婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

叻叻勳章 畀面勳章 睛靈勳章

Outdated Post

男爵府

ChongChong28, 我轉左張相,廢事俾人認得我阿B點相呀... 你都知我同99的事,佢唔係好衰果隻,但自從阿B出世後,硬係冇辦法融洽相處,可能問題由佢當初想霸佔阿B同唔like我餵人奶時開始積累下來啦....

方麗娟,我地又相遇,上次都講左, 我99同你99應該係同鄉姊妹~~~

原文章由 ChongChong28 於 08-5-12 00:00 發表
樓主振作呀.....o吾好o甘嬲,D 99其實大多數都行徑討厭又霸道,總覺得嫲嫲地位最超然至高無上,她們自己說"嫲嫲"這2字詞時,態度神情氣燄往往十二萬分hill士,令人極嘔心!!!

所以我教我大小b叫她做"阿嫲",這樣無o甘肉麻 ...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 peachcreamy 於 08-5-12 19:48 發表
其實心情好矛盾,因為自己阿媽湊唔到,所以諗住有阿女麻湊起馬我放心有人鍚佢,所以日頭佢點湊我都唔會多多聲氣 ... 其實最想自己唔做野湊,但頭家實搞唔掂... 請人湊係可以的,但好唔放心...昨晚同c6傾左一陣,佢話請人湊 ...

既然經濟許可, 而你老公又贊成,
當然請工人湊, 而且可以放喺你媽咪度,
佢可以幫你睇住, 絕對係個perfect既解決方法!!!

依我睇, 你老公講到係佢老母生佢唔可以點既,
你無謂同佢拗, 既然可以解決,
唔好因為咁而傷夫婦感情,
有D野傷害左就返唔到轉頭架啦!~

早日請工人放去你媽咪度湊,
到時形勢倒轉, 係你99無得湊,
佢想搶都無得搶呀! 有得脫苦海就唔好再唔開心啦,
快D密色個好工人啦!

民房

第一次

你們好, 睇過你地 D 遭遇, 心表同情 ! 所以本人亦有些許事情同你分享 ! 我並唔系同 99 同住 , 因我心明相見好, 同住難 lee 個道理 ! 當我有 BB 時, 好早已表明不用他湊 ! 雖然佢地唔系好 likely,但都無我乎 ! 所以62同99就要求搬往他們附近住, lee 點要求亦都比我佢絕 ! 我係住係自己媽媽樓上, 應該夠照應 ! 但 new born BB 我初期不懂沖 " 良" , 99係個段時間每天都來我家幫忙與姐姐工人一齊照顧 BB ,我見工人加99睇BB, OK啦 !就開始返工, 如事這一直至 BB 差不多 14個月, 99每星期1至5都到場, 62 就 隔日來睇孫, 再加上我媽咪退休, 我家真是十分熱鬧, 呢種場面, 隨著BB 開始大, 問題就有啦 ! 99同62有時加埋我媽咪不停投訴工人,期實我同 c6 都覺得工人無勿大問題, 佢地有時攪到工人姐姐流淚 我知 99 超想湊孫, 迫佢個仔就範 !

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

原文章由 wmpl 於 08-5-12 15:26 發表
c6仲會話:
「你都其身不正又用咗好多方法同無謂嘢嚟報復啦,

做乜仲斤斤計較,同記住咁耐之前嘅事呀?
嗰個係我阿媽嚟,你到底想點啫?
你話我阿媽衰格小氣,你又好得去邊呀?
你咪都係一樣?好得去邊啫?
我阿媽出發點都係為我好啫?
咁又有錯咩?你係我老婆嚟,成日要我左右做人難!!」

