自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 20070101 於 08-3-7 23:02 發表
sorry..突然想起我未得朋友同意不該轉貼
最怕係比生果日報轉載就煩

要知道朋友教的科目冷門
比警局重點注視的學校又唔係好多...

不過我想講既係
以家做教師真係好慘架

教著D band7學校
日日帶20個阿媽返學都唔夠
...

當然無需copy你朋友o既blog 出黎, 亦明白當老師有其鮮為人知的痛苦.

我都係見到個老師都有出腳踢個學生, 所以我至作出批評. 學生幾錯都好, 好似你朋友咁, 先警告學生, 再犯錯的話, 就要見訓導. 呢個做法都好正確. 而片中的老師, 就算佢想個學生冷靜下來, 都唔駛咁大動作吧.

記得我地細個讀書, 返學見到professor, 都係叫 professor xx. 依家d大學生, 就直乎professor 個名, 上lecture果陣, 仲公然咁講手提電話, 一d都唔尊重老師. 最大o既問題係, 竟然d professor 又可以當睇佢地唔到. 我都唔明呢個係咩世界.

做學生o既, 唔知係唔係屋企人唔理佢, 定係屋企人太鍚佢, 咩事都為個小朋友出頭, 從而令小朋友恃寵而驕, 連老師都唔放在眼內.

最可憐的, 就係全班起哄, 似足電影古惑仔果種恃人多蝦人少o既場面, 而我就係見到一群垃圾, 一群不知廉恥o既垃圾.
居天下之廣居,立天下之正位,行天下之大道;得志與民由之,不得志獨行其道;富貴不能淫,貧賤不能移,威武不能屈:此之謂大丈夫。

別墅

男爵府

原文章由 yoyobb 於 08-3-7 14:12 發表
有D咁既學生... 反而覺得係個老師不幸~

今時今日, D垃圾學生根本已不懂尊重老師

agree...

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

好難相信個學生一向冇情緒問題

大宅

睇完條短片,覺得依家d老師真係幾慘,以前d學生曳極都唔會好似依家咁動手動腳

洋房

我覺得個學生, 簡直係流氓一樣 , 起左身仲係咁踢 , 又想打人咁款, 而家做老師 , 又要應付一大堆 Paper work , 又要對住 d 咁樣的流氓學生 , 真係唔容易 , 都只係想搵餐飯食啫 。

子爵府

依 啲學生 (旁邊嗰啲仲要好興咁呀 )不知所謂..........簡直同畜生 一樣,唔知佢哋父母見到會點
有不少朋友做老師,佢哋都覺得香港一代不如一代呀!依家啲學生 唉!所以我同老公都一定唔會比bb喺香港讀書!如果我個仔係咁,我一定痴線

珍珠宮

今朝新聞個男教師仲比學生用手銬鎖住, 咩學生嚟o架 ? 我哋嗰代不知幾尊師重道, 而家仲有時會同老師聯絡o架, 見到呢啲學生都怕, 我哋真係要認真諗吓, 點樣教導我哋啲小朋友. 唉......

大宅

唉, 而家果0的真係唔知係咩學生

唉, 一開始剩係睇到個呀 sir 按住個學生, 但睇唔到之前發生咩事

但個呀 sir 個 deal with 呢個學生的方法唔0岩, 我諗個個都知

但真係唔知呢0的係咩學生, 點解而家0的'人'會變成咁

有時真係唔怪得呀sir 咁勞氣, 因果0的真係唔知係咁學生, 真係唔知係咩'人'

伯爵府

睇完段片,個老師都唔似係打個學生喎,反而覺得係個老師想禁住個位發癲既同學,係個學生自己比老師禁完之後,好無面,所以發難,而身邊既同學又助長個同學,仲吶喊助威......不過,入左尼類學校,真係一入「豪門」深似海,無得救
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

大宅

Totally agreed.......

原文章由 sosochui 於 08-3-7 14:26 發表
呢間咩學校, 成班垃圾學生, 啲學生好似睇慣大場面咁, 睇極個阿SIR 都冇打學生, 段片仲好似delete 左某啲部份想屈個老師打人, 真係不知所謂, 讀c 片

伯爵府

莫講話中學,小學都難教......d小學生好多都係雙親要工作/或缺乏關懷及照顧,無時間教佢地日常對人既應有禮貌。

原文章由 nnfonder 於 08-3-8 00:22 發表

當然無需copy你朋友o既blog 出黎, 亦明白當老師有其鮮為人知的痛苦.

我都係見到個老師都有出腳踢個學生, 所以我至作出批評. 學生幾錯都好, 好似你朋友咁, 先警告學生, 再犯錯的話, 就要見訓導. 呢個做法都好正 ...
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

伯爵府

肯定有一些時情觸發起今次的起鬨......

原文章由 QYim 於 08-3-8 09:30 發表
Totally agreed.......

大宅

我都睇到個老師唔係打個學生,只係個老師禁住個想發癲既學生
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/631377/c4e.jpg[/img]

別墅

有d學生若無其事,仲扒係度無望佢地
好似睇慣咗

禁止訪問

複式洋房

回覆 #52 tsuitung 的文章

非常認同!!

首頁

尾頁

跳至