自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

如果無小朋友我會博, 但有小朋友就穩定為主, 所以我不會走
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

琥珀宮

引用:Quote:queeniesuen+發表於+14-11-17+11:33+

原帖由 kissgoodbye 於 14-11-17 發表
我明白呀
所以先問下如果有家庭同小朋友既你地, 會點簡, 想拎多幾個意見
「不負責任」係指對屋企小朋友定現公司?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

1, 除非而家果份有咩難頂, 或者仲好想上位, 否則穩定D算了

公爵府

牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

1, 近屋企

男爵府

回覆:轉唔轉工好, 俾D意見謝謝

唔轉

珍珠宮

引用:而家份工5天半就出雙糧細公司做左5年老闆們

而家份工
5天半
就出雙糧
吾使講咁多我選1我會以自己仔女行先

珍珠宮

BK Milk勳章

水晶宮

只多二千,工作辛苦,地點又遠,睇唔到有咩吸引力喎.
所謂既發展會好D,其實好難講,因為大公司,競爭也大,同事一大堆,係咪一定輪得到比你上位?做多幾年,可能要再跳槽先生有位升.
得二千蚊,交通時間、交通費、OT、工作壓力等,都抵消晒啦.唔覺得值得轉工囉.

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

kissgoodbye 發表於 14-11-17 10:43
其實都有心想發展
但有時諗飲水思源, 無佢地都無自己今日得到既野
就咁走左去, 好似好反骨咁
呢樣唔駛咁諗, 過往, 你有做嘢嘅, 倒轉如果佢哋唔掂, 要cut人, 都會照cut你.
樓主你多大, 30樓下就轉吓去大公司睇吓啦. 大公司做過, 搵工唔同啲架. 重有, 大公司加人工, 唔係操兵, 1, 2, 1, 2 咁嘅. 不過, 提你一句, 大公司升遷好睇學歷嘅, 所以, 你自己要諗吓自己嘅學歷同埋會否再進修囉.

公爵府

2024年龍年勳章

我會揀2,我之前做過3間大公司,啱啱搵到份都係大公司⋯老實講要睇下你有無事業心,如果想繼續上既話,你做過大公司份CV show 出黎比人睇會爭好遠⋯我無大學畢業,不過好好彩次次都考到入到大公司,同埋如果你做過大公司,你唔會有興趣做返細公司

侯爵府

你話你第二份,多五千或以上,又有前途,我一定去,但得果二千,如果份工TO 得多,又辛苦,你果二千用黎買維他命丸都未必夠,我做過TO 好勁既工,心理,生理壓力都大,子女又兼顧唔到,到時個老公一句埋怨,你又心煩到想喊,我好憎呢種無奈,份工正常收工,相處融洽就算好工啦。

侯爵府

好媽媽勳章

我都會揀留喺原公司出咗雙糧先,份雙糧可能已經係你新工difference 嘅總和

攞完雙糧再搵第二份

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:而家份工5天半就出雙糧細公司做左5年老闆們

而家份工
5天半
就出雙糧

公爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

1, 有小朋友我求安穏, 唔求發展

大宅

我的育兒心得勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 kissgoodbye 於 14-11-17 發

原帖由 木土土 於 14-11-17 發表
「不負責任」係指對屋企小朋友定現公司?
佢意思係對現在公司不負責任

大宅

我的育兒心得勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 kissgoodbye 於 14-11-17 發

原帖由 木土土 於 14-11-17 發表
「公司出過錢我讀書」,係幾耐之前既事?幾多錢?
1年前, $39000

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+木土土+於+14-11-17+發表「公

1年前, $39000
其實你公司待你不薄,生意好會加幾次,又肯出錢你讀書,又有雙糧,又唔辛苦,俾我就唔走。我公開話就話誇國,每年加薪,全team最top都係3.5%,我就真係有d心淡

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+木土土+於+14-11-17+發表「公

1年前, $39000
如果只係一年前,而家走好似快咗d,既然新工offer唔係超好,比著我等出年下半年開始再搵到有好offer先走,比較心安理得!

大宅

唔走

首頁

尾頁

跳至