興趣嗜好

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

seavl 發表於 15-1-30 17:56
星期二派左,不好似又係錯,唔知真定假。老師話。
你呢盆算大LU

大宅

引用:Quote:原帖由 chanhazel 於 15-02-04 發表

原帖由 小倩 於 15-02-04 發表
上星期五派,仲未淋過
放廚房窗邊曬太陽,暫狀態OK
即時幾日一次?!, 我两星期施左两次肥,可能咁死下死下

子爵府

回覆:2014-15一人一花計劃 - 芳香萬壽菊

派了……好弱小

禁止訪問

大宅

引用:這棵是我2個月前係花墟買芳香萬壽菊的成株

原帖由 sblam 於 15-02-01 發表
這棵是我2個月前係花墟買芳香萬壽菊的成株。
請問點種,幾耐淋一次水同肥料?

男爵府

熱血勳章 環保接龍勳章

回覆:肥仔一名 的帖子

我係天台種, 整天有太陽, 所以會每天澆水一次。因為係香草, 可以焗水飲, 所以會落有機肥, 只落了一次肥。

試過剪一枝出來做插枝繁殖, 跟著過一段時間牠生根, 又有一棵了, 所以我覺得好粗生, 大家不必太擔心。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 小倩 於 15-02-04 發表上星期

原帖由 chanhazel 於 15-02-04 發表
即時幾日一次?!, 我两星期施左两次肥,可能咁死下死下
真係算粗生~
無乜點打理都有長高長新葉
試下減水減肥吖

大宅

引用:我係天台種, 整天有太陽, 所以會每天澆水一

原帖由 sblam 於 15-02-10 發表
我係天台種, 整天有太陽, 所以會每天澆水一次。因為係香草, 可以焗水飲, 所以會落有機肥, 只落了一次肥。

...
請問用咩肥料呀?有無圖呀?我唔識種野,驚整死阿仔盤野

男爵府

熱血勳章 環保接龍勳章

回覆 肥仔一名 的帖子

其實苗仔時唔駛落肥, 因為你換盤時會加新泥, 新泥已經夠營養,如加得太多肥料會"肥傷"。好多地方都有售有機肥, 例如bun bun, 12蚊店等....

但如果你種係室內又不會打算用來焗水當花茶喝, 只用來觀賞和交功課的話, 我建議不要用有機肥, 因為有機肥(或泥)好惹蟲蟲, 用化學肥會乾淨d。

大宅

引用:Quote:原帖由 chanhazel 於 15-02-04 發表

原帖由 小倩 於 15-02-11 發表
真係算粗生~
無乜點打理都有長高長新葉
試下減水減肥吖
已經終告不治了

大宅

畀面勳章

回覆:2014-15一人一花計劃 - 芳香萬壽菊

我個女個棵,得塊葉,我都唔知點種

大宅

引用:回覆 肥仔一名 的帖子其實苗仔時唔駛落肥,

原帖由 sblam 於 15-02-11 發表
回覆 肥仔一名 的帖子

其實苗仔時唔駛落肥, 因為你換盤時會加新泥, 新泥已經夠營養,如加得太多肥料會"肥 ...
如果我有一塊葉已經燶燶地,點算??係咪要日日曬太陽先得??我屋企無乜太陽哂到

男爵府

熱血勳章 環保接龍勳章

如果不要全棵燶, 只有一塊葉燶其實可以不用埋牠。幼苗不要被暴曬, 放在窗邊(非西斜方向)就可以了。

男爵府

熱血勳章 環保接龍勳章

0o...雯雯...o0 發表於 15-2-14 12:02
我個女個棵,得塊葉,我都唔知點種
棵苗好

大宅

畀面勳章

引用:Quote:0o...雯雯...o0 發表於 15-2-14 12:0

原帖由 sblam 於 15-02-15 發表
棵苗好
係囉。。。。真係。。。

大宅

認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章

唉!我仔學校派棵苗又弱d葉又燶, 返屋企一種落盤, 第2日已拜拜咗, 煩緊去邊到買返一盤比佢影相交工課

大宅

引用:如果不要全棵燶, 只有一塊葉燶其實可以不用

原帖由 sblam 於 15-02-15 發表
如果不要全棵燶, 只有一塊葉燶其實可以不用埋牠。幼苗不要被暴曬, 放在窗邊(非西斜方向)就可以了。 ...
幾時物需要落肥同換盤架?謝謝你回覆

男爵府

熱血勳章 環保接龍勳章

回覆:肥仔一名 的帖子

學校攞番來既苗有否定植到你自己的花盆? 如已落盤可以遲d先才換盆。等牠生長到d根走出盤底或棵植物大過花盤才轉盤和加肥。

大宅

引用:學校攞番來既苗有否定植到你自己的花盆

原帖由 sblam 於 15-02-17 發表
學校攞番來既苗有否定植到你自己的花盆? 如已落盤可以遲d先才換盆。等牠生長到d根走出盤底或棵植物大過花盤 ...
落左盤,不過成個星期都無增長過,的葉尖仲開始慢慢燶,係咪無得救,我唔想佢屎呀,同我一齊入盤既另一位媽媽已生左10幾塊新葉仔

男爵府

熱血勳章 環保接龍勳章

回覆:yuen 的帖子

你有否再買苗? 我家的芳香萬壽菊巳開完花, 今天看見牠有種子, 不知你仔間學校何時要交功課, 如你不介意由種子種起, 我可以俾些種子給你。
如你住屯門, 可以在兆康鐵路站交給你, 或寄給你都可以但郵費要自付。

首頁
12345...6

尾頁

跳至