婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

千...其...咪.......制呀!
我同peg_peg case差不多

我99都係冇架子架 (外表)
她們全是變瞼人始祖

成日講野有單打成份...勁過高禮澤呀!
99返工返家就話自己好倦 ...對住我講
跟手就話未掃地..未收衫..狗狗未執便便等...
我呢..唔倦既咩...咪即係叫你做law

打牌仲死...贏更既話呢絕對唔會倦架
輸更呢...就會話倦叫你們打...當然比錢係你們啦..

仲有好多不能儘錄

原文章由 Peg_Peg 於 08-3-26 13:47 發表
千萬唔好,我就係一個例子; 初結婚就同99住, 成日要人跟佢意思做 ,連妳個d衫點放都要管. 妳就佢自己就好辛苦 ,唔就佢就比人覺得妳好衰.

成日我做完家務佢又再做多一次,因佢覺得唔乾淨,唔做又周圍同人講全屋 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

十萬個唔好。。。相見好同住難!
佢係你面前數大嫂不是,話唔定係大嫂面前又數你不是,所以大家少見面為妙。

子爵府

我就唔贊成一齊住, 我都好想搬出去住, 但因為冇能力, 未結婚之前都唔覺得有咩野, 因為只係間中飲下茶, 加上99要返工, 見的時間少, 但結咗婚,我又有咗, 一齊住, 好自然係99湊, 所以佢辭咗份工, 到我生咗, 大家湊BB的方式好唔同, 佢成日老思想, 阿B D濕疹係佢摘金銀花根沖涼醫好, 唔係醫生的藥, 同埋佢係坐唔安的人, 我坐月的時候佢都日日去飲茶,日頭就我湊, 淩晨先係佢起身餵夜奶, 日頭煮一餐飯比我食,到佢飲完茶買埋餸返嚟就4點幾5點, 買一個面包比我食就算, 呢D就係坐月啦,我地同佢講, BB要起碼6個月大先好去飲茶, 本身我話1歲架, 但老公同佢講6個月大先好帶佢去, 因為怕酒樓多人又多菌, 99又哭住咁話佢好似坐監咁, 個時我仲放緊產假, 佢日頭可以去飲茶, 但佢冇諗到個孫,只係諗自己,為咗呢D都噪咗好多次, 加上我老公又唔話佢媽, 我有時睇唔過眼咪出聲, 同老公都有因為佢媽而鬧交,所以都好後悔一齊住, 加上佢地夜晚睇電視好唔好睇都係睇亞視, 所以 我日日食完飯唯有返房睇TV....

大宅

千祈唔好呀,開咗個頭就冇得返轉頭架喇,唔通到時你趕佢走咩,佢都會有病痛架,到時佢病咗你就要負起照顧佢既責任架喇,晚晚半夜三更叫醒你同佢去廁所,一陣唔郁得陣你要照顧晒佢既起居飲食,就算你請工人返嚟照顧佢你都唔駛旨意唔幫手啦,千祈唔好呀。

複式洋房

真係唔好呀! 我自己一結婚就係同佢地一齊住架喇! 無咗一個家嘅感覺, 無咁feel, 自己好唔想返屋企, 唔知點解? 同老公感情唔好, 因為佢話我唔叫人, 無禮貌喎, 佢都傻嘅, 搵黎講

大宅

真係唔好呀!相見好.同住難! REALLY!
我一結婚就同c6 & 99 住, 好似租房住咁,每晚放エ返去食完飯,澡完涼,就返入房,完全無家的感覺!

辛好,99反口唔係幫我凑bb, 才可以借籍口搬出來!
蕳直還得神落!