我c6都講過差唔多o既說話, 又鬧過我"邊有新抱咁惡架?"
話我乜都唔鍾意6299咁對阿b, 大佬呀, 唔通佢地搖阿b係啱架? 明明訓咗特登大聲叫醒佢又啱? 成日搶住抱, 抱佢又唔係同佢玩, 淨係迫佢睇電視又係好? bb悶到唔睇電視喇, 咁都留意唔到?
仲有好多嘢不能盡錄!
竟然換來的是c6咁話我, 佢識得講"阿媽係錫佢, 錫個孫", 唔通我係bb媽咪就會害佢?
佢老母好嘢, 陪我坐月時, 就嚟坐完月就流幾滴馬尿, 話我以為佢同我爭bb喎! 佢話唔會同我爭喎! 講呀? 佢爭唔到啫, 佢有人奶咪佢湊囉咁巴閉.
我餵人奶又好自在呀? 個胸"墮dur dum"身材走晒樣又長期唔夠訓, 從來唔可以連續訓多過3-4個鐘, 呢d辛苦又有邊個知? 為阿b放棄所有嘢, 唔通我會害bb害自己? c6都要咁話我...
母親節喇, 真係只有99有母親節, 我冇!
c6話想送個LV比我, 多餘啦, 我從來唔好名牌, 送比我做乜? 日日嗌唔夠錢用仲要問我借咗一個月糧仲話送名牌比我? 咪玩啦, 佢送咗咪即係下個月又要借錢比佢! 我當然冇要淨係捉咗佢同我買BB嘢就算.
我唔要物質, 淨係想佢唔好再迫我返99度返得咁密!
星期六已慶祝咗母親節, 仲要話唔夠, 正日冇出嚟飲茶好失落喎, 所以尋日(星期一)又返去食飯, 我真係好反感, 佢咁鍾意返咪自己返囉, 點解要迫我同BB返去? 我唔舒服又唔夠精神仲要迫我返去!
越來越憎c6, 越來越唔想同佢講嘢.

男爵府

我餵人奶又好自在呀? 個胸"墮dur dum"身材走晒樣又長期唔夠訓, 從來唔可以連續訓多過3-4個鐘, 呢d辛苦又有邊個知? 為阿b放棄所有嘢, 唔通我會害bb害自己? c6都要咁話我...
母親節喇, 真係只有99有母親節, 我冇!

睇到你呢段野,今朝返工仲悶悶不樂的我真係喊左出來...個c6正一c6,為左佢阿媽黑左我一日一夜面,又話唔好找佢做磨心,你地兩個打餐死佢都唔理,叫我鬧佢阿媽唔好俾佢聽到....我都係佢個女個阿媽來架,母親節邊個來鍚我呀~~~好在仲有阿B,唔係我已經屈c左...

佢成日話佢阿媽係大幪唔係有心喎(咁即係我有意我小氣)...拍拖時有次我煮野俾c6食,佢阿媽返來話要食食左一舊,咬一啖即刻話我舊豬肋骨”un過橡膠”lur左出來...我幾委屈,大佬我都未煮野俾我阿媽食,整俾你個仔食,你個仔都未彈但又要俾你彈...事後佢個仔咪又係話佢”冇心”,話我小氣咯...從此以後,我冇在佢個廚房煮過一隻蛋咯,當我唔識煮野食仲好,唔好叫我幫手!!

我的62係堅信奶粉好的人,我試過”教育”佢,同佢講報紙都話人奶BB智商高d,佢竟然話:”有冇根據架 ?”我話報紙都講左,佢都仲可以話”報紙寫不等於有根據架喎...”好在我背熟左段新聞,同佢講係加拿大的研究,研究比較左幾多幾多個BB...佢先收聲..你話同佢地講道理係咪命都短幾年呀... 那時出院,我就係死蠢以為廢事同佢地嘈搞到阿B食唔飽weight loss要入院吊鹽水(佢地未餵過人奶,死唔信要整醒BB食奶,BB食完都喊又夾硬話佢眼訓抱出去”暗”訓覺,迫我去訓覺...)所以自此我咩都即時反應冇delay絕不啞忍....

不過我地呻還呻,真係要小心處理,唔好傷夫婦感情呀...雖然我自己呢兩晚都勁唔想同c6講野,佢入來訓我就起身出去上網... 唉,仲為左呢件事搞到跌晒奶量...

原文章由 方麗娟 於 08-5-13 10:01 發表

話我乜都唔鍾意6299咁對阿b, 大佬呀, 唔通佢地搖阿b係啱架? 明明訓咗特登大聲叫醒佢又啱? 成日搶住抱, 抱佢又唔係同佢玩, 淨係迫佢睇電視又係好? bb悶到唔睇 ...

