自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

樓主你報咗警未呀??? 搵咗agent未呀??? 唔好再等佢喇~
不過如果我係你, 除非個工人真係出意外, 否則我都會炒佢, 你又無小朋友, 換個工人好易啫, 你唔怕佢又有下一次失蹤咩?!
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

男爵府

我去左報警喇,
呀SIR話冇野可以做, 只有等佢自動現身,
呀SIR話如果有意外, E院一定有同呀SIR
講, 而家冇工人在E院的消息...咁呀SIR話
工人應該人身是安全的.

我打去勞工處喇:
職員話 : 叫我單方面BREAK contract w
工人, but又叫我賠 1 個月人工+機票,
仲要睇工人有冇其他向我索償等等....

我搵左agency, but冇工人消息....

我係咪已經中左招 ??今之死梗 ?
因為工會勢力龐大..話我咩到可以 ?
我有個fd話佢工人走左之後用刀
hit自己, 然後話是僱主打佢...嘩....
點算呢...好得人驚哦............ 好辛苦..
成晚諗住佢...訓唔到..

水晶宮

why 叫你單方面BREAK contract w
仲要睇工人有冇其他向我索償等等....?

可唔可以等佢3days, 如果3days後仲唔現身,咪當佢擴工, 佢自己break contract, 唔需要任何補償呀?
天空之城, 快樂之地

珍珠宮

原文章由 may05g 於 08-2-21 12:37 發表
我去左報警喇,
工人應該人身是安全的.

我打去勞工處喇:
職員話 : 叫我單方面BREAK contract w
仲要睇工人有冇其他向我索償等等....

下,係佢自己走左去,唔係佢賠一個月比你,而係你仲要賠番比佢,工人咪好 SO :-x :-x :-x
另外,人都唔出現,點賠

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

原文章由 may05g 於 08-2-21 12:37 發表
我去左報警喇,
工人應該人身是安全的.

我打去勞工處喇:
職員話 : 叫我單方面BREAK contract w ...

個勞工處有無攪x錯呀!! 咁講野都有嘅, 佢地係咪唔想開file!! 陪比工人即係又要僱主妥協?

香港政府重唔為外傭修例, 我地僱主隨時都會死!

男爵府

......點算...呀...

伯爵府

畀面勳章

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

拿拿臨快D去報警啦

大宅

原文章由 ada0707 於 08-2-21 13:34 發表
拿拿臨快D去報警啦

樓主頭先話報左喇.

水晶宮

畀面勳章

原文章由 webjen 於 08-2-21 12:46 發表

下,係佢自己走左去,唔係佢賠一個月比你,而係你仲要賠番比佢,工人咪好 SO :-x :-x :-x
另外,人都唔出現,點賠

妹仔大過主人婆。香港既法例真係對d僱主一d保障都冇!

珍珠宮

原文章由 bowling2004 於 08-2-21 13:56 發表

妹仔大過主人婆。香港既法例真係對d僱主一d保障都冇!

copy from 勞工處 website:

即時終止僱傭合約
僱主在以下情況,可即時解僱僱員,而無須預先通知或給予代通知金。
如果僱員在與其僱傭有關的事宜上:
1. 故意不服從僱主合法合理的命令;
2. 行爲不當;
3. 欺詐、不忠實;或
4. 慣常疏忽職責。
注意: 即時解僱是嚴重的紀律處分,祇有在僱員犯了非常嚴重的過失或經多次警告仍不改善的情況下才適用。

佢依家走左去,都係唔可以唔賠嗎??
樓主 send sms 比個工人,1 次警告,2 次警告,3 次警告,比足晒警告話佢曠工得唔得!

[ 本文章最後由 webjen 於 08-2-21 14:08 編輯 ]
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

工人passport 係邊? Agent到 ? Agent 有意見 ?
打死都賠比佢,堅持!!!!!

[ 本文章最後由 naraya 於 08-2-21 14:13 編輯 ]

男爵府

工人的passport在家, 因為佢冇伶就走左..
是不是要報領事館呢 ????

男爵府

工人的朋友話打到比佢, 只有幾秒,
我工人同佢人朋友講 : 我而家好開心..
請你幫我祈禱, 然後收了線.....

好得人驚...唔知佢想點..

珊瑚宮

好媽媽勳章

攪咩啊 d 工人

大宅

原文章由 may05g 於 08-2-21 18:03 發表

佢近日有無異樣? 你鬧得佢好金咩?

洋房

夠6點啦!若佢Do野仲係你屋企,報警再講!

原文章由 may05g 於 08-2-21 18:03 發表

男爵府

原文章由 KimmyMammy 於 08-2-21 18:07 發表
夠6點啦!若佢Do野仲係你屋企,報警再講!

我今日報左警了, 是不是明天再要報警呢 ????

help help help !!!

男爵府

麻煩D都要報左警先, 對你有保障, 如果有意外, 做衰野, 甚至屈你, 你起碼做左僱主應做既野, 告起上來個官都會信你多D.

記低事發時間...

男爵府

電話報警? 無見身份證都得? 應該要親身去, 打電話再問下.

原文章由 may05g 於 08-2-21 22:45 發表

我今日報左警了, 是不是明天再要報警呢 ????

help help help !!!

首頁

尾頁

跳至