夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

夠喇,唔好再將個問題推晒落第3者,第4者,第5者到喇,發生左件事你有冇問過自己,你本人有冇問題???呢個世界有d野1隻手係拍唔響架,我自己係珠海2年,個2年唔見我偷食??要等到而家????生左個仔之後你有冇尊重個我,有冇尊重過我老豆老母???我唔知你係咪覺得生左個仔大晒...又坐月開始...你底褲都係我媽幫你洗,你就晚晚係我面前黑面講我屋企人是非,我同你講過幾次嘈過幾次???嘈完你只係話唔會再講喇,第2次我發脾氣丟爛個lcd mon,唔小心丟到你,你半夜發晒癲拍我家姐房門話我打你....重要周圍打電話話要報警....借問聲你跟我9年我有冇打個你一下,我最僧比人屈,多謝重要係自己老婆....第2日就只會同我講返野就算....第3次同你同埋個仔去完街開開心心返屋企,我知道我爸媽係屋企,係樓下我就話等我抱個仔上去先都未講要抱比我阿媽,你即刻發脾氣...請問我老豆老母身到有毒嗎???????重要打去我家姐到話我老豆老母以前一星期返黎1次,而家日日返黎屋企.你有冇問題阿??日日夜晚返黎食個飯見下個孫有咩問題阿......好勒你講完之後日日都唔返黎勒ok,你開心勒,日日只係會上網個仔發過3次燒你都係係屋企,但你冇1次知...只會係我做完野返屋企抱個仔先發覺,當時你做緊咩阿???同d網友係屋企玩緊阿......我要帶個仔睇e生你因為有你d網上好朋友係度叫我比佢食退燒藥,我廢q事彩你,話我成日出去食飲,請問我講過幾多次我唔想你晚晚對住部電腦????我有冇同你講過再係咁你不如對住電腦過世啦..........星期6,日我係要做野,但我都係6點左右返屋企阿,但我返到屋企請問你係邊阿??同d網上好朋友出左去開party阿,係個個星期咁濟阿,我仔我都有份架,你帶埋個仔同你d朋友親戚出去,我有冇出個半句聲阿?我帶個仔出街要入紙申請咁濟阿,去我媽到就西面,出街要問長問短去邊同邊個,出世到而家我單獨帶個佢出2次街ja,數得出架,一帶佢出去賓賓就會同你講,你電話就到去左邊....個仔比滾水6親隻手你係邊阿?????係屋企上緊網阿......6親唔係打電話比我,係上網請教你d網上朋友阿,我要收工返屋企先知阿,你有冇尊重我阿????.....返黎即刻帶佢睇e生,你叫我唔洗阿好少事採d膏得勒.......睇完結果點阿????要洗1星期傷口阿.....搬新屋叫你落樓下選下個仔間房d牆紙...10分鐘路程ja..你同我講咩阿??你d網上朋友黎緊屋企唔睇勒,叫我自己睇....好啦我選完做好左你就話你選d牆紙好肉阿.......你得架勒...要人尊重你唔該你要先尊重人.全世界都知我好鍚個仔包括你自己再內.....我想唔要佢???係你唔肯比我,我亦都應承過你媽唔同你爭....你抱走個仔我1個人係公園哭左5個鐘我同你講阿..你要比個仔我養既話我好樂意...呢幾日都係到諗究竟可唔可以一齊返....而家多謝勒,家醜不外傳,你like周圍講第3者第4者第5者,我管你唔到,我post得回應預左冇彎轉.............................................................................................................

珊瑚宮

原文章由 joesimage 於 08-3-4 03:49 發表
我同c6同居8年...06年有bb之後結婚...
生完bb我地關係好差.....成日argue...
10月份,c6突然變得好絕....嗌交嗌左成個月,
無論我點做,都好唔返....
10月尾,證實左佢有外遇.....開頭佢唔認...
當時c6要離婚,仲話唔係因 ...