[ 本文章最後由 peachcreamy 於 08-5-13 11:12 編輯 ]

大宅

餵人奶未必智商高, 但身體會好d就真!!!
我男友and他細佬係食奶粉的, 雖然他地讀書都好好, 但身體就好差, 他地兩兄弟成日病!!!
我就係食人奶and奶粉, 我身體就好好!!! 我媽媽都話食人奶d BB會好湊d, 身體會好d!!!

樓主, 我支持你餵人奶!!!

大宅

我覺得母親節係子女表達孝順既日子, 你地d bb咁細當然未能表達, 你地d c6係呢個日子表達對你地99既孝順係應該, 但就冇必要對太太有表示, 個d應該留番情人節. 但就可以同時教d子女孝順媽媽(即你地), 所以如果你地d bb仲好細, 母親節真係唔屬於你地架. 忍多幾年啦, 你地d99都等好耐先有真正屬於佢地既母親節架.

大宅

wmpl,

謝謝你的勸告!! 但我99真的超刻我憎,我對所有人都和藹友善,但一見到她,就連一秒虛偽也不能!!!

我一向好少向c6投訴佢老媽,但忍到頂點時便出情理兼備委婉其中的email給他訴哀情,10次有9.8次都係佢媽自作業,所以c6也無話可說,至叻果句:老人家係o甘.....

我其實都好小心,次次都以老公為先,果幾次發火都係兩次坐月時佢媽玩嘢的下場,我大條道理!!!

我這"外人"固然及他母子血脈,但我係bb阿媽,99的嫲孫可走埋一边,她搶不了!!!

原文章由 wmpl 於 08-5-12 03:04 發表

哈哈!!你又講得幾到肉wor,你都冷靜吓先,
不過我諗你打完哩篇post都冷靜咗七、八成,
要俾一個自己好討厭嘅人同對自己唔好嘅人,
去湊去抱自己個心肝寶貝又係好考EQ嘅,
不過我怕你再火落去會燒親自己同你段婚 ...

大宅

係囉....."現場環境唔容許我地發脾氣", 媳婦一黑臉就係死罪~~~因為此行徑同時涉及o吾俾面老公....唉....所以D 99越來越hill士!!! 對住c6好難盡講佢老母D衰嘢,唯有上bk發洩!!!!!
唉....

原文章由 hinleungwah 於 08-5-12 08:57 發表
我都同意你講法, 但是現場環境唔容許我地發脾氣, 惟有上黎發洩是一個降火的方法. 係咪??發洩完冇又乜事都冇. 條氣都順d呢!

大宅

但點解99抱就錫b,我抱就係定罪為縱b!!!!????

原文章由 hinleungwah 於 08-5-12 09:02 發表
有亞b抱, 就算累, 都話5累, 差不多d99都係咁, 佢都係錫b.

大宅

咀對咀kiss !!!!????

我係唔容許我夫婦以外的人士
咀對咀kiss bb的!!!!
你老公仲要叫你一係自己搬走....太不知所謂!!!!

原文章由 tangyiu 於 08-5-12 19:16 發表
係咪個個99 都係咁變態
我同6299 同住.... 因為bb 已經同老公嘈過無數次交
差d 為呢兩個不知所謂o既賤人, 離婚

我99 開口埋口, 話bb 邊應得媽媽, 邊個係呀媽都未知啦
自己食梗野, 又偷偷地俾埋bb 食
真係睇少眼都唔 ...

大宅

樓主:

世上無人的湊b概念/理想/方法/原則會完全符合o我地做mami心中所諗的,交比边個湊都會有煩o野,無論係99,阿媽,親友定工人,但比99湊至煩的就是99的身份及架勢20000%會特別超凡神聖hill士~~~~~佢生c6,佢犧牲自己的時間,佢年紀大老人家,佢錫孫,佢無心,佢o吾識表達o者,佢都好辛苦........

另外,99係做錯事都不能明o寸或暗罵,唔可以o寸唔可以窒,開心見誠講又唔得,私人同c6講又話煩親佢......總之做新抱的做o麥都死!!!!

