婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

民房

其實我好愛c6, 為佢捱都ok! 但諗起"money monster”就激  死:;pppp: , 今朝仲打長途同我舅母傾咗3個鐘頭 條”gas”至順d , 不過我舅母叫我諗清楚至做決定,如果唔係就後悔莫及!

原文章由 Irismammy 於 08-5-8 10:26 發表

我都其實明白你處境,因為有時老公等$$$$用,唔通真係收埋咩!那一刻都只唯有寄望未來啫!
其實直到呢一刻,都已經無辦法,還可以點?只可當自己買大細輸了!
...

大宅

CKOON111
講到後悔莫及咁嚴重既

大宅

原文章由 BKVIP 於 08-5-6 16:40 發表
想問各位靚太以下几條問題︰
(1) 你同c6 每人每月俾人工既几多%家用呢頭家?
(2) 你c6俾佢人工既几多%家用俾99?
(3) 你自己俾人工既几多%家用媽咪?

後加問題︰
(4) 你自己駛唔駛拎自己份糧貢獻呢頭家?如要,几多? ...

(1) 60-70%(包房租&屋企同囝囝所有支出)
(2) 0%
(3) 0%~因為我o係大馬,媽咪o係香港,所以無比家用佢!而我每次返香港都會比幾千佢既~
(4)我係全職媽咪,所以無貢獻

其實計落每個月既家用應該好鬆動,我o係呢度又無街好去,應該會儲到錢,但點解到而家d錢都好似只係僅僅夠駛mouth:?唯一解釋係儲起左既錢比我返香港駛晒~

[ 本文章最後由 evashao 於 08-5-11 10:59 編輯 ]

男爵府

我先生d$即佢地o既$...

-老公每月約$20000...
-最少$13000被抽到6299...大概$2000作其他供款。
-冇人工俾媽咪!原因如下:
-其餘都「貢獻」呢頭家衣食、交通、水、電、煤等等了!

我先生d$即佢地o既$,佢地o既$即係佢地o既$!!

我本來都有考慮俾佢地照顧bb,出去工作。不過佢地心地太...
因此現在我堅持自己湊番, 話之佢地繼續中傷我,話我「霸住個仔咁奸乘機偷懶唔做野」啦!成日講到個bb係佢地生咁,我bb出世、滿月、生日都唔俾我d親人埋身;我見屋企人一次就「勸戒」我一次,話外便危險,但又成日抱走bb去見佢地d親友。

有人教我:屋企冇收入,唔識叫個老婆出o黎做ge!一味係度陰乾個兒媳子孫d$$~

[ 本文章最後由 muiskyie 於 08-5-12 13:01 編輯 ]

男爵府

解釋如何「最少$13000到6299!」:

-$7500=兩老新住所月供(銀行還款)、管理費、差餉、水、電、煤及日用品等。
-$4000=6299伙食
-$1000=「(我咁幫你,)你要孝順」一定要俾!!

總結:老公d$即我地o既$,我地o既$即係我地o既$!! 唔夠自己打工,99唔會出o黎做咖喇! 但你出o黎做、「會冇$」亦反對僱傭,要俾99湊,因為佢湊出個天才。我地「照顧」你,你要賺錢俾我地。

(咁, 照料o左我廿多年o既父母同我兄弟姊妹呢??)

[ 本文章最後由 muiskyie 於 08-5-12 12:50 編輯 ]

複式洋房

我係全職媽媽

1) 老公比曬屋企開支, 知我無曬現金(買曬送or屋企日用品等...) 會再比幾百蚊我. 用完我開口話無就再比. 不過都要比佢知d錢用左去邊,一般一個月拎到2次. 因為好多時都係佢同我一齊去supermarket, 一路都無定額家用.

2) 而家bb就出世, 比99就比少左, 現時$5000 一個月.

3) $0 因為媽媽已經唔o係度, 爸爸自己有第頭家.