要一起唔難....分開係難.....但係時間慢慢可以令你企番起身.....有時男人變心...就算佢話番轉頭...有邊個可以保證佢可以對多你幾耐呀 .....同埋.....你覺得自己可唔可能受多一次呢類型GE傷痛呀....如果而家你已經努力生活緊.....可以忘記呢個人比你GE傷害......真係唔好又去返呢個墓地啦

(唔啱唔好 我,個人意見)

大宅

joe

我情況跟你差不多, 我與c6一起15年, 結了婚6年, 婚後3年我小產責任盡歸我身上, 自此事後他對我已經不同了, 也打過我, 只是自己"唔捨得", 一心以為和他生BB他會改變, 原來只是自己一雙情願, 1次產檢都沒有陪我:-(

點知生完bb我地關係仲差, 加上99關係, 更加雪上加霜, 於是回媽媽家抖吓啦(c6同意), 自此不得再踏入家門連門鎖都換了。c6更加對我和仔仔不理, 話要分開冷靜, 但沒有比錢養仔仔, 是我返工搵錢養仔仔。我一直都覺得仔仔好無辜, 唔想佢冇爸爸, 在街上見到的家庭總是有爸爸媽媽, 但自己就.........於是去求他見面, 我們關係拖拖拉拉咁, 但每次都是我找他, 雖然也有叫我們回去(但他已同個女人一起咗)....

直到12月中, 找他也找不到, 而我證實咗佢有外遇(電話單同相片)。但佢一直唔認...到今天他也沒有找我們, 新年期間他同個女人去旅行, 點解佢咁絕情:-( :-(

但我現在已經好了些, 先前工都返唔到, 只懂哭......
不過現在已不會為他哭, 是哭不出....
不要回想以前, 由它過去吧, 該放就放, 應要向前看, 為仔仔好好設想....

男人變了心是沒法挽留, 我同自己講"不是你的就別再勉強"

你條件咁好不用怕, 我就難講..肥師奶一名

大家一起努力加油

原文章由 joesimage 於 08-3-4 03:49 發表
我同c6同居8年...06年有bb之後結婚...
生完bb我地關係好差.....成日argue...
10月份,c6突然變得好絕....嗌交嗌左成個月,
無論我點做,都好唔返....
10月尾,證實左佢有外遇.....開頭佢唔認...
當時c6要離婚,仲話唔係因 ...

大宅

原文章由 cmlwht 於 08-3-6 21:07 發表
夠喇,唔好再將個問題推晒落第3者,第4者,第5者到喇,發生左件事你有冇問過自己,你本人有冇問題???呢個世界有d野1隻手係拍唔響架,我自己係珠海2年,個2年唔見我偷食??要等到而家????生左個仔之後你有冇尊重個我,有冇尊重 ...

一家唔知一家事,但睇到你地兩個既post就証明你地都愛對方,其實我會見意你地去搵搵社工傾下,我以前生完個仔仔時都會唔比我老公d屋企人接觸個仔,成日黑面對住佢地老人家,但後來同社工傾了,再睇埋心理e生,証實我係有焦慮症,(我並唔係話你地有),社工會教我好多野,當一對情侶相處耐了,就會只會發現對方既缺點,又會好計較誰人付出較多,都要過了幾個月,自己開始就無咁緊張,依家比佢地接觸個仔已經無野了,而老公睇見我對佢地屋企人好了,都開心左好多!!!以上係我個別例子,可以比你地參考下,始終離婚最影響既唔係你地,而係你地最心愛既囝囝,我亦都唔想成日見到有人離婚,你地要想想,當初你地拍拖開心時的日子!!(以上只是我個人意見,若果不喜歡,可以當我無講過)

公爵府

畀面勳章

清官難審家庭事!離婚都唔係一定可以解決問題!老公積埋咁多怨氣,老婆都有責任。但亦都唔應該用0黍做婚外情0既籍口!不如試下婚姻輔導啦!兩公婆床頭打交床尾和!希望你哋可以解決問題,兩公婆和好如初,始終能夠成為兩公婆真係好難得!

百世收來同船渡
千世修來共枕眠

男爵府

原文章由 cmlwht 於 08-3-6 21:07 發表
夠喇,唔好再將個問題推晒落第3者,第4者,第5者到喇,發生左件事你有冇問過自己,你本人有冇問題???呢個世界有d野1隻手係拍唔響架,我自己係珠海2年,個2年唔見我偷食??要等到而家????生左個仔之後你有冇尊重個我,有冇尊重 ...

你可以咁講我無話可說....
要講返之前既野根本冇得講.....
你實係覺得你自己冇問題架啦....咩問題都係我度!!!
問心呀,我之前係一個月先見bk mami一兩次ja!!
我上bk??係你晚晚飲酒....我一個人...先上bk吹水...所有0607 mami都可做証~
你呢??4,5點先返!!!!
我叫你唔好出....你同我講咩?"人地d老婆唔係咁!!!!"
我唔係d大佬既老婆,我唔知人地點諗....
你打online game6年,我又何嘗冇叫過你陪下我?
我6年黎,自己訓,成家人食完餐飯你仲打緊...
你同online game d人出去過幾多次???