禁止訪問

複式洋房

千其唔好,我唔想你做我後代,住之後我諗你日日對住簡直想死

複式洋房

千其唔好!!相見好.同住難!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

不論奶奶有幾好人, C6有幾企係你果邊或佢地答應你什麼條件...NO!呢d嘢可免則免...如果唔係你同你C6同奶奶嘅關係點都唔多唔少有D影響(好彩嘅可能好少, 但保證一定唔係好嘅影響law, 因為你依家都有d唔多贊成佢做法嘅地方)..不如唔好一齊住, 但孝順佢好過

而且其實應該叫你叔仔各樣嘢安排好先好賣樓(交個波俾你地唔係叫安排好, 因為你地唔想)..叫佢唔好咁不負責任, 賣完樓, 自己un un 腳, 但人地要幫佢收拾殘局

禁止訪問

複式洋房

唔好呀,你會後悔架

大宅

虎到金來勳章

我以前不會來這個topic, 因我不是同99住,平時亦不講電話. 但最近姑仔不想跟佢自己阿媽住(66以前有樓因供不起,賣了便同自己的女住),姑奶家細住吾到6299,因此可能/將會來我家住.

見你們的反應多是no, 但我好似沒有辨法, 老公話佢o地年老,如果吾收留佢,好可憐,而且得佢一個仔(大伯已走路,失蹤,多年不見).

我亦知同住難, 連佢個女都不跟佢o地住, 我這外人會如何 ?只好想想間屋係我的, 我先係間屋的女主人.

sumyee

民房

如果有得選,一定唔好一齊住, 唔一齊住, 就緊係無事啦, 因為大家都會就下對方嘛, 但係一齊住, 屋企係自己最relax既地方, 你會唔會係工司又就人, 出街又就人, 連係屋企都要就 (記住同奶奶住係要乜都就佢, 無論佢係就無你, 而佢對你兩公婆同bb就乜都要管, 例如我99就連我去完廁所個廁板開就關都要管...) 你到時你會好想死喇. 同埋99都係易請難送之物...

民房

一定唔同!!
因為大家生活習慣唔同, 我唔可以改變佢幾十年既習慣(我亦都無本事) , 我更加唔想因為佢而改變.
因為我試過同99住大約半年, 果種感覺比死更難受!!!!

大宅

可以的話更係唔好啦! 日後影響你同你老公的關係. 女人最鍾意為小事淡嘈, 男人會覺得妳地好煩. 輕則你老公做三文治交苦, 重則去避開找二奶飲湯....離婚添呀!
當然有例外,真係好睇你自己幾忍得.

複式洋房

原文章由 PurpleSea 於 08-4-10 11:12 發表
可以的話更係唔好啦! 日後影響你同你老公的關係. 女人最鍾意為小事淡嘈, 男人會覺得妳地好煩. 輕則你老公做三文治交苦, 重則去避開找二奶飲湯....離婚添呀!
當然有例外,真係好睇你自己幾忍得. ...

如果有得揀就唔好啦.呢D嘢冇得番轉頭架

你都唔想同個外人住卦?你哋d生活習慣都唔同,点一齊住 如果一齊住,真係冇自己屋企架,你想晚晚食完反即返入屋?咁咪仲衰過住板间房
好多人初結婚同老公都有一段磨合期
你同99係冇磨合呢家嘢,只有你就晒佢
你敢出聲話佢咩? 最後你c6咪做咗磨心
對婚姻1 d 都唔好
你想同老公婚姻美滿就要三思呀

男爵府

當然唔好啦
費事第日大家唔好就大家都唔開心

原文章由 cma2563 於 08-3-24 16:16 發表
我奶奶幫我叔仔交首期買左層樓, 佢地兩個一齊供同一齊住左7年, 而家叔仔結左婚, 想賣左層樓, 同佢老婆搬出去住, 但係無話帶奶奶一齊, 佢賣左d錢又無話比返d奶奶, 我老公問我可唔可以叫奶奶黎我屋企住, 我無答應到, ...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

其實佢身體無問題,又無要求一齊住,就絶對唔好一齊住!

相見好同住難,大家生活習慣唔同,食嘢口味唔同,有埋小朋友時仲慘,你教吓/駡吓阿B都唔得,為咗湊B可以有好多問題,到時大家心中有條刺咪仲袞!

住得近最多多啲去探佢仲好.

伯爵府

其實我唔介意同99住 ... 如果佢對我好既話, 可惜唔一齊住佢都對我咁差 (又或者因為我唔同佢一齊住,所以佢對我咁差), 所以 NO la !

首頁

尾頁

跳至