嬰兒用品

跳至

首頁
12345...17

尾頁

大宅

回覆:集中分享我用緊嘅嬰兒用品

奶咀初生最好買軟身,chuchu要用力吸先出,分分鐘食成粒鐘,好處唔会流得太快族親,有隻basil 好軟,易D啜,chu chu 樽配其他咀,chuchu咀配軟身樽,就可以解決試奶温度問題,沖涼用mustela,冇乜好又冇乜唔好,pat pat cream mustela 好難抹得甩,洗頭用oliane 好香清爽,我B太大汗,用mustela去唔到陣頭油味,爽身液用oliane ok, 面仔用mustela 因生前買左box set,其實mustela and.oliane 好香,應該好多化學物,不過我B用完冇乜野,算了,用完BB成身香噴噴

大宅

男爵府

好詳細,多謝分享我B初初用CHUCHU咀飲奶飲成個鐘,大人攰爆。
BB又香又軟又暖,天氣凍凍地時抱住好舒服

男爵府

引用:

原帖由 DicTai 於 14-11-27 發表
歡迎一起討論

男爵府

引用:奶咀初生最好買軟身,chuchu要用力吸先出,

原帖由 siuyu0904 於 14-11-27 發表
奶咀初生最好買軟身,chuchu要用力吸先出,分分鐘食成粒鐘,好處唔会流得太快族親,有隻basil 好軟,易D啜 ...
好詳細,多謝分享我B初初用CHUCHU咀飲奶飲成個鐘,大人攰爆。
BB又香又軟又暖,天氣凍凍地時抱住好舒服

複式洋房

我都用chuchu十字餵水,真係好用

大宅

PhlipJen 發表於 14-11-20 11:49
另,要補充一句,千其唔好沖太熱的水, 冬天 39-40度水溫便可,仲有唔好沖太長時間, 以免令皮膚乾燥!

...
謝謝你意見,bb未出世,但驚遺傳到家人既濕疹,
我正考慮初頭唔用沐浴露,只用暖水,減底皮膚乾燥既問題。

大宅

我見醫院飲咩奶用咩奶咀都跟足,驚阿B唔慣,Nuk乳膠奶咀都幾好,食得好快,不過聽人話呢隻奶咀好快要換同會溶,都可以套chuchu奶樽

男爵府

引用:我見醫院飲咩奶用咩奶咀都跟足,驚阿B唔慣

原帖由 Balluno 於 14-12-04 發表
我見醫院飲咩奶用咩奶咀都跟足,驚阿B唔慣,Nuk乳膠奶咀都幾好,食得好快,不過聽人話呢隻奶咀好快要換同會 ...
BB翻到屋企好快就適應唔同款嘅奶咀,最緊要有得食NUK流速太快,我驚初生B容易“續”親。

民房

回覆 lflxl 的帖子

謝謝分享, 好實用!!!

別墅

我又分享下先

奶咀: CHU CHU 母乳咀好岩阿囡, 就算依家無餵母乳都用緊. 反而十字咀同PIGEON 咀飲得好慢.

奶樽: PIGEON 玻璃樽.

片片: 試左MERRIES , HUGGIES, 白P, 綠P, 日版綠B, MOONY, GOON
MOONY 用左一排, 大脾橡筋位紅, 唔係咁好用.
依家用緊日版綠P, 抵用, 夜晚就用MERRIES
HUGGIES 超唔得, 漏屎

淋浴露: 用過babyganics 同AVEENO, AVEENO 沖完個身仲係好滑"SAN SAN", 唔係咁LIKE, 仲好易跣手跌親阿B.
但AVEENO LOTION 同PAT PAT CREAM 好用

另外阿囡好快就識踢被, 對腳無時停, 所以一定要買睡袋, 咁就唔洗驚BB 凍親, 有覺好訓.

男爵府

引用:回覆 lflxl 的帖子謝謝分享, 好實用!!!

原帖由 ChristMan 於 14-12-04 發表
回覆 lflxl 的帖子

謝謝分享, 好實用!!!

男爵府

引用:我又分享下先奶咀: CHU CHU 母乳咀好岩阿囡

原帖由 樂無憂 於 14-12-04 發表

我又分享下先
多謝分享!你囡囡好叻
我都比阿仔用過一包MERRIES NB,好軟熟,但防漏效果就無咩特別,因為我仔實在太屙得,換得好密。滿個半月用左我526塊片,簡直系食呀!我決定比佢用平價白P算數,唔使對佢屁股仔咁好

男爵府

朋友送左一包新版白P NB比我,寫住日本進口。用左發現質地軟熟過舊版好多。 白P NB超市同藥房差價唔大,幾文度。S 碼差價勁大,藥房大概87-91,連鎖店123,特價都要108。

別墅

貓狗褓姆

引用:我B啱啱滿月,第一胎,咩都唔識,陀緊果陣

原帖由 lflxl 於 14-11-18 發表
我B啱啱滿月,第一胎,咩都唔識,陀緊果陣系BK睇左好多POST作為挑選嬰兒用品嘅指引。買定好多,亦有唔少野 ...
可唔可以分享埋,揹帶,bb 車,同bb 床肉,我仲煩緊呢3樣野

男爵府

引用:Quote:原帖由 lflxl 於 14-11-18 發表我B啱

原帖由 naikko 於 14-12-04 發表
可唔可以分享埋,揹帶,bb 車,同bb 床肉,我仲煩緊呢3樣野
揹帶我未買,因為NB好少機會出街,去健康院搵屋企人幫手抱。

BB車買左CHICCO,但一次都未用過CHICCO好重身,如果我一人帶B推車仔,肯定無力折起拎上巴士。而家BB出街都系手抱仲方便。

床品:床仔系淘寶買嘅,送埋硬床褥。連運費都系三百幾文人仔。屋企細,系百貨公司睇左好多款都唔啱。用落幾好,BB好快大。床品我無買套裝,單買床圍、床單、被仔。

男爵府

引用:Quote:原帖由 lflxl 於 14-11-18 發表我B啱

如果BB未出世,建議揹帶同車仔睇定D先買。我系FTM,遲下BB大D,要帶埋佢出街先買揹帶。

別墅

貓狗褓姆

引用:Quote:原帖由+naikko+於+14-12-04+發表可唔

原帖由 lflxl 於 14-12-04 發表
揹帶我未買,因為NB好少機會出街,去健康院搵屋企人幫手抱。

BB車買左CHICCO,但一次都未用過CHIC ...
床仔口淘寶有無link ,我屋企都好細,thanks for share

男爵府

引用:Quote:原帖由 lflxl 於 14-12-04 發表揹帶

床仔口淘寶有無link ,我屋企都好細,thanks for share
你打關鍵詞“小型嬰兒床”,搵到好多賣家,可以比較下。價錢間間差唔多,凈床二三百文度。

男爵府

apple.chan3310 發表於 14-11-19 11:42
多謝分享, 之前買左2個NUK 奶樽
跟住買消毒奶煲送左個AVENT奶樽
而家都頭痛緊應該買番同一牌子既奶樽定買P ...
同你一樣! 之前買落2個NUK, 一大一細, 然後Avent消毒煲又送個樽仔... 有三個.. 唔知夠唔夠頂.. 又唔敢多買驚佢唔啱食!有諗過係唔係要買多一款, 例如TT咁比多個佢試, 定係等佢出咗世試啱咗先再買?

首頁
12345...17

尾頁

跳至