工人未黎之前....我又返工,又湊仔,做完job返黎仲要買餸煮飯...
我有你講得咁差???做人公道d!!!
你屋企人,果時坐月,係...我有講過你媽....
係因為我偎人奶....又緊張....佢日日話我冇奶....我先同你呻....
而且因為個仔,真係有好多分歧....
但哩d之後我係有改善....哩d野好多人都知!!!
你次次發脾氣都爆晒粗,掉爛d野......成個mon掉落地整到我隻腳睇2次趺打.....即使你唔係有心...咁我當時感受如何呀?

我唔想再同你拗,你數哩d野無非想比excuse自己做錯啫...
我地有問題,係...
咁我都試過同你坐低傾....
你點呀??果次你半夜要出去見個女人...我求你唔好出...我跪地捉住你隻腳.....你一腳申開我!!工人都見到~

我唔比你同仔出去??你唔好响度亂講....係你有女人之後,我先叫工人睇住....大佬,係咪你同個女人一齊見我都要比呀???
你自己一d問題都冇??你同左個女人一齊之後,輸十幾個...係我錯....你冇錯,個女人都冇錯!!!!!

咁多年,你次次衷,我都陪你,幫你...我真係白痴....

夠了...真係夠了....你目的已經達到.....

[ 本文章最後由 joesimage 於 08-3-7 02:06 編輯 ]

大宅

唉.唔知點叫你好,em....男方..
我覺得,ok即使你覺得joe點樣唔岩,點樣錯都好,點解唔好好坐低傾下?2公婆傾唔掂咪搵社工囉,就算呀joe係你講得咁唔岩都好,都唔可以用呢個藉口去搞婚外情囉!算咩姐?
每個女人生完bb梗係緊張架啦,我當初生完之後,我咪又唔鐘意我老公果邊d人掂個b,好正常姐,不過後來慢慢就會好番,到而家佢地要抱要玩我都唔理佢地架啦.
我地bk mami出黎聚下會分享下湊bb心得姐,唔洗咁嬲掛?你都可以一齊出去架嘛,2公婆有冇必要搞到咁樣呢?
老實講,我由有bb開始同我老公d關係已經好差,我到而家可以繼續同我老公一齊,係靠我地ge努力去挽救,我老公都曾經打過我幾次,好多bk mami都知,咁唔通我又可以用呢d理由去搞婚外情咩?如果係你真心愛你老婆,我相信唔會咁易變心同第2個一齊囉
點講都好,有婚外情係你唔岩,你話呀joe點唔好,都只係一個藉口比你去做一個好人囉....

男爵府

仲有,唔好再sms我,pm我....你之前既道歉根本冇意義....

禁止訪問

子爵府

一對夫妻任何一個唔理對方感受 有第三者已經係傷害對方,愛對方o既程度究竟會有幾深?

一段婚姻,每對夫婦總會有意見分歧,大家只要互相體諒,包容,容忍問題會慢慢解決,,更重要係'心平氣和'咁溝通..
男方女方有不著,肯去改當然最好,第一次改唔到第二次...再第三次..
如果段婚姻係有第三者出現...對方o既感受會如何..就唔會有咁多次機會可以改過..仲要個問題係對方肯唔肯俾機會,有冇人肯真心知錯去改過..
有機會改過當然好,但唔知有冇人識得珍惜..
一家唔知一家事,但連揀牆紙10分鐘路程呢件咁小o既事都可以記o係心仲要發post數埋出黎,唔只我,男人睇到都覺得打出黎
o個個人都幾小氣,打o個個仲要係個男人仲要係人老公...
如果o個日唔去間鋪頭會執左笠??仲要係o個日一定要買?第日都唔得?
成件事就咁睇,最重要o既問題係男人已經變左心,仲要有第三者出現,,竟然可以出post講話唔關第三 ,四, 五者事
唔知個意思係咪想賴落個老婆身上,係因為老婆有以下個post的不是,所以先有第三者呢..
就算個老婆對住個電腦,總好過出左去搵男人..
唔係偏幫女方,
總之結得婚,就唔可以有第三者出現,就算邊個平時有咩唔好唔o岩唔著,到左呢一刻點都係有第三者o個個錯,
絕對係唔尊重對方,唔尊重婚姻,唔尊重下一代o既表現,
更何況已經有個仔,做出呢d行為,如果第時個仔問起,唔知個老豆會唔會講話,~因為你阿媽點點點,所以我識第2個囉,,問題唔o係我到嫁~
男人話好樂意養個仔..唔通要個仔細細個都學識埋十五二十??
家醜不出外傳,,指o既係咪有個第三者係醜事??
點解可以打咁大篇野講女的不是...而唔講下自己點解會識左第二個女人呢??唔通又唔關事???

