自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

子爵府

laiki 發表於 15-1-6 11:19
因為佢地眼中只有錢, 有人話點解唔自己倒?自己倒到就唔係病人啦吓話?如果自己可以倒到就直情直接去廁所 ...
多謝你的理解。

伯爵府

回覆 guigui82 的帖子

OIC, 咁如果唔係探病時間佢就真係差咗D, 難怪你咁興!!!!

男爵府

引用:過去半年, 我都出入多次因為鼻咽癌治療,姑

原帖由 ZetaGundam 於 15-01-06 發表
過去半年, 我都出入多次因為鼻咽癌治療,姑娘同病房助理都好
出入醫院

珍珠宮

aliensss2008 發表於 15-1-6 10:29
我都明白既
因為我都覺佢地幾恐
但又知佢地工作辛苦
無奈

珍珠宮

ZetaGundam 發表於 15-1-6 11:24
過去半年, 我都出入多次因為鼻咽癌治療,姑娘同病房助理都好
祀早日康復

大宅

回覆:好想投訴個護士

我爸爸通常會問佢拎多兩個鴨仔 就算一個滿左都仲有兩個用

珍珠宮

畀面勳章

引用:爸爸上星期唔舒服入左九龍某大政府醫院, 因

原帖由 guigui82 於 15-01-06 發表
爸爸上星期唔舒服入左九龍某大政府醫院, 因心臟唔好, 要在身上裝心臟監察器, 監察心跳情況, 所以不能隨意走 ...
正常唔係護士倒.....

係姐姐倒,個護士可以話做多左三次額外野.....

仲係厭惡性...

珍珠宮

其實我有好多朋友做護士
平時佢地呻
真係好慘
因為政府醫院真係唔夠人手
佢地一個對十幾個
好多人又要多多要求
(非指你爸爸)
當佢地阿四咁使
成日超時工作
又多野做到爆
有時脾氣真係差d

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 guigui82 於 15-01-06 發表本

原帖由 laiki 於 15-01-06 發表
因為佢地眼中只有錢, 有人話點解唔自己倒?自己倒到就唔係病人啦吓話?如果自己可以倒到就直情直接去廁所 ...
呢d十幾年前就係護士工作,改左好耐喇

而家另外請嬸嬸做架

Jm講得冇錯架

伯爵府

係護士定支援人員?

男爵府

唔好嬲, 呢啲真係因人而異, 我出入瑪麗多, 最忙都係內科病房, 有啲係會惡啲,粗聲粗氣因為真係好忙。 叫你爸爸唔好介意, 如實講咯, 真係好急又無鴨仔就賴㗎啦, 你估唔想落床自己去咩。
其實一般人唔係醫院常客, 驚麻煩人地都唔會諸多要求,又未必明白情序, 我去左好次認得佢地啲衫。 之後去探爸爸, 臨走時問醫護助理攞多幾個鴨仔。
祝你爸爸早日康復。

大宅

回覆:guigui82 的帖子

真係心酸

子爵府

myaisha0435 發表於 15-1-6 11:35
正常唔係護士倒.....

係姐姐倒,個護士可以話做多左三次額外野.....
我爸爸唔會識得分邊啲係護士做, 邊啲唔係護士做。
如果唔係佢做, 佢咪叫個嬸嬸去做囉, 點解要俾說話我爸爸聽呢。

子爵府

guigui82 發表於 15-1-6 10:14
爸爸上星期唔舒服入左九龍某大政府醫院, 因心臟唔好, 要在身上裝心臟監察器, 監察心跳情況, 所以不能隨意走 ...
你爸爸未出院,若然比佢知道你投訴護士,佢一定更加唔安樂,算啦,個護士可能都係忙得滯,呻吓啫,解釋比你爸爸聽,人人都係咁,希望佢聽話啦!也希望佢早日康復。
或者當係同護士閒談,話爸爸唔肯飲水係因為唔想麻煩到人,搏個護士叫你爸爸飲多d水。

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:myaisha0435 發表於 15-1-6 11:35 正

原帖由 guigui82 於 15-01-06 發表
我爸爸唔會識得分邊啲係護士做, 邊啲唔係護士做。
如果唔係佢做, 佢咪叫個嬸嬸去做囉, 點解要俾說話我爸爸 ...
通常呢會㩒講野嘅多數係嬸嬸,佢可能認錯人

以後探完攞多兩個比爸爸,滿左放埋一邊,佢地得閒會收架喇

其實好少事啫,睇下點解決好過喇

男爵府

公院護士真係有好有唔好.
我遇過態度超差既, 亦遇過好有愛心既.

我媽85, 呢幾個月都頻頻進出公院,
明白樓主感受, 因為我媽亦有差唔多既經歷及對待.

自己亦有親友係做醫生, 護士及病房助理.
佢地真係日接夜, 夜接日咁返, 又要追更, 好少假期.
病房經理先有星期六, 日假放, 其他人好少機會.

我生大女時, 在產房發生了一些醫療事故, 係實習醫生既錯, 明明順產後既我, 要再一次推入手術室全身麻醉動手術. 我老公好嬲, 要追究責任. 但就被產房既負責人, 顧問醫生擋住, 以"我係專業醫生"既態度不斷推御責任, 更說了一些涼薄既說話.

有2位之前在場幫我接生既助產士好好人, 收工後換左衫, 重以朋友身份走上病房探望我, 好有耐性同我老公傾左好耐, 以佢地既知識同我老公分析, 甚至願意作證講事實. 超感動.

男爵府

自己落唔到床,又要叫人幫係好慘,我都感受過!
我都怕自己成日要叫人,唔方便,所以我令願唔唔飲咁多水,連只可食粥水時,都只敢食幾啖就算
第一日,姑娘都同我講,你成日咁去唔咪辦法喎,幫你插尿喉喇,我堅持唔肯,所以唯有自己忍耐小小先再去

已刪除用户

大宅

我媽之前去左屯院住一個星期到..媽咪話D亞姐好忙..連水都無..好耐先比..我同家姐就一早探病時間就去..去到夠鍾先走..每日去兩次..幫媽咪大大同小便..因為唔想媽咪連水都無得飲..更可況去洗手間..公家就係咁人手唔足..但有時真係無辦法..就算投訴都無用..不如自己辛苦D探多D...

男爵府

買定幾個大果D手提式水樽得唔得?
5L一個果D屈記, 我諗夠用2晚掛

首頁
12345...12

尾頁

跳至