當然世上有好99,但我未有此福氣遇上!!!

而俾其他人湊都係有o野煩,但係你可以有正常對等或高等D的身份向阿媽或工人~~~溝通,指示,指導,教育,熏陶,潛移默化,自己阿媽更可坦白講出心裡話,又o吾會俾人話攪事!!!

但對住99,你的身份即刻矮幾十截(佢仔會話佢生佢出o黎!!!) (99又會話佢生你老公) , o甘你即刻無對等溝通啦!!!!!所以先會o甘委屈及谷氣....

我在婆媳糾紛第一期時代就因c6幫晒99,我講o麥都係我小器我自私我霸道,於是太委屈太傷心,試過哭了一日一夜仲要自困房中不開門.....

所以講到我99,我就會變成天下間最惡毒最魔鬼的人!!!!!

[ 本文章最後由 ChongChong28 於 08-5-13 14:34 編輯 ]

男爵府

我c6話:”你在我後面XX佢我唔理你,但千祈唔好俾我知!” & ”你當佢老人家唔岩,但佢生我出來係我阿媽,係咪要佢向你jump茶認錯?!...” 

我知鬧起交上來咩都講得出口唔應該放在心,但個c6正一c6,我識左佢十幾年都未試過咁大聲鬧我架,但一講起佢”令壽堂”大人就咩都係我小氣我唔岩我偏見...佢老母一定冇心冇意同大幪咯...又話我小氣記住佢阿媽”彈”我整的野食那件事...又唔諗下佢”令壽堂”大人講”un過橡膠”同lur出來時講得幾坦白幾唔俾面....

我而家一定唔鬼同佢講,上來鬧完一大餐就算了...

原文章由 ChongChong28 於 08-5-13 13:44 發表
係囉....."現場環境唔容許我地發脾氣", 媳婦一黑臉就係死罪~~~因為此行徑同時涉及o吾俾面老公....唉....所以D 99越來越hill士!!! 對住c6好難盡講佢老母D衰嘢,唯有上bk發洩!!!!!
唉....

...

大宅

原文章由 方麗娟 於 08-5-13 10:01 發表
話我乜都唔鍾意6299咁對阿b, 大佬呀, 唔通佢地搖阿b係啱架? 明明訓咗特登大聲叫醒佢又啱? 成日搶住抱, 抱佢又唔係同佢玩, 淨係迫佢睇電視又係好? bb悶到唔睇 ...

你c6絕對唔係唔知同睇唔到佢阿媽d"好事"lor,
不過男人就大多數都係想求其過咗去就算,唔想再提,
愚孝仔就更加唔駛同佢講潻,同埋我講俾大家知一樣嘢,
我諗大家知道咗就會冇咁容易再因為老公講嘅說話而嬲到震,
就係點解老婆次次同個老公投訴佢阿媽嗰陣,
佢哋來來去去都係嗰兩同,
eg:阿媽都唔係有心嘅......或阿媽都係為XX好啫.......,

因為佢哋唔係唔明白老婆係根本就唔明白女人,
佢哋好低能咁以為只要講阿媽唔係故意同出於好心,
就以為係女人想要嘅答案同埋想快d close file息事寧人就算,
唔係完全為幫阿媽而講,所以做老婆嘅唔駛咁嬲,
同樣地,佢哋喺阿媽面前亦都會咁講又或者唔出聲聽咗就算,

所以d99同樣地認為自己個仔淨係幫老婆唔理老母la,
又谷住道氣,辛辛苦苦生養個仔長大成人,
竟然娶咗老婆就冇老母,將佢哋身為人母嘅恐懼化為事實,
有時仲會令原本都冇乜嘢嘅99都會咁諗,
(就好似你聽到你老公咁講一樣或更傷心!)

又因為佢哋唔會覺得自己個仔有錯,
(有細路嘅女人大部份都有該盲點)
就會遷怒於新抱,既然阿仔唔會教老婆就等我嚟教啦,
當然又會經常故意找新抱麻煩嚟出氣,(其實係教定報復,
大家心裡有數啦),將婆媳問題轉於更惡化同難以收拾
只不過你老公佢個仔好Q死蠢咁俾99佢阿媽有位入之嘛!!

