在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果你地40歲頭仲會唔會去讀diploma呢?

男爵府

horsemama - for me, i won't as I am not planning to move up to my career - i am o.k. with my current positing - senior accounting clerk.

but if you want to move up - then of course you need better qualification to lead the team...

大宅

Hi, doggie
因要重新搵工, 但只有多年經驗, 同是高薪金, 所以比例困難, 有時搵到d工, 真悶同沒有滿足感

男爵府

你哋好呀﹗我都係做 account 的,做咗都有十年喇﹗剛剛咗工,近屋企好多。原本份工係幾得閒,但係上手個瘟神攪到盤數qualify 咗,而家日日要做餐死,做 current 野之餘又要做以前舊屎,唉﹗真淒涼﹗

原文章由 horsemama 於 08-7-10 12:46 發表
Hi, doggie
因要重新搵工, 但只有多年經驗, 同是高薪金, 所以比例困難, 有時搵到d工, 真悶同沒有滿足感

DAY 1: 3.37KG,DAY 4: 3.35KG,DAY 5: 3.47KG,
DAY 8: 3.52KG,DAY 16:3.81KG,DAY 38:5.11KG,DAY 42:5.5KG,day 44: 5.86kg,2M4D 6.69KG,

男爵府

如果想每月只請PART-TIME幫公司埋數 , 會計會唔會跟唔到呢? 咩價錢到呀 ?

上年8月, 我同老公開左間有限公司 ,因為公司得我做文職野 , 但我又未學過ACCOUNT , 驚出年報稅攪唔掂 , 真係好煩 , 有冇人幫到我呀?

因為做運輸業 , 盤數都好亂下 , 有好多野唔識點做 , 公司又冇SYSTEM

大宅

hello!

Off course跟到啦 !
我有8年 FULL SET ACCOUNT 經驗.
而我司都係做運輸.
現時想找PART-TIME, EARN MORE MONEY FOR bb~~~~
有需要可找.

ms wong

原文章由 yoko_hau 於 08-7-14 11:04 發表
如果想每月只請PART-TIME幫公司埋數 , 會計會唔會跟唔到呢? 咩價錢到呀 ?

上年8月, 我同老公開左間有限公司 ,因為公司得我做文職野 , 但我又未學過ACCOUNT , 驚出年報稅攪唔掂 , 真係好煩 , 有冇人幫到我呀?

因為 ...

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

你好呀, 想問吓你公司做邊行生意呀, 唔知我可唔可以幫到你呢???? 我現在做緊間公司都係FULL SET ACCOUNT (香港2間公司數而大陸有間廠添)
有意請 EMAIL 比我 :[email protected]

原文章由 yoko_hau 於 08-7-14 11:04 發表

因為 ...

大宅

原文章由 mslo 於 08-7-14 00:18 發表
你哋好呀﹗我都係做 account 的,做咗都有十年喇﹗剛剛咗工,近屋企好多。原本份工係幾得閒,但係上手個瘟神攪到盤數qualify 咗,而家日日要做餐死,做 current 野之餘又要做以前舊屎,唉﹗真淒涼﹗

...

Hi, 咁你份新工搵咗幾耐, 同薪金是否與之前參唔多?

洋房

原文章由 睿媽媽 於 08-6-26 23:35 發表
請問有冇人知香港會計師公會點考

如果你希望做"香港會計師公會"的member,你必須持有香港認可的大學學位,並且是修讀會計系才可以入會;但如果你持有非認可學位,你就必須修讀一個叫"conversion programme"大約港幣4萬多元.

or

修讀完8張HKIATT;再考4張PBE的試,便可直接入會.

而"香港會計師公會"一共有5張PAPERS(其中1張是final exam)

洋房

原文章由 wawaliluk 於 08-5-23 17:17 發表
考AAT無用, 都唔承認, join 唔到ACCA

其實現在要做一位qualified accountant一定要入HKICPA先得, 所以要讀AAT,再修讀PBE,然後再考HKICPA. 看你想不想做一個qualified accountant. ^^

洋房

原文章由 wawaliluk 於 08-5-23 17:17 發表
考AAT無用, 都唔承認, join 唔到ACCA

當然啦! 考AAT是給大家一個途徑入HKICPA即(香港會計師公會).而ACCA則是另一個學會,所以AAT入唔到ACCA是理所當然.

男爵府

我手痕同老闆鬥嘴時話搵工,唔做呀﹗嘅時候搵咗一份近屋企,人工又差不多嘅工,但係估唔到 ot 到咁甘﹗不過,我唸攪掂盤屎後日日可以準時收工啦

原文章由 horsemama 於 08-7-14 20:51 發表

Hi, 咁你份新工搵咗幾耐, 同薪金是否與之前參唔多?

DAY 1: 3.37KG,DAY 4: 3.35KG,DAY 5: 3.47KG,
DAY 8: 3.52KG,DAY 16:3.81KG,DAY 38:5.11KG,DAY 42:5.5KG,day 44: 5.86kg,2M4D 6.69KG,

大宅

mslo, 加油ar~~~hehe, 好明白你的sittuation, 因我都similar ot左over 3mths lu, 但呢排好d, 開始有得around 6:30走人~~~之前試過有晚ot至10點好想quit左換過份, 但due to超近home, 收工幾分鍾後已可坐係屋企sofa, 都係唔轉lar,而家都算挨過左~~~你都好快lu, 俾心機ar~~~~~

原文章由 mslo 於 08-7-15 09:46 發表
我手痕同老闆鬥嘴時話搵工,唔做呀﹗嘅時候搵咗一份近屋企,人工又差不多嘅工,但係估唔到 ot 到咁甘﹗不過,我唸攪掂盤屎後日日可以準時收工啦

...

男爵府

希望可以好似你咁啦﹗

原文章由 Alice00 於 08-7-15 10:42 發表
mslo, 加油ar~~~hehe, 好明白你的sittuation, 因我都similar ot左over 3mths lu, 但呢排好d, 開始有得around 6:30走人~~~之前試過有晚ot至10點好想quit左換過份, 但due to超近home, 收工幾分鍾後已可坐係屋企sofa, ...

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

你叫銀行比sample你啦, 佢地有架。

禁止訪問

禁止訪問

洋房

我都係做會計呀..

HI!各位

我都係做會計呀..我都好想搵PART TIME難都唔知點搵呀..
同時工作都幾忙呀..有時要返大陸呀..

唔你們有沒有D入機的JOB 可以介紹給我呀..

THANKS

BB

首頁

尾頁

跳至