自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

引用:各位+JM+要訓練定自己做家務了+剛過去的農

原帖由 kikako_hk 於 15-02-24 發表
各位 JM 要訓練定自己做家務了

剛過去的農曆新年,是很多家庭難得跟親友團聚的日子,為了煮團年 ...
Yes 託兒同護老係華人社會認知又低,服務水平又低。

琥珀宮

畀面勳章

回覆:香港進入「後外傭」年代

講左好好多年啦

公爵府

託兒服務幾時都吾夠,我都係好彩個B先入到託兒所
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

男爵府

菲傭時時同我呻在菲根本找不到工作。一個菲傭在港可養活全家再買地起樓,停止輸出,嗰總統等落台啦!

子爵府

香港政府根本在釋放婦女勞動力和提倡family-friendly企業文化兩件事上,
都係無用過腦+力的!

唔好講四個月或更長的產假,宜家講緊男士侍產假咋,
都好似獅子開大口咁。
又極度缺乏托嬰服務(全日制0-2歲育嬰園),
迫父母需要在:
1)自己湊;2)老人家湊;3)本地姨姨;4)外籍女傭和5)唔生之間,作出選擇!

宜家無論菲印幾時停止輸出外傭,
香港政府其實真係要全盤咁計劃香港家庭的需要,
策劃family-friendly的措施。

當然,如果呢個政府唔care土生土長的香港人,
只著眼輸入「優質」移民就另當別論了!

水晶宮

我又唔信。。。

男爵府

咁就大獲了,政府更有籍口輸入內地姨姨!到時肯定引狼入室!

珍珠宮

引用:咁就大獲了,政府更有籍口輸入內地姨姨!到

原帖由 vivi_C 於 15-02-24 發表
咁就大獲了,政府更有籍口輸入內地姨姨!到時肯定引狼入室!

...
咁香港人可以唔用架嘛

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔好意思

坦白講, 我見過好多家長, 都倚賴菲姐, 同小朋友玩

個阿媽反而係推 bb 車果個, 或家長在旁玩手機

去餐廳食野, 又係菲姐餵

我朋友放工回家, 食飯時間, 父母係入房

小朋友係菲姐餵飯

小朋友食完野, 父母先出黎番黎

其實我覺得係菲姐親子, 定係父母親子

男爵府

我家菲傭姐姐話,係菲律賓人工得好少,所以佢先離鄉別井嚟打工。如果唔再俾佢地嚟工作,只係令佢地收入減少。所以我覺得佢地作大

珍珠宮

又想加薪乍???

男爵府

引用:又想加薪乍

原帖由 tkkmama 於 15-02-24 發表
又想加薪乍???
菲律賓,印尼暫停輸出,但仍然有斯里蘭卡,孟加拉,緬甸,馬達加斯加。廿年前,菲印黎香港時,咪又係咩都唔識,由我地一手一腳train up。

男爵府

畀面勳章

回覆:iamiris 的帖子

其實佢地嚟辛苦一段時間,揾嘅錢相對都多,衰嘅雇主都係一兩個姐

水晶宮

政府庫房水浸,希望政府花錢搞好照顧老人同育嬰服務,咁就可以減少依賴外傭,又好過派錢。

侯爵府

雖然,我覺得係佢地吹風,等有機會再修例增取福利啫
不過,我都想係真。政府唔係被迫到牆角,唔會積極改變民生習慣。依家草根中產都係用外傭解決湊仔同照顧老人家問題。照顧老人家仲叫有多d老人院可以諗,而照顧小朋友,香港普遍工時長,又多工種要論班,合適嘅託兒服務差不多叫無。
如果限制外傭或直頭無輸入,社會迴響一定大,政府不能不大力度改善有利照顧兒童及長者服務。
我曾經請過外傭,依家鐘点加親人照顧小朋友,問心果句,我好唔想再請外傭,但我好驚之後捱唔住要請返

首頁

尾頁

跳至