自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

回覆 方方媽媽 的帖子

我都有朋友係計得好清楚, 但佢係計自己多,即係自已欠人錢, 立即比反你, 0.5都唔會多唔會少.
我覺得佢份人好均真, 我同佢都好好朋友, 冇因為佢係咁而唔喜歡佢.
重點係佢好好人, 又好多好笑野傾....

公爵府

2018復活節勳章

回覆:每個屋企嘅家教都唔同,你哋可唔可以尊重吓人。

老人家好難改,同埋佢哋錫孫先咁做 如果你要堅持,不如從自己小朋友著手,收任何禮物都要問過媽咪先。

我小朋友快3歲,就算人哋話請糖佢食佢都會望住我同爸爸,我哋點頭先可以攞

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

真係音公,想送個禮物比個孫都要比人話引誘個孫

珍珠宮

我覺得禮人地送到要收..
由其是親人.

你可以教小朋友, 講多謝,
收左話你知,俾你.
你再決定俾唔俾小朋友.

呢D 係禮貌.

珍珠宮

畀面勳章

.....我細個收好多

不過如果我講左唔得佢地仲做, 我會大細一齊罵,

再犯係佢地面前打獲勁

水晶宮

引用:其實你拒絕老人家嘅心意,老人家會好唔開心

原帖由 moontang 於 14-11-04 發表
其實你拒絕老人家嘅心意,老人家會好唔開心傢,如果老人家比錢我小朋友,我會叫佢講多謝,無論多少都要收, ...
Agree

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:會唔會嚴厲咗DD呢?唔可以收街外人既嘢係啱

原帖由 kellylau79 於 14-11-04 發表
會唔會嚴厲咗DD呢?唔可以收街外人既嘢係啱,但連4大長老既心意都拒絕好似唔係幾好。

...

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

引用:我淨係覺得每個父母都有教子女嘅一套,點解

原帖由 naman1117 於 14-11-04 發表
我淨係覺得每個父母都有教子女嘅一套,點解要成日唱反調?成日要去插手我哋嘅家事?你知唔知要教好一個人要 ...
咁你係要教識小朋友自發地唔貪心,而唔係要全世界都唔送嘢\"引誘\"你嘅小朋友囉!

仲要G.fa G.ma 送都要鬧鑊金,開口埋口就\"人地人地\",樓主你都唔係好識做人+怪獸喎,不如你自我調整吓先,再諗清楚應該點教好小朋友啦!

翡翠宮

我有少少明樓主...佢應該係唔想小朋友習慣左收人禮物...唔想小朋友變得貪心同埋重物質...更甚者會變得唔識珍惜....我都有少少咁既諗法, 唔想D人係唔係都送禮物比小朋友....好似我老爺奶奶咁, 同親佢地食飯, 佢地都話要買野比小朋友...我都唔係咁中意, 因為好多時係為買而買....講真,而家D小朋友根本乜都有..只係怕無時間玩....不過偶爾我都會由佢買...買小小零食咁, 算係接受下老人家心意

大宅

同埋唔系爺爺嫲嫲,我屋企人亦都係—樣,要見面我冇所謂,你同啲孫去飲一餐幾百蚊荼我都冇所謂,但唔好次次買幾百蚊嘢比佢哋,我而家係要教導我小朋友學識拒絕。

禁止訪問

珍珠宮

引用:你教導小孩子不要貪心的同時,你有無教小孩

原帖由 方方媽媽 於 14-11-04 發表
你教導小孩子不要貪心的同時,你有無教小孩子要尊敬長輩?

小時候,我家裡都是教~
yes.....大個左先知呢 d 叫拒人千里或者計較
我自細都好獨立唔要人幫,人地買野俾我食一定俾返錢人
其實交往就係有來有往

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

一年淨係可以收一次禮物
咁聖誕節呢? 新年收利是呢?
返學人地請食野呢?
老師獎佢地呢?

雖然你話唔想佢地貪心,但我覺得實在是嚴了些少。
唔隨便接受人地禮物係啱,所謂 "無功不受祿",
但有時收吓禮物都得掛,最緊要識得多謝人和識得珍惜。
不過如果兩老每次見面都送幾百蚊禮物又好似多咗D...

公爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:原帖由 naman1117 於 14-11-04 發表

原帖由 fuhk 於 14-11-04 發表
咁你係要教識小朋友自發地唔貪心,而唔係要全世界都唔送嘢"引誘"你嘅小朋友囉!

仲要G.fa G.ma 送都要鬧 ...
Agree

琥珀宮

引用:由細到大,我都教導我兩個囡唔係生日唔可以

原帖由 naman1117 於 14-11-04 發表
由細到大,我都教導我兩個囡唔係生日唔可以接受任何人送嘅禮物,就算是爺爺嫲嫲,外公外婆都唔可以,點解你 ...
太strict,恕難認同!
你係要堅持咁見一樣掉一樣,將自己兩個囡鬧到wok wok金law,無人制止到你點做,只係凳你兩個囡慘!

珍珠宮

育兒性格勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Over 咗wor.... 樓主你

象牙宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好惡

水晶宮

tester5 發表於 14-11-4 16:04
回覆 方方媽媽 的帖子

我都有朋友係計得好清楚, 但佢係計自己多,即係自已欠人錢, 立即比反你, 0.5都唔會多 ...

如果佢生日,你送佢一份生日禮物,佢退番比你,話唔收禮物,
咁你話請佢食餐生日飯,佢又話唔洗客氣啦,佢唔會比人請既,
你覺得咁樣好嗎?
我就曾經連生日禮物都拒收,話無功不受祿,
依家諗番,其實我咁做,真係好hurt人架.

珍珠宮

只要佢心存應感恩就夠啦。。。
比佢地知唔係必然既。。。

大宅

引用:Quote:原帖由 naman1117 於 14-11-04 發表

原帖由 fuhk 於 14-11-04 發表
咁你係要教識小朋友自發地唔貪心,而唔係要全世界都唔送嘢"引誘"你嘅小朋友囉!

仲要G.fa G.ma 送都要鬧 ...
我小朋友已經話唔要喇,媽咪唔俾,我唔喺現塲,小朋友同工人姐姐好難做,跟住打電話比我,我喺電話到叫我姐姐記得攞番張單,之後我每次都會比番錢佢哋,同佢哋講唔好再買嘢比佢哋,幾百蚊一件衫,幾百蚊一條裙,屋企啲衫已經夠著,唔通我唔出聲。

首頁
12345...16

尾頁

跳至