就算我係女方o既朋友,我都唔係偏幫女方,
個問題o係邊點解唔講清楚d?只係數落平時雞毛蒜皮o既事,就算呢d事影響好大,都唔及出現婚姻以外o既女人掛...!!?????

[ 本文章最後由 fiti 於 08-3-7 03:09 編輯 ]
兩個都係我心肝定>3<

大宅

點都好!件事已成過去,邊個唔啱都好,唔好再係到互數大家,大家已經係成年人,唔好咁細路、成熟d啦!

lee到唔係辯論大會,唔係你地數到對方的不是就有加分,唔係邊個高分邊個勝出

快d將件事畫上句號吧!

其實,joe知道有了第三者時,佢曾經話放手,不過佢始終唔捨得,佢有嘗試過挽回你地之間的感情,但係你有無試過丫!

係1隻手係拍唔响,我都知要兩隻手先至拍得响,一隻手係你(男方)一隻1 係第三者囉!

難得佢咁有勇氣話放手,你應該開心至係,你唔係一直都想佢放手咩?

[ 本文章最後由 petpang 於 08-3-7 04:53 編輯 ]
[url=http://lilypie.com][/url

別墅

你地應該好好諗下自己將來條路點行, 點樣陪住Louis成長.

分居本來意義就係要大雙方在一段時間內, 好好冷靜下, 諗清楚係唔係應該正式離婚. 我相信你地都未完全放低對方. 請停止再鬧交, 每一次鬧交, 只會令事件惡化. 而家大家心情都唔好, 比多少少時間對方冷靜下吧 !

三個月, 半年, 一年...如果大家都認為冇必要再一齊, 就離婚.

希望兩位唔好意氣用事, 做左人父母, 做每一件事都要三思. 唔好衝動!

Louis 係睇住你地兩個既影子做人, 請為佢著想!! 等佢做一個健康快樂的人!!

[ 本文章最後由 mamadik 於 08-3-7 11:27 編輯 ]

大宅

我係路過的, 係呢度見度你們情變. 我睇完你地既對話,我覺得你地唔可以太細佬, 已經是爸爸媽媽, 點解你地唔可以成熟d. 點解你地唔可以坐低同大家傾.

如其係度打長篇大論打野發post,點解唔講清楚雙方依家究竟想點.

大家係埋一齊係唔容易, 點解要為左一時之氣而激怒大家.

互相包容, 互相體諒, 互相扶持. 問心究竟你們大家有無由相識,結婚到生仔時做得到. 唔好為左一己私慾而將所有錯放在自己做親的人身上.

點都好, 我希望你們能夠想清楚你們現在、將來係咪想維繫呢段感情, 如果係, 請你們記著要做到互相包容, 互相體諒, 互相扶持.

如果唔係, 我覺得你們可以各走各路, 大家一齊只會埋怨對方, 咁樣點解要結婚生仔.

大宅

加油、努力<<我會支持妳>>

洋房

我覺得男方既然覺得老婆有咁多問題點解你一早唔同老婆講,要有左第3者至去解決問題,你地大家都有錯,唔識去體諒對方,只睇到人地的不對,自己個D就睇唔到,你地大家現在互相數對方的不是好似大家都係個幾樣野,佢話佢成日打機,佢又話佢成日對住電腦,佢話佢成日出去飲野,佢又話佢成日出去同綱友出去,大家都係咁,但你地就話對方唔arm,咁自己呢?婚姻係要大家好努力去共同營造,話人前要看清楚自己先,這些都是我响書上看到的,我覺得好arm,你地不妨想想,如果唔係就算你地可唔可以一起返或將來再遇到第2個,這情況只會再發生

複式洋房

放棄一個不愛自己的人是放生自己~~
以後既路要好好走下去,一定要活得更好!