所以做人新抱同老婆嘅就應該冷靜d,要想辦法去講俾老公知,
佢咁樣講係好蠢同只會更加解決唔到件事嘅,
同埋要提供埋可行嘅方法lor,
eg:你不如唔好出聲,聽我呻完先講,你係我老公,
哩個係你嘅責任,同樣地你心情唔好我都會忍耐你,
同埋哩個係女人嘅表達方式,你聽我呻完至商量解決辦法,
好唔好?(當然你呻還呻,d惡毒言詞就要收起啦,
你99點惡毒話你就可以講,你心入面嗰句就留番俾bk啦!)

男女思想原本就大不同,佢亦冇可能一時之間話改就改,
同埋有人講自己親人壞話就邊個都唔會想聽,
唔好諗埋一邊,話自己又唔係佢親人咩?仲晚晚訓埋一齊潻啦!
下半世都係我同佢啦!!但係你又真係要幫個老公諗吓,
老婆又話下半世人世要顧佢,咁佢成人之前生養佢個阿媽又點?
唔通你想你老公係一個忘本嘅人?有老婆就冇老母?
哩d人你都唔駛恨啦,係咪?

所以佢真係左右做人難lor,你唔表現出同話佢知你體諒佢,
d男人又真係唔知原來老婆咁樣係已經忍咗la,
佢哋真係好鬼死遲鈍同唔識諗+唔知女人想點?!

而就算佢阿媽從來都對佢唔好或根本冇養育過佢都好,
但人性就係咁奇怪,你越係得唔到就越想要,
尤其係父母之愛,所以你都唔可以太怪責c6愚孝,
因為當一個人生命中缺乏咗父愛/母愛就會有好大遺憾,
有時係會不理性咁追求無限付出都只係想攞番少少,

父母或家人嘅認同係好重要,
同樣地,老公亦好想得到老婆嘅認同與支持,
就好似你向你老公呻佢阿媽d嘢嗰陣時,都係想老公撑之嘛!!

如果你真係愛你頭家同你老公,就唔好太斤斤計較,
邊個付出多d,哩條數係永遠都計唔清嘅,
人人都會認為自己先係付出最多嗰個,
你只要計你老公嘅本性如何+你自己嘅性格如何?
值唔值得同忍唔忍到,有冇方法解決?
解決辦法你有冇問題?問題係咪大過冇咗自己頭家?
大家有冇信心同誠意去維持頭家就得!!

當然太扭曲你本性或人性嘅方法就唔駛諗啦,
但有時係你自己本身性格有缺點或問題就要多多考慮la!!

[ 本文章最後由 wmpl 於 08-5-13 14:56 編輯 ]

子爵府

樓主我反應為你反應過大咗,或者你是第一次做媽斤以咁緊張,我果時又係好似你咁,但唸深佢哋like你個b先係咁姐,好過佢哋so都唔so你
你99都想你有得食咪幫你抱住law

其實如當你有咗第二個,又同佢哋出去食飯時,無人幫你抱/照顧bb,可能你又怨佢哋抽手旁觀! 睇開喲

複式洋房

唉!只有講句好老土既說話。一人讓一步啦!
同99相處真係好好好好好好好好難!mouth:

複式洋房

唉!講句好老土既說話。一人讓一步啦!
同99相處真係好好好好好好好好難!mouth:

男爵府

我當然知道你的意思啦,唔係我都唔會返工俾個女佢湊,我就係唔想因為自己同佢的糾紛而抹煞BB有阿女麻鍚~~~我都覺得如果阿女麻湊到係好過跟三唔識七的工人~~~我唔會盲目的,我99冇污糟冇亂俾野BB食,講真佢湊仔仲叻過我自己阿媽tim,呢點我不會否認~~所以當我自己媽咪身體不許可去湊時,我把BB俾佢湊~~

但湊還湊,星期六日都分返莊閒呀~~都係果句,抱絕對不是問題,但唔好「搶」先得架~~~佢係how實趁我過手俾佢個仔時,起身飛撲過來搶的!!!!搶左還要懶hill士,此舉最令本人反感啫~~

原文章由 KATRINE 於 08-5-13 15:05 發表
樓主我反應為你反應過大咗,或者你是第一次做媽斤以咁緊張,我果時又係好似你咁,但唸深佢哋like你個b先係咁姐,好過佢哋so都唔so你
你99都想你有得食咪幫你抱住law

其實如當你有咗第二個,又同佢哋出去食飯時,無人幫你抱/照顧bb,可能你又怨佢哋 ...

