自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:好灰⋯職場新人

同事間唔使講太多私事

大宅

不用理他們,我日日返工也沒有人理我.
最緊要自己企硬.
加油, 加油.

伯爵府

nanananana 發表於 15-2-11 11:56
其實我係公司新人,年紀最細,個位好hea!頭先發生一件事,令我覺得好灰
帶我 ...
你只要一句 "我同老公由澳洲搬黎香港!" 佢地自然對你另眼相看! 有D 人係咁狗眼看人低.

子爵府

引用:唔洗理人喎,又無做錯野,做獨行俠都不錯,

原帖由 nicolecocola 於 15-02-11 發表
唔洗理人喎,又無做錯野,做獨行俠都不錯,不參加是是非非,由佢地講飽佢,好快又一日啦!

...
或者好似我Hubby咁講,U just too young to native

子爵府

引用:同事間唔使講太多私事

原帖由 ka_kelly55 於 15-02-11 發表
同事間唔使講太多私事
我C6都是咁講!佢覺得如果只是因為你話你係大6佢地就睇唔起你,你都無必要make friend

子爵府

引用:+本帖最後由+judymiu+於+15-2-11+12:24+編

原帖由 judymiu 於 15-02-11 發表

不用理他們,我日日返工也沒有人理我.
你好犀利

大宅

畀面勳章

子爵府

引用:唔洗理佢地啦..再講樓主你都唔係上面落黎(

原帖由 WW_WW 於 15-02-11 發表
唔洗理佢地啦..再講樓主你都唔係上面落黎(大6)就更加唔洗自卑, 閒時咪講下你以前向澳洲生活點滴, 人就係咁 ...
因為我真的無唸甘多⋯唉⋯只怪太少good manners 的同胞⋯

男爵府

引用:其實我係公司新人,年紀最細,個位好hea!

原帖由 nanananana 於 15-02-11 發表
其實我係公司新人,年紀最細,個位好hea!頭先發生一件事,令我覺得好灰
帶我 ...
妳d同事膚淺+無聊

禁止訪問

大宅

引用:公司總有一兩件難頂的人,唔使理佢地,有人同

原帖由 theclacheng 於 15-02-11 發表
公司總有一兩件難頂的人,唔使理佢地,
有人同我講,阿邊個邊個唔中意你,我答佢:我使鬼佢中意呀,做好佢自己D野 ...
講得好!要向你學習

大宅

睛靈勳章

真係好明白樓主的感受, 曾經我都遇過咁的同事. 佢呢些行為真係好難頂, 係特登令你難為情. 其實好明白佢係怕你叻過佢, 怕你搶左佢的位. 算吧, 我最後都選擇唔做, 公司又唔係好. 不過間間公司都有咁的人, 點解唔可以客氣相處.

TAKE IT EASY LA.

男爵府

引用:Quote:原帖由 晴B媽 於 15-02-11 發表如果

我已經講佐如果我要申請公屋,我唔會留係度⋯
會唔會正因為你咁答,人地覺得你遲早申請?

子爵府

引用:其實澳洲英國d歧視仲西利過呢度。華人響度

原帖由 cat10 於 15-02-11 發表
其實澳洲英國d歧視仲西利過呢度。華人響度永遠都係二等公民(除非你由細住到大,有晒生活圈子),有d香港做 ...
Maybe because I just a small potato,they treats me well,but my hubby want to spend more time with their family,so we move back⋯

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 hashtag影視迷勳章

nanananana 發表於 15-2-11 12:26
我C6都是咁講!佢覺得如果只是因為你話你係大6佢地就睇唔起你,你都無必要make friend

...
就算唔洗make friends但做嘢都要夾
新人最怕同其他同事唔夾, 分分鐘有機會俾人整走
做好自己嘢外, 加油打好d人際關係比較安全 (當然擦鞋就太over)

子爵府

唔需理會,做好自己份內事就算

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

無論喺邊度黎都好,都唔應該以人地國藉種族 judge 人,
而應該係以人地行為和品格。

既然佢地咁衰,
樓主無需要理佢地,自己行得正企得正,打份工累積經驗學到野就走,自己做自己野,無需埋堆。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+AlexisM+於+15-02-11+發表你

我係大陸,去澳洲,再去英國,翻大陸工作,再過香港,本質都係大6人
對於佢地黎講,可能有分別架
我唔理黑貓白貓,做到野就係好貓

子爵府

引用:Quote:原帖由+nanananana+於+15-02-11+發表

原帖由 niu 於 15-02-11 發表
會唔會正因為你咁答,人地覺得你遲早申請?
maybe⋯who knows
but my hubby and I never want to apply the public housing。
If we have to apply the public housing,we should goback aus⋯At least we can live in the House!not the small apatrment。

子爵府

引用:無論喺邊度黎都好,都唔應該以人地國藉種族

原帖由 catcatcati 於 15-02-11 發表
無論喺邊度黎都好,都唔應該以人地國藉種族 judge 人,
而應該係以人地行為和品格。
係啊!正有此意⋯

首頁
12345...10

尾頁

跳至