想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

baby_fung

I put 3. Dr Chow she would suggest to put 3 for women over 34/35.

複式洋房

原文章由 shanmmami 於 08-4-23 10:14 發表
baby_fung

I put 3. Dr Chow she would suggest to put 3 for women over 34/35.

ic ic...咁你冇join package, 係唔係有時可以去TST覆診架?

男爵府

環保接龍勳章

Congratulation!
妳好叻叻呀 !
記得要多D休息喇 !

大宅

恭喜晒!

男爵府

恭喜哂!!

不過生TWINS唔好咩,雙重喜悅嘛!

別墅

baby fung

I didn't join the package because I was not sure whether I could finish the treatment. If I couldn't, the package fee would lose. At last the total fee was a bit higher than the package.
I always went to Tai Wai because I work near it. But now I change to PWH. All because of money. I spent 10 萬 on IVF and some unsucessful treatment before. I cannot spend another few 'Mang' again.

大宅

我都好想自己快d bingo, 我排咗五月廿三日仁安董醫生, 有沒有sister 可以告訴我, 我見醫生個日係day25, 我一般28days 一個cycle, 咁樣如果我馬上決定個ivf, 最快要幾時先可以做呀, 流程係點呀?

複式洋房

原文章由 Flyfive 於 08-4-23 13:57 發表
我都好想自己快d bingo, 我排咗五月廿三日仁安董醫生, 有沒有sister 可以告訴我, 我見醫生個日係day25, 我一般28days 一個cycle, 咁樣如果我馬上決定個ivf, 最快要幾時先可以做呀, 流程係點呀? ...

我就將會係M前7日start個療程, 開始打針. 不過人人唔同, 醫生會按每人既身體狀況而決定幾時開始.

複式洋房

原文章由 Flyfive 於 08-4-23 13:57 發表
我都好想自己快d bingo, 我排咗五月廿三日仁安董醫生, 有沒有sister 可以告訴我, 我見醫生個日係day25, 我一般28days 一個cycle, 咁樣如果我馬上決定個ivf, 最快要幾時先可以做呀, 流程係點呀? ...

多d資料:
ivf長療程或短療程是看何時開始開始排卵誘導
-------------------------------------------
1.長療程:長療程是指患者從月經第21天開始先注射促性腺釋 放激素協同劑(gnrh-a),通常在注射8-10天候就可以達到完全抑 制腦下垂體的目標,接著從患者月經的第2或第3天開始注射排 卵針,接著用超音波及抽血檢驗血中雌激素的濃度來調整排卵針 的劑量,直到卵泡成熟,也就是卵泡的直徑到達1.8公分以上為止. 長療程的優點是完全由外界供應的藥物來控制卵泡的成長,所以 通常大小比較平均,卵子的品質比較好.缺點是因為完全抑制患者 本身腦下垂體的作用,所以常需用比較大的排卵針劑量,療程時間 長,患者的經濟和生理負擔也比較大.
2.短療程:從月經的第二天開始,同時給促性腺釋放激素協同劑 (gnrh-a)和排卵針一直到卵泡成熟為止,短療程的優缺點正好與 長療程相反,療程比較簡單,給藥的劑量可以較少,但是卵泡常會大 小不一,品質也較不理想.
3.超短療程:最主要用在卵巢功能不佳的患者, 一樣從月經的第 二天開始,同時給促性腺釋放激素協同劑(gnrh-a)和排卵針,但 gnrh-a只注射三天,也就是運用gnrh-a對腦下垂體的刺激,升 高內生性的濾泡刺激素來刺激卵巢.
(from http://www.eataiwan.org.tw/discuss/Detail.asp?TitleID=15040&discuss_id=)

大宅

原文章由 baby_fung 於 08-4-23 16:10 發表

多d資料:
ivf長療程或短療程是看何時開始開始排卵誘導
-------------------------------------------
1.長療程:長療程是指患者從月經第21天開始先注射促性腺釋 放激素協同劑(gnrh-a),通常在注射8-10天候就可以達 ...

嘩, 好detail, 多謝多謝, 多謝你的資料, 祝你好孕. 也祝各位sister 早d bingo!!

男爵府

我剛剛都book咗周醫生, 30/6開始第一次, 好驚呀!
因為本身自己有個女, 一直以為可以好順利有第二個, 點知plan咗兩年都係得個吉, 所以下定決心, 去睇醫生排期囉

首頁

尾頁

跳至