位, 我和一個內地人都準備生, 護士好好人比我入先, 跟住老公就可以陪產啦.
原文章由 MIC-MIC 於 08-1-15 13:11 發表

咁你有無做無痛分勉呀?

禁止訪問

複式洋房

Hi all,

我想問吓你地大約幾wks照到心跳?

禁止訪問

複式洋房

原文章由 neuemutter 於 08-1-15 16:19 發表
昨天剛見到心跳, 醫生冇俾我聽 ~ 6 weeks 3 days

Hi neuemutter,

請問$1300做唐氏要做d乜? 抽絨毛同抽羊水有乜分別, 如果高齡產婦可唔可以淨係抽絨毛驗唐氏?

大宅

係啊!! 真係好多第二胎啊!!! 可能愛心爆棚
通常d人生完第一個都想生多個!!!因為買左咁多bb用品., 俾多一個用好似底d!!!

小朋友有個兄弟姊妹, 等佢唔會一個人咁悶, 又可以學share...
有好多好處...

不過呢幾年我地就會辛苦好多....!!!
我諗值得架...!!!!

原文章由 big_eye 於 08-1-15 12:46 發表

禁止訪問

洋房

原文章由 neuemutter 於 08-1-15 16:11 發表
我今早剛 book 了去威爾斯做唐氏檢查, HK$1300 at Feb27,08.

Nurse 話早 孕 期唐氏檢查沒有over 35歲高齡免費 (準 確 度 高 達 百 分 之 九 十); only 中孕 期唐氏檢查over 35歲高齡免費, but 準 確 度 達 only 百 ...

今日佢睇咗一次婦產檢查, 個醫生係朋友的朋友介紹的...但她的年紀好似好大, 睇症答問題的時候又慢吞吞, 本來諗住搵佢係浸會接生, 但睇完之後對佢冇乜信心....我決定都係搵過第二個醫生再睇....今日雖然照過超聲波, 呢個醫生就話個胎係6週(咁多????), 跟住又話個胎只得0.35cm比較細...但當我再問佢如果係6週的話正常應該有幾大...佢跟住又話0.35都係正常size! (我就已經覺得佢講的說話唔係好信得過....! 算吧啦....等我白白哂咗六百蚊做檢查, 但睇完都係得個桔, 等今個星期六再搵第二個醫生檢查清楚先!
想問吓如果我搵私家醫生做檢查同接生, 係咪都可以照去政府醫院做檢查或驗唐氏的呀? 手續係點做架?係咪攞醫生證明懷孕的信去排街證就得架啦?

複式洋房

好開心可以有大家作伴

我現在六個星期,9月3日預產,因為曾經小產過:-( ,尋日驚青的見醫生,好彩聽到心跳聲,感謝神,三個星期後再見醫生。
我嘔到七彩 ,唔嘔都唔想食,就算飲薑水、食疏打餅....都無用,好彩看完醫生有藥食,現在好點了,希望大家都會平安過渡,心情開朗。

洋房

原文章由 rurumandy 於 08-1-15 17:11 發表
我現在六個星期,9月3日預產,因為曾經小產過:-( ,尋日驚青的見醫生,好彩聽到心跳聲,感謝神,三個星期後再見醫生。
我嘔到七彩 ,唔嘔都唔想食,就算飲薑水、食疏打餅....都無用,好彩看完醫生有藥食,現在好點了,希望大家都會平安 ...

就算食唔到嘢, 頭三個月都記得要食足葉酸呀! 如果可以就飲多啲奶啦....我估等三個月過後, 胃口就自然會好啲架啦!

洋房

原文章由 boskabb 於 08-1-15 17:26 發表

就算食唔到嘢, 頭三個月都記得要食足葉酸呀! 如果可以就飲多啲奶啦....我估等三個月過後, 胃口就自然會好啲架啦!

Hi 各位,

我預產期9月9日, 係第二胎啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

原文章由 rurumandy 於 08-1-15 17:11 發表
我嘔到七彩 ,唔嘔都唔想食,就算飲薑水、食疏打餅....都無用,好彩看完醫生有藥食,現在好點了,希望大家都會平安 ...

hello, 我早你一日係9月2日
我無得嘔, 如果嘔左都可能好d,
但我d氣頂得好辛苦
都唔知要頂到幾時
oh my god

首頁

尾頁

跳至