自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

我讀書唔多,只係F.7畢業,做左3年野就結婚生仔,我而家係全職c9,但我好enjoy wor~~
我好想睇住自己既仔女成長,無奈得老公一個人搵錢(打工),如果佢新公司賺到錢我可以繼續做全職c9,如果賺唔到多幾個月我就要出黎做野架喇

我阿妹仲誇,而家16歲,早2年已經話要20歲結婚生仔,要早過我咁話

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 tkkmama 於 08-6-5 14:15 發表
問心果句...我女如可讀完大學, 想當全職主婦,我絕不反對, 多張大學文憑只係進可攻退可守既者...有咩問題呀???? 家庭先係女人最大既事業.... ...

Totally agree

If my daughter has higher qualification, she can have
better choice for her husband

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 shirley73a 於 08-6-5 14:08 發表
唔係吓話~最終志願都係做c9, 咁讀咁多書咪有d可惜囉!!

我都係咁話~"入讀大學只是受羊群心理影響"..讀大學都唔平架~好似好浪費囉..我呢d想讀都入唔到

大宅

我都想做全職主婦,但無咁嘅褔氣

禁止訪問

珍珠宮

原文章由 tairahkb 於 08-6-5 20:22 發表
我都想做全職主婦,但無咁嘅褔氣

me too....

我由細至大都想做全職主婦呀
可惜做唔到, 原來唔係咁易有得做架
到依家有阿仔都要做.

男爵府

有幸有空間守好自己家庭崗位, 留家做個好老婆好媽媽, 都唔易架
讀多d書, 可以有多d野教俾仔女, 貢獻唔比出外工作少喎

不過我唔覺得現在本地的大學生有幾叻, 認識幾個, 都渾渾噩噩... 起碼我阿媽果代d師奶一定醒過佢先
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

別墅

原文章由 EVA222 於 08-6-5 13:53 發表
可惜現今婚姻好脆弱,動不動就離婚,城市生活只得男人擔起頭家,精神壓力會很大,現今男人也是溫室小草,很多也不願一力承擔.
女生們都是理想主義者,如果後退幾十年,回到我娘親年代,過「七十二家房客」生活,唔知佢地願意 ...

所以現今男女生都好現實,揾過家境好嘅伴侶,起碼少奮鬥30年.
現在我彷似在等待,等,等那一天來;莫道你心痛不可耐,我心更哀。若問我想找的所在,找,找我的將來。為著我心中的希望,生命已擲門外。看著這如病染的祖國,誰亦要奮起叫嚷!放下眼前原屬我的一切,五月的陽光在照耀. 8964

男爵府

原文章由 EVA222 於 08-6-5 13:53 發表 "城市生活只得男人擔起頭家???"

唔認同,
我眼中香港不是這樣啊
單說bk這裡, 有幾多頭家只由男人擔起呀?

淨是這條thread都幾位太太home office 啦
原文章由 EVA222 於 08-6-5 13:53 發表
可惜現今婚姻好脆弱,動不動就離婚,城市生活只得男人擔起頭家,精神壓力會很大,現今男人也是溫室小草,很多也不願一力承擔.
女生們都是理想主義者,如果後退幾十年,回到我娘親年代,過「七十二家房客」生活,唔知佢地願意 ...

[ 本文章最後由 dj.hkhk 於 08-6-5 22:20 編輯 ]
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

大宅

原文章由 mimi005 於 08-6-5 14:20 發表
me 2
it is my dream also
but i can not la....
becuas e ..... husband very poor ar
i need work

我夠想啦, 唔得嘛, 返工又要受氣,同個仔玩吓都唔知幾開心, 唉,而家d男人真係

大宅

話時話, 我d中學同學的而且確係嫁得8899, 但d大學同學呢就分三批...
讀大學時己經拍緊拖而畢業後又未散的, 做左幾年野就嫁哂(我係其中一個); 有事業的好多連拖都未拍或唔得閒拍; 至於出來做野後先拍拖的就一半一半啦, 有最近結左又有仲拍緊的.

所以有時諗如果一心諗住嫁人算的, 真係唔好讀咁多書, 咁結到婚的機會會大d囉.
(個人統計, 唔岩聽唔好插!)

原文章由 家寶媽咪 於 08-6-5 20:34 發表
我都識讀過大學的朋友,真係好難嫁得出,讀完書她都24/5歲,出社會做野唔會咁岩就識到理想對象的,加上搵錢又多想搵幾年錢先,有錢有學歷有事業有家底,擇偶要求就比天高,假如到她識倒是1拍即合,拍兩三年拖都30+歲啦,但30幾歲的男人又會覺得女人30幾歲老,男人又會諗年紀大生仔可能會有問題,女方又唔想年齡似UNCLE似父女戀,唔係得她選人,人地都在選,女人比男人多幾倍,想嫁就放低小小自己,平易近人D,比男人MAN得起
而我的朋友大多數只是讀完中學,一早嫁晒啦

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

我只係F.7畢業,23歲結婚
以我所知有一個男同學好早就結左婚(因為女方有bb,而家離左婚),有一個女同學上年結婚,其他大學畢業既都未結婚

其實我都覺得大學畢業既會遲少少結婚,畢業都22/23啦,之後出黎做野,又要還幾年loan,就算拍左幾年拖都要還晒loan先可以save money俾首期,仲要save多幾年先夠擺酒俾禮金,save得黎都30+歲喇

原文章由 katngan 於 08-6-5 22:57 發表
話時話, 我d中學同學的而且確係嫁得8899, 但d大學同學呢就分三批...
讀大學時己經拍緊拖而畢業後又未散的, 做左幾年野就嫁哂(我係其中一個); 有事業的好多連拖都未拍或唔得閒拍; 至於出來做野後先拍拖的就一半一半啦 ...

大宅

都係架... 其實唔係有政苦的低息housing loan, 我都未必有衝動同C6結婚. 咁可能我而家仲係單身, 邊會有仔有屋有老公(last屎呢個其實有冇都冇所謂, 因為我仲要挨). mouth:

原文章由 B媽-Blue 於 08-6-5 23:13 發表
我只係F.7畢業,23歲結婚
以我所知有一個男同學好早就結左婚(因為女方有bb,而家離左婚),有一個女同學上年結婚,其他大學畢業既都未結婚

其實我都覺得大學畢業既會遲少少結婚,畢業都22/23啦,之後出黎做野,又要還幾年loan,就算拍左幾年拖都要還晒loan先可以save money俾首期,仲要save多幾年先夠擺酒俾禮金,save得黎都30+歲喇

大宅

我以前都係教書, 仲係幼稚園, 所以都好明白小朋友係媽咪揍同工人揍真係差好遠, 媽咪揍D小朋友會比較積極, 又多D時間做親子活動,
我宜家都做了家庭主婦, 不過我覺得人最緊要繼續進步, 學多D野, 第時出返黎做野, 都有兩手準備啦,

男爵府

讀完大學就做全職主婦,咁一定係嫁個有錢人先得,因為呢啲情况,兩公婆收入通常相若,如果老婆唔做嘢,即家庭收入會少一半喎,點講得過呀!!不過我當時都好想,以家我被迫做家庭主婦,又為入不敷支好煩!!

另外我都有親戚一讀完大學就結婚生仔,枉佢父母死慳死抵供佢到外國讀書。都唔出嚟做番幾年野幫輕吓屋企,佢父母仲要同我老豆講要我老豆供佢細佬讀大學,係唔生性已經去咗外國幾年但讀唔成書嗰種喎!

首頁

尾頁

跳至