自由講場

跳至

首頁
12345...20

尾頁

禁止訪問

公爵府

畀面勳章

引用:Quote:DoReMi媽媽 發表於 14-10-1 20:39 其

原帖由 tcftcf 於 14-10-01 發表
自由行係邊個越開放越多?有問題唔處理?陳茂波囤地、劏房、利益沖突唔駛落台?
HKTV一男子因素又邊個?
莊 ...
自由行一定係貪曾,我仲記得林瑞x北上重慶打算開自由行

梁振英上台咪cut左原本要開嘅一簽多行

仲有國教,咨詢五、六年,班pk議員都有份同意,條pk貪曾留俾下任上馬,班當初支持嘅就走嚟媽叉政府

唔該,認清下班鬼神啦,唔係一定咩都政府錯

複式洋房

snowshine123 發表於 14-10-1 20:58
你都識講係法律問題,咁普唔普選都改唔到架啦,一係你叫學聯佢又有加多樣要求,推反香港法律,每條都要一人 ...

唔係法律問題, 係基本法無講過話有公民提名. 不過亦無講過話無. 你有睇既話, 其實點樣選特首, 個選委會幾多人, 點樣選出黎, 都無detail. 所以而家先會有呢個"資詢". 亦即係話, 因為根本無寫detail, 成個game 點玩, 係睇中央俾唔俾.

侯爵府

回覆:希望一幅圖解釋倒俾反佔中既人聽

時間係唔會返轉頭

香港咁多問題,都無得返轉頭

現下,要解決問題。

要成熟些。

侯爵府

算 都係DEL

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

postmastur 發表於 14-10-1 20:59
咁基本法當年係咁解讀, 就只有跟住黎做. 佢作為當時個律師, 執行佢要做既野, 點解會叫賣港? 即係好既就 …
跟住嚟做? 佢有權揀做同唔做, 唔好講到佢係被脅迫, 對香港人有道義良心的, 佢係有辦法唔接, 謝偉俊亦講過, 李志喜唔係冇選擇, 一次係咁, 累到香港雞毛鴨血, 第二次再嚟多次外傭居港權, 出賣居港權根本就係賣港, 唔駛同我哋講咩的士接客論, 大家已經聽唔小, 絕對明白李志喜係有選擇餘地, 爭在佢對香港有幾多良心道德罷了!

ungoobee    發表於 14-10-2 02:58

大宅

其實經此事後有一件事可以肯定:

事實會將所有包裝的大話刺穿, 係人係鬼好快就知道...

公爵府

畀面勳章

整張咁嘅圖,俾個烏托邦假像俾香港人當人傻㗎

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:霸住條馬路做咩鬼啫,要霸去689屋企門口霸

原帖由 myaisha0435 於 14-10-01 發表
霸住條馬路做咩鬼啫,要霸去689屋企門口霸,圍困佢係屋企啦

你地班友將去圍困係屋企,我都話唔到事 ...

simple is the best~

侯爵府

醒目開學勳章

佔咗中就有奶粉?

大宅

BB防敏心得分享勳章 熱血金章

引用:中央已回應不會讓步, 仲可以點

原帖由 Littlecatta2013 於 14-10-01 發表
中央已回應不會讓步, 仲可以點? 有人答到嗎?
正因為呢d 咁嘅極權統治,更加要出黎, 即使最尾徒勞無功,但起碼我地還有一點尊嚴, 活得還有希望, 證實我們曾經團結對抗黑暗。

ReadOnly  右下角講緊佔中班人   發表於 14-10-2 00:45

公爵府

畀面勳章

不如你話我聽你地想點解決雙非,你可以完美解決雙非,我支持雙普選!!!

禁止訪問

侯爵府

醒目開學勳章

引用:好明顯無政治常識,所有嘢都唔知頭唔知尾,

原帖由 YURICKY 於 14-10-01 發表
好明顯無政治常識,所有嘢都唔知頭唔知尾,用嚟呃細路就得
呃咗好多細路同大人,連50歲都有人以為佔咗中以後冇雙非冇自由行

伯爵府

有理想是好,但是要明白:

1. 占中不能令中央屈服普选
2. 普选亦不能解决自由行丶双非等问题

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

postmastur 發表於 14-10-1 20:59
咁基本法當年係咁解讀, 就只有跟住黎做. 佢作為當時個律師, 執行佢要做既野, 點解會叫賣港? 即係好既就執行, 唔好既就唔執行? 外傭單野都係一樣, 佢地係傻. 明知咁做實會俾人插, 不過無計架喎, 你跟住法律程序黎做. 又係好既做, 唔好就唔做咁呀? 律師一向都係唔理好壞, 只係跟住法例做野架啦. 呢個day 1 開始, 佢地個職業就係咁運作架啦喎.

第2點, 最少我當年真係咁諗. 大家中國人, 咁鬼慘, 有佢過啦. 如果當年香港人foresee 到大陸人係咁大issue 既話 我好肯定好多人會反對.
如果佢只係律師, 話要跟法例做嘢, 冇嘢講, 但佢係加入咗政黨, 政黨唔係應該為香港設定利民政策的嗎? 唔係對香港社會肩負建設的責任嗎? 如果只係一個律師, 只往錢看, 只往名看, 冇嘢好講, 但作為政黨, 卻一而再加害香港人, 政棍政黨愧對香港人。

ungoobee    發表於 14-10-2 02:59

複式洋房

DoReMi媽媽 發表於 14-10-1 21:04
跟住嚟做? 佢有權揀做同唔做, 唔好講到佢係被脅迫, 對香港人有道義良心的, 佢係有辦法唔接, 謝偉俊亦 ...

你公平d, 你企番係當時個時間睇.

有單case 係話大陸人上係香港有番個身份. 你係律師. 你接左黎做, 無大問題呀, 聽落好似幫到人, 對個image 又好, 做囉. 咁做既過程當然跟住法例解讀基本法. 成件事係當時睇, 係無問題. 仲好善心添.

你係10幾年後, 見到大陸人貪得無厭, 先掘番當年佢做咩咁做. 喂, 公平咩. 你企係佢當年個時間睇, 係真係無問題, 亦無香港人話唔好, 亦無人遊行話唔好做. 關咩事? 你無可能用2014年既眼黎睇當年既案. 因為當時大多數香港人都唔知大陸人有咁大issue.

公平d 啦, 你無可能用當年唔知既事黎作為佢地錯既理據.

sumlam  你真係認為律師咁短視   發表於 14-10-2 06:00
ungoobee  Again, so naive  發表於 14-10-2 03:00
cnn328  你腍野都好簡單喎!  發表於 14-10-1 22:47

公爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 Littlecatta2013 於 14-10-01

原帖由 提子餅 於 14-10-01 發表
正因為呢d 咁嘅極權統治,更加要出黎, 即使最尾徒勞無功,但起碼我地還有一點尊嚴, 活得還有希 ...
律政司提呈法院要求法院自行修定莊豐源案,解決雙非都有罪????

男爵府

myaisha0435 發表於 14-10-1 20:35
霸住條馬路做咩鬼啫,要霸去689屋企門口霸,圍困佢係屋企啦

你地班友將去圍困係屋企,我都話唔到事 ...

伯爵府

畀面勳章

引用:其實你講嘅搶床位搶學位搶奶粉,+哩啲都係

原帖由 DoReMi媽媽 於 14-10-01 發表
其實你講嘅搶床位搶學位搶奶粉, 哩啲都係政棍為莊豐源打居港權惹下的禍, 點解唔反埋政棍? 如果喺反政府 ...
岩聽,支持全部換血。

首頁
12345...20

尾頁

跳至