婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 14-09-05 發表我住

原帖由 crazypinky 於 14-09-05 發表
講真,就算我搬走左,佢地個雪櫃仲係咁,我都會出聲,因為真係為佢地好,食都食得健康d。
ps. 鐵盒我真係唔 ...
睇吾到因乜原因,要食幾曰既生果都吾準放入雪櫃,係為兩老好!!

Sin0026  Agree  發表於 14-9-5 23:46
Jolin_Yuen    發表於 14-9-5 16:03

禁止訪問

畀面勳章

回覆:一打開個雪櫃就忟

大宅

引用:好小事姐.....6299真難做,辛辛苦苦養大個

原帖由 Aprilacm 於 14-09-05 發表
好小事姐.....6299真難做,辛辛苦苦養大個仔,宜家因為習慣問題比你開post 話

...
同意

大宅

你地99放D食得既野係雪櫃已經好好....
我99......最鐘意放檸檬頭!
因為佢做餐廳~成日都有好多切出黎既檸檬頭,
佢話放入雪櫃闢味~~但問題係..我試過係雪櫃搵到9大袋檸檬頭,
有D仲已經放到發左毛~
根本冇位放其他野~~

公爵府

BK Milk勳章

你地已經好好架啦!以前99乜都擺入雪櫃鑵頭個d擺埋入去,生熟食物擺埋一格。

大宅

我99都係架...雪櫃常滿...佢隔晚就煲湯, 其實得幾個人飲, 但煲一大煲, 飲淨既佢成個煲放入雪櫃架
雪櫃仲有好多野, 咩都有, 所以我甚少買野返去係要雪入雪櫃既, 因為我唔會搵到位擺haha

水晶宮

回覆:crazypinky 的帖子

只能說句,大家生活習慣唔同,我自己都係放雪櫃,你要我放出黎我唔慣呢。你要佢接受你果套真係冇咩可能,正如你都唔會接受佢果套啦,錯好似我奶奶鍾意食雪櫃拎出黎既餸,我就實肚痛,都係果句,佢咁大個人,想唔通我阻止佢咩……

水晶宮

回覆:Miss_Yellow 的帖子

根本唔駛同佢地執,我覺得生活係咁污糟既人係有抗體架,我見我99食放左好耐發毛沖兩沖既野都冇肚痛架,正常人學不得。

伯爵府

如果係唔好既習慣,會影響他人既,無論後生老人家都要改架啦!

萬一有事,食壞左,咪又係搞到大家麻煩。

唔好睇小老人家,佢改變既速度肯定快過我地(有老人痴呆,精神失常者例外),只係一般常規傳統,叫我地縱容佢地唔改啫。

翡翠宮

唔好理佢哋,等佢兩個老人家放爆個雪櫃,到時借意話雪櫃唔夠大,要換一個

男爵府

回覆:M.A.C 的帖子

有次 99 食左雪櫃變瀤食物,嘔咯!講多冇謂!唔好累街坊。

大宅

我99仲勁,將成個煲放入雪櫃,話懶得洗喎,變相而家我係唔會煮飯囉!要煮嘅佢自己慢慢煮,我放假等佢唔係度,先日煮比我老公食,其餘時間我兩公婆出去撐枱腳好過

複式洋房

睇開D吧
因為我同62的生活習慣唔同
生BB前我攞多個雪櫃返屋企用
唔再開佢個雪櫃,我心情都靚左好多

未能有自已的天地,要同6299住,就唯有少D留意大家共用的地方
我有9成時間都留喺房

其實你又無錯,6299都無錯
只係生活習慣唔同

方方媽媽  最尾兩句好真  發表於 14-9-5 15:54

男爵府

育兒性格勳章

Miss_Yellow 發表於 14-9-5 06:16
好想有個私家雪櫃擺自己房!

1. 打開雪櫃—堆大黑蟻走出來,响雞蛋上爬,响雪櫃內櫳爬,晌大包剪左袋角又 ...

複式洋房

引用:睇開D吧因為我同62的生活習慣唔同生BB前我

原帖由 mimi@heihei 於 14-09-05 發表
睇開D吧
因為我同62的生活習慣唔同
生BB前我攞多個雪櫃返屋企用
我都係留自己房,極少出廳,因為污糟到無眼睇,但雪櫃真係唔得,我都係想佢地衛生d,健康d

複式洋房

引用:如果係唔好既習慣,會影響他人既,無論後生

原帖由 M.A.C 於 14-09-05 發表
如果係唔好既習慣,會影響他人既,無論後生老人家都要改架啦!

萬一有事,食壞左,咪又係搞到大家麻煩。
我就係咁lum

男爵府

我都係 90% 留响自己房,因為客廳廚房廁所好污糟。自己房我會清潔到整整齊乾乾淨淨。但我 99 同 C6 講我唔出聲唔鐘意佢。

男爵府

我都係 90% 留响自己房,因為客廳廚房廁所好污糟。自己房我會清潔到整整齊乾乾淨淨。但我 99 同 C6 講我唔出聲唔鐘意佢。

水晶宮

crazypinky 發表於 14-9-5 14:57
我都係留自己房,極少出廳,因為污糟到無眼睇,但雪櫃真係唔得,我都係想佢地衛生d,健康d

...

有JM講左,生果和整盒的月餅放雪櫃,更衛生健康噃.
其實,大家和和氣氣,可能對健康更有益

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

咁講啦, 樓主可能太將自己個套套係人地身上喇..
你覺得唔好, 佢地覺得好..

中立地睇, 佢地雪既野又真係冇咩問題喎..
你知唔知其實好多人都會雪月餅架?
成盒雪其實有咩問題呀? 點可以用未食過既canned food比呀..
你會食凍左既canned food? 但月餅又真係可以凍食架播...
咁冰皮成盒冰添喎

生同熟食物係要話,
但如果生果同月餅都要比你話,
可能真係會涼簿左小小..

另外, 你可以叫佢地唔好買咁多水果,
日日都落街, 咪日日買今日食個d囉..
但講雪就真係講唔通..
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

首頁
12345...6

尾頁

跳至