水晶宮

[轉帖] 幾分容忍,幾分度量

有位高傲的富婆,在一家非常昂貴的餐廳裡,一直抱怨這樣不對,那樣不好。侍者耐著性子直賠不是。但這位富婆的氣燄反而越發囂張,隨而指著一道菜對侍者說,「你說,這叫做食物?我看連豬都不會吃!」

侍者終於按捺不住,對這位富婆說:「太太,真的是這樣嗎?那麼,我去替妳弄點豬吃的來。

一個是「心中無半點善意」,一個是「胸中無半點寬容」,真是道盡現代人典型的交往模式,再看看下面二則夫妻的對白。

丈夫:「聽妳講話就像是一個白癡。」
太太:「你難道不曉得只有這樣,你才會懂?」
「拿去洗衣店的襯衫拿回來了嗎?」丈夫問
「我是你什麼人,女傭嗎?」妻子回答
「當然不是,」他頂了回去,「你如果是女傭的話,至少應該懂得怎樣洗衣服。」

我們經常掉進一個陷阱,就是爭論必有輸贏,在所有的爭吵事件中,大家都堅持自己的觀念,將之視為金科玉律,不肯退讓。我常開玩笑說,這就是所謂的「禮讓」----- 不管自己有沒有「禮」(理),別人都要「讓」。更重要的是雙方都不願意放棄說「最後一句話」。似乎誰說了最後一句話,不管有理無理,誰就是勝利者,以致爭吵不休。

想解開纏繞在一起的絲線時,是不能用力去拉的,因為你愈用力去拉,纏繞在一起的絲線必定會纏繞得更緊。人與人的交往不也一樣,很多人只知道「得理不饒人」、「火上加油」,卻不曉得「逢人只說三分話」、「順風扯蓬、見好就收」的道理,結果關係纏繞糾結,常鬧到不可收拾的地步。

是非對錯並沒有快樂來得重要。快樂的秘訣就是「退一步」,先向別人伸出友善的手。讓對方做「對」的人,並不代表你就「錯」了。因為,當一切都好轉後,你會發現你將獲得放下的平安,也會感到讓別人「對」的喜悅。由此,你也做「對」了。

邱吉爾在退出政壇後,有一次騎著一輛腳踏車在路上閒逛。

這時,也有一位女士騎著腳踏車,從另一個方向急駛而來,由於煞車不住,最後竟撞到了邱吉爾。

「你這個遭老頭到底會不會騎車?」這位女士惡人先告狀地破口大罵:「騎車不長眼睛嗎?……」

「對不起!對不起!我還不太會騎車」邱吉爾對那位女士的惡行惡狀並不介意,只是不斷地向對方道歉,「看來妳已經學會很久了,對不對?」

這位女士的氣立刻消了一半,再仔細一看,他竟然是偉大的首相,只好羞愧地說道:「不………不………你知道嗎?我是半分鐘之前才學會的……教我騎的就是閣下您。」

有位智者即說:「幾分容忍,幾分度量,終必能化干戈為玉帛。」

曾有一對父子坐火車外出旅遊,途中有位查票員來檢查乘客的車票,父親因為找不到車票而受查票員怒言以對。事後,兒子就問父親,為什麼剛才不反目以對呢?父親說:「兒子,倘若這個人能忍受他自己的脾氣一輩子,為何我不能忍受他幾分鐘呢?」

「不說最後一句話,則可以避免紛爭」這也是我時時提醒自己的座右銘。
天空之城, 快樂之地

洋房

agree

男爵府

畀面勳章

到左呢個時候,大家都要冷靜D,退後一步睇清楚,大家係呢段關係上都有責任...請你地都要諒解對方。

唔係想偏幫一方,而因為本身都係女人,好清楚生BB係會好影響女人既心理架,我未生BB之前每個星期都同我老公一家見一兩次面,關係都幾好架,但生左BB之後就唔知點解好唔想見到佢地,唔想個仔見佢地OR比佢地掂....係到而家先好少少咋~

我好彩有個體諒我既老公,佢冇發我脾氣,仲會聽我呻...
我好希望阿JOE老公試下體諒呢一點...生育對女人黎講冇論生理或心理上,影響真係好深遠...

請你地為左LOUIS,為左大家10年既感情,好好坐底傾下啦,大家都有唔著,大家都仲係緊張大家架,係咪...

我地係外人,唔方便比太多意見,請大家慢慢諗清楚再做決定啦~
千祈唔好令自己後悔呀~

兩個都要加油~

珍珠宮

唔好話邊個著邊個唔著,唔好計較誰早誰非,咁你地可唔可以為個仔著眼日後?

有問題做咩唔早講?做咩要拖到有第三者出現?係咪你地做人太後知後覺?

嚴重聲明:我唔識男女雙方,亦冇偏幫邊個,我只係見到雙方都對對方好不滿,結果就有空位比個第三者!

我個人黎講,只係相BB好!作為父母,可唔可以建設性地諗個解決辦法?

我好肉赤你地亞B呀

首頁

尾頁

跳至