自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

我十幾廿歲時都生得好勁架....自從青春開始流走時青春痘都一齊流走.....

伯爵府

引用:用deep clean, moisture 護膚品,不要用美

原帖由 BaoYue_BaoKun 於 15-03-04 發表
用deep clean, moisture 護膚品,不要用美白產品,用亞洲產品,不建議用sk too, drink more water, do exer ...
我反而用skll好啱我

我係青春期開始有少少
到20歲左右無啦啦勁爆石頭瘡
成塊面都痛,
石頭瘡又唔唧得(無白膿)
之後食月見草油竟然對石頭瘡有用
但一停食又生
食左都有幾年(好似2-3年,唔太記得)
後來隻月見草油無得賣,
慢慢發覺無再發石頭瘡
但都好容易生暗瘡仔同粒粒(皮膚好唔穩定,有時生,有時唔生,有時成塊面都係粒粒)
直到用skll,
雖然皮膚唔會變剝殼雞蛋,
但發覺用skll期間真係無乜生過暗瘡
用左一年左右,呢一年皮膚好穩定
好少好少生暗瘡(可能得1-2粒)
之後有段時期轉左工,無錢買
用其他牌子又生返少少暗瘡。
後來用vichy仲搞到成面粒粒。

之後拍拖(而家老公)
見我唔捨得買skll,面額頭瘡仔
比錢我買skll嚟用,
好快又回復返無乜暗瘡的日子
直到而家都係用skll(結左婚啦)
一年當中生嘅暗瘡可能得2-3粒
仲要係好快就謝
我諗以後我都唔敢再轉其他牌子嘅野(只要老公仲有錢比我買skll)
行開其他牌子counter無論點sell我都唔會理

伯爵府

引用:Quote:原帖由+BaoYue_BaoKun+於+15-03-04+

原帖由 elong 於 15-03-04 發表
我反而用skll好啱我

我係青春期開始有少少
我想問下淨係用佢支神仙水得唔得?定係一定要全set用?
有時都心思思想試,但聽人話過停用之後皮膚會差左

男爵府

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由+elong+於+15-03-04+發表我反

原帖由 kishibabe 於 15-03-04 發表
有時都心思思想試,但聽人話過停用之後皮膚會差左:n ...
我都係暗瘡皮膚,用左10多年sk too,只用神仙水,唔用面色暗淡D

水晶宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:醫暗瘡的心路

睇西醫,食a酸,食完n年冇返發過

男爵府

2024年龍年勳章

引用:有人係曾經暗瘡肌嗎?我自中二開始,就一路

原帖由 eightnine89 於 15-03-04 發表
有人係曾經暗瘡肌嗎?

我自中二開始,就一路間唔中出暗瘡,
樓主,我都係,中二、三到依家係咁生暗瘡,食左幾年避孕丸,頭幾年幾好,依家失控,陀B時皮膚最靚,我打算睇中醫

伯爵府

引用:Quote:原帖由+kishibabe+於+15-03-04+發表

原帖由 kingcow 於 15-03-04 發表
我都係暗瘡皮膚,用左10多年sk too,只用神仙水,唔用面色暗淡D
我唔屬於好暗瘡,係敏感多,有暗粒同有印,間中一兩粒有膿頭
依家賣緊幾錢?用到幾耐左右?
1516轉唔轉

男爵府

我仲未好返,間中又勁出下,但我既經驗係.....

> 生响額頭細細粒細粒,我通常係內分泌失調,壓力,我會食大豆異黃酮

>生响下巴爆晒石頭瘡,因為我體質問題,濕毒,脾虛,唔食得甜野,飲咩都要走甜,否則爆得好勁,一定要戒甜,戒凍飲

> 做運動的確係有幫助,不過我堅持唔到

> 每星期做兩次深層清潔mask,再保濕mask

> 細個時睇西醫食好多抗生素,我覺得令身體差,我覺得可以的話,中醫好啲,雖然可能效果慢...

> 爆瘡未必係熱氣,唔好爆瘡就去飲涼茶食龜苓膏,要問中醫。 我勁爆瘡,原來我跟本唔係熱底,食完龜苓膏爛得更勁,但我以前唔知越整越差....