大宅

1) c6 + 我各 $3000 ---> save
2) c6 + 我各 $2000 ---> 99
3) 我 $1500 ---> my mum

別墅

點解呢度啲人都唔駛比太多自己呀媽嘅?
好幸福呀!
有時我都覺自己比太多媽媽,但佢都一樣
就連啲家姐都話我自己收埋太多

男爵府

原文章由 nataliekyn 於 08-5-13 15:33 發表
1) c6 + 我各 $3000 ---> save
2) c6 + 我各 $2000 ---> 99
3) 我 $1500 ---> my mum

做咩你要俾99既?
仲多過自己mami??
你老公都有俾$$$你mami呀?
如果同99同住都應該係老公俾
唔係自己俾啦

99,我1條毛都冇俾佢啦
係就老公俾囉

我mami就自己俾
又唔見我老公俾$$$我mami

小少爺係ma mi 既心肝寶貝

大宅

原文章由 clementying 於 08-5-13 15:47 發表

做咩你要俾99既?
仲多過自己mami??
你老公都有俾$$$你mami呀?
如果同99同住都應該係老公俾
唔係自己俾啦

99,我1條毛都冇俾佢啦
係就老公俾囉

我mami就自己俾
又唔見我老公俾$$$我mami ...

我同老公因為個問題嘈過
佢話我係到住點解唔駛比家用

男爵府

99係丈夫個媽,唔係自己養母!

點解佢要/可以/有資格納多d?

複式洋房

原文章由 BKVIP 於 08-5-6 16:40 發表
想問各位靚太以下几條問題︰

後加問題︰
(4) 你自己駛唔駛拎自己份糧貢獻呢頭家?如要,几多? ...

1. 老公每月俾1/4人工我做家用,我只係負責屋企伙食同個囡的拾碎嘢
+屋企所有開支(煤氣,電費, 差餉.管 理費)老公搞掂
2.4000 俾99
3.1000(亞媽好好, 嗌唔使俾)所以隨意.
4.自己份人工自已儲,唔使拎出來

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

C6冇俾錢我做家用, 2人財政獨立, 平時行街買野, 食飯係C6俾錢 (間中我都自己俾返買化妝品, 衫啲錢, 唔係次次都係C6俾晒)

佢俾20%俾99做家用, 我地同99一齊住, 另外6299生日我地都會俾$500佢過生日, 如果病左要睇醫生都會俾錢。

我自己都係俾收入20%俾我媽咪, 同C6一樣, 好公平

後加問題︰
(4) 你自己駛唔駛拎自己份糧貢獻呢頭家?如要,几多?
冇乜貢獻過, 我地2個基本上每月都唔夠洗
10%用黎供醫療保險, 5%用黎供人壽保險,(兩個人各自供款, 互不相干) 平時返工要搭車食飯, 有時收幾封紅色炸彈, 或者同朋友幸祝下生日, 年中月中基本上冇乜錢剩, 到月尾可以剩到就剩, 剩唔到就算

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

老公俾45%, 我俾35% 作家庭日常開支
20%
20%
後加問題︰
除咗人工嘅35%作家庭日常開支外, 每月再供多$1500作為BB嘅教育基金.

大宅

c6成份糧都「貢獻」呢頭家衣食、交通、水、電、煤,供樓,養我地.
比99$0家用,但要比$2000-$4000佢買野食,
我媽知道我地d生活吃力,比錢佢買野食佢都唔要.
ありがとう!!!

大宅

所有

c6-50%+me-50%

幫我湊bb人工-30%

後加問題︰
(4) 你自己駛唔駛拎自己份糧貢獻呢頭家?如要,几多?
全份人工

同99住,比咁多家用佢, 日日食埋d垃圾:;pppp:

公爵府

香港地都係生女好!!個個女個心都向番自己亞媽!!

大宅

原文章由 rean_chau 於 08-12-17 13:31 發表
香港地都係生女好!!個個女個心都向番自己亞媽!!

100%agree,生女唔洗到貼,生仔如果同住俾唔夠仲要保貼.
1)老公俾$6000-8000家用我,唔夠再俾
2)有冇俾家用99?唔知佢,無問,因為唔係一齊住
3)有番工就俾$2000-3000媽咪
而家全冇職揪囝所以無俾,第時番工一定俾.

首頁

尾頁

跳至