自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

回覆:小一返學被同學打

我係你我會即刻同老師反映件事,我仔小學時都試過比同學打,(用水樽打到隻眼,好彩冇事炸!)嗰陣咁啱放學時間, 我即場問個細路同佢家長件事係咁,火都嚟,再即時入返學校同班主任講,等佢哋知道件事嘅嚴重性,比個細路知道打人係有後果同要認錯嘅,做阿媽係有時要出聲保護自己仔女㗎,而家太多無賴喇~~

侯爵府

寫咩信呀,聽日瞓醒就剷返學校,約埋個學生家長,三口六面傾清楚佢,如果家長態度惡劣,即場就過去醫院驗傷,年紀上法律未能追究佢,你就話自行申請民事索償,抛窒佢囉,我相信有呢d咁不知所謂,唔識教育既家長,唔可以俾機會縱容佢地子女欺凌其他小朋友。

Dwmn  同意。仲寫信係度等?   發表於 14-9-16 09:04
wcpcelia  無錯, 要快  發表於 14-9-16 08:26
super888    發表於 14-9-16 05:23

男爵府

引用:我有想過找那打人的傾下,問下佢點解打人?

原帖由 cnyeung 於 14-09-16 發表
我有想過找那打人的傾下,問下佢點解打人?即是用懷柔方法,希望佢不會再這樣做。這種想法是不是太天真?我 ...
唔好搵嗰個同學仔傾,你都唔會了解到佢大人既動機,一般頑劣既小朋友會好識保護自己譬如講大話,編故事,扮可憐。我試過係遊樂場我嗰仔三歲半被四五歲小朋友用拳頭大肚,可惜我反應太遲,已打咗一拳後先阻擋,我即時問嗰小朋友媽咪係邊度,邊間學校,打人係唔岩既行為。可惜佢媽咪衝出黎冇道歉冇悔意,竟然話我大大聲鬧佢嗰仔。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 cnyeung 於 14-09-16 發表我

原帖由 allah 於 14-09-16 發表
我覺得你打電話俾班主任講會好d, 打人是嚴重的事,請校方查清楚來龍去脈

...
同意

珊瑚宮

我有想過找那打人的傾下,問下佢點解打人?即是用懷柔方法,希望佢不會再這樣做。這種想法是不是太天真?我 ...
你直接找老師說明,不要自己找小朋友!!

老師怎安排解決有專業知識,保障孩子在學校安全係基本要求,校方有責!

公爵府

BK Milk勳章

應該直接打比老師

子爵府

其實各位jm都講得岩,就算學校提高晒警覺又點?問題係打人個個5覺有問題,下次5知邊個小朋友係受害者。

不如妳放學時等打人既家長,同佢講番件事。妳話而家5係追究,係想妳教育下自己個小朋友。如果佢話教過都係禁,家長就要正視問題,帶小朋友去做評估,揾適當治療比佢。

伯爵府

引用:個仔小一,被同學用拳頭打個肚十幾下,陰陰

個仔小一,被同學用拳頭打個肚十幾下,陰陰痛到放學。我知道後,好難過心痛。失眠。

...
點解會比同學打,了解左未?

伯爵府

引用:我寫了封信給老師,明天如上學就會交給老師

我寫了封信給老師,明天如上學就會交給老師。其實我怕呢個打人的會再打我仔⋯ 唉,替個仔擔心。送他入心儀 ...
同小朋友去醫院驗傷先。有咩事報警。

男爵府

畀面勳章

當面同老師講,
同埋小朋友家長講埋好d

伯爵府

引用:必定同老師講, 要老師跟進,甚至見對方家

原帖由 yin-ting 於 14-09-16 發表
必定同老師講, 要老師跟進,甚至見對方家長
如果係d 雙非都吾會見到家長。

珍珠宮

我係你我會去學校同老師講

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

小朋友有無即時同老師講?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

又或者直接打去學校,約老師面談,直接傾

大宅

見議你帶佢去醫院驗傷先,咁打法會唔會內出血,內傷,同埋呢件事,真係好影響你小朋友心靈,會唔會怕左返學呢,所以一定要親身同老師傾,要佢地跟進

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一定同老師傾下...

公爵府

回覆:cnyeung 的帖子

一定要盡快親身去學校揾老師了解事情,表示你要學校著緊快去解決此事!

唔好自己搵打人的家長,佢會反咬你一啖,佢為的都保護自己和自己的小朋友先,要學校介入做中間人。

呢件事真的可能會影響你小朋友心理,可能會害怕返學,可能會害怕而以後遇到同樣環境/事情,就會逃避/唔識 去解決/求救!

如果你唔做D野去話比仔仔知去快快解決呢個問題,可能會影響佢心理發展/情緒障礙,久而久之可能佢會出現問題啊!現在有唔少小學生要去見心理醫生,要食幫助精神的藥物才可安睡!(題外話,一次要成千銀啊!)

希望你仔仔快D平復心情啊!

子爵府

牛年勳章

引用:希望校方可以處理到,老師睇唔到咁多,小息

希望校方可以處理到,老師睇唔到咁多,小息午飯時間點算?沒想過上學好似變了上戰場,擔心個仔

...
同時都要教定個仔,再遇同樣情況點處理, 大叫救命/ 即走去搵老師講, 總之第一時間唔係還手(到時個學生話係妳個仔打佢先咁點算)

大宅

引用:打人那個是比其他小朋友高一個頭,比老師罸

打人那個是比其他小朋友高一個頭,比老師罸都仲嬉皮笑臉那種⋯⋯比較多講普通話

...
又係b6, 死番上生蕃國啦,成日都用暴力,呢啲真係無家教,又或者單非有爺生無乸教

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:我寫了封信給老師,明天如上學就會交給老師

我寫了封信給老師,明天如上學就會交給老師。其實我怕呢個打人的會再打我仔⋯ 唉,替個仔擔心。送他入心儀 ...
痴線既, 俾人打到陰陰痛都唔同個仔睇急証, 雖則話小朋友力度唔似大人, 但無情力都可大可少, 點知會唔會傷及內臟? 你仲要寫信投訴咁温文, 做人斯文得滯真係比人恰死。

yoyomama  咪係!  發表於 14-9-16 20:48

首頁
12345...11

尾頁

跳至