複式洋房

各位媽咪, 你們好

婆媳問題其實係永遠存在, 不能消失的。

看過咁多經歷後都好有同感和覺得天下烏鴉一樣黑。有時都會諗婆媳問題不知幾時解決。其實長期戰鬥, 最終輸的一定係自己。 因為父母子血脈相連, 父母是不由我們選擇, 相反老婆係有得選擇。 好似好悲觀, 但事實如此。

有時候真的好矛盾, 理性和感性的鬥爭。

我起初都是同奶奶姑仔一起住, 關係都可以。 但有左之後就唔同晒。 我奶奶知道我有左係開心, 但之後已經立刻問幾時請工人, 話自己不能做操重工作, 多拎兩個生果都會好辛苦。起初我真的沒有想過請工人湊, 我只想請鐘點幫手, 一來屋企沒有多一個房給工人, 只有一個士多房, 另外係我自己唔放心工人湊。 到我有了大概6, 7個月左右又叫我請陪月, 話自己什麼都不懂, 其實我在她要求前已請左, 因為我好清楚佢份人, 同埋唔想欠她人情。 在我臨生前一個月連工人都請埋, 最多多比點錢給她在屋企附近租屋住。

我奶奶和姑仔絕對唔會諗下多了一個小朋友會用多好多錢, 只係叫你快點請工人, 所以我只叫我工人負責湊, 既然你話自己什麼都不能做。 (其實我奶奶只有50歲左右)
另外最討厭係知道我會在銅鑼灣生bb時即時黑面。 (因為當時我們住紅磡)話咁遠唔識去, 佢個仔當時都有即時話佢阿媽唔識去都要去。 跟住我奶奶已同自己個妹講話我係都要近自己阿媽。我都知佢份人麻煩,當我確定醫生不去九龍接生,我已經即時同老公講, 他說無所謂, 紅磡和銅鑼灣又唔係遠。

我生左後, 其實我老公都明白長期不能一起住, 始終都會有問題發生, 因為我奶奶不喜歡我回外家和我媽咪來探我會黑面。所以在我囝囝三個月大便搬走。

起初都好開心,但越來越煩, 搬開後我奶奶和姑仔成日都會攪事, 特別係知道左我媽咪來我屋企幫我湊阿囝。 成日覺得我阿媽住在我地屋企湊阿囝, 好似等於嘆世界咁, 其實係好辛苦和困身。

成日要求我囝去佢度住, 我姑仔夠膽幫我地安排話每星期五晚就去佢地屋企住, 咁星期日你地可以湊走。 我心諗你老幾呀, 我都要返工, 得星期六,日至有時間湊下囝囝, 同佢去玩。 

其實老實講我不能說自己係好好媳婦, 但都算不過不失。 我已安排每星期一一早就湊囝囝去佢屋企, 大概8:30已到 , 直至夜晚食完飯至走。 但我奶奶都唔滿足。 真係好煩。 我不只要應酬我奶奶, 仲要應酬埋我姑仔。 因為她們會經常比壓力我老公。 放假或做節食飯又要一早去到,遲左又黑面和比說話我地聽。 仲要一定要做正日,不可改。我都有阿媽架。

總括而言, 奶奶大部份都係自以為地位崇高, 因為只有她們至係十月懷胎有資格做阿媽, 其他人係石頭爆的。而男人就大部份都係愚孝。老實講, 兩公婆最易因為奶奶而攪到婚姻不愉快。
因為奶奶係唔會諗下佢地攪完事後係會令個仔和媳婦有拗撬的

首頁

尾頁

跳至