> 食得清淡啲,體質無咁濕

總結,我都係鐘意中醫
我覺得我體質濕毒,太多毒素,即使我用西醫食a酸醫好左暗瘡,唔調理好,我驚將來都好容易會有慢性病或者cancer......

伯爵府

kishibabe 發表於 15-3-4 14:54
有時都心思思想試,但聽人話過停用之後皮膚會差左:n ...
其實我上網睇過唔少人都覺得skll唔好
有d人話"拿"面, 有D人話用完差左
我自己剛開始用時, 其實皮膚唔會明顯變到好滑好正(當時有少少失望架)
到之後停用, 又唔覺得明顯變差
(明顯變差係後來用其他牌子, 用一段短時間慢慢開始又發覺好容易生暗瘡)
用skll對我唯一好處, 就係皮膚狀態好穩定
好少生暗瘡, 就算生暗瘡都好快就謝

我唔算好full set (我唔係跟足skll張list)
通常神仙水, cream, 精華
我無特別分日夜, 眼又無查
但我就淨係用skll, 唔會加其他牌子
視乎果期用完, counter剛好做咩promo我咪買邊款 (有時美白, 有時抗皺, 無定)
而家我大緊肚,我淨係用神仙水同cream兩樣
又唔覺得有變差, (人地話陀仔會變差, 我無乜分別)
暗瘡無乜, 好似生過1-2粒但好快就謝

不過好衰唔衰, 早排老公經過Laduree,
見人地話大肚婆用的, 買左支油比我(搽面),
基於老公誠意拳拳, 加上冬天, 我咪每晚搽少少囉
而家塊面有油脂粒, 我唔敢再搽...支油仲要唔平
我真係只可以用skll

所以...skincare呢樣野人人唔同
skll對我來說好似醫好我的暗瘡的skincare (我而家唔expect變雞蛋,但求唔好生暗瘡)
一係你買d sample夾你自己用開的skincare試下先
有敏感/唔適合 其實都好快feel到

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

引用:保濕做多啲 美白果啲唔好用

原帖由 口水包包 於 15-03-04 發表
保濕做多啲 美白果啲唔好用
請問點解美白唔好用?

男爵府

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由+kingcow+於+15-03-04+發表我

原帖由 kishibabe 於 15-03-04 發表
我唔屬於好暗瘡,係敏感多,有暗粒同有印,間中一兩粒有膿頭
依家賣緊幾錢?用到幾耐左右?
1516轉唔轉:zom ...
去卓x,買支旅行裝試下先,唔係個個皮膚都啱用

男爵府

我見jm多數由細個開始生暗瘡,但我青春期個陣,一年都未必生到一粒,奇怪就係30歲後,就不停生暗瘡,仲要多數生石頭瘡,成面暗瘡痕

水晶宮

畀面勳章

elong 發表於 15-3-4 14:33
我反而用skll好啱我

我係青春期開始有少少
我用完sktoo, 塊面更油,暗瘡更大粒,更多石頭瘡

伯爵府

引用:Quote:kishibabe+發表於+15-3-4+14:54+我想

原帖由 elong 於 15-03-04 發表
其實我上網睇過唔少人都覺得skll唔好
有d人話"拿"面, 有D人話用完差左
我自己剛開始用時, 其實皮膚唔會明顯 ...
sample可以係莎莎果啲買?

伯爵府

引用:Quote:原帖由+kishibabe+於+15-03-04+發表

原帖由 kingcow 於 15-03-04 發表
去卓x,買支旅行裝試下先,唔係個個皮膚都啱用
好提議!等我試下先!

男爵府

有無化妝?有無補濕?同果酸唔係個個用得,我睇皮膚科用果酸用到成面紅唒甩皮要停

大宅

回覆:eny 的帖子

.

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:我覺得雪x美暗瘡產品出奇地好,我有時生到

原帖由 miyukib 於 15-03-04 發表
我覺得雪x美暗瘡產品出奇地好,我有時生到好勁會敷佢個暗瘡面膜急救,平時就只在患處搽佢支去痘無印啫喱:wa ...
真係夾人,ex話支ge1好得(暗瘡),我用完全無料(暗粒,粉刺),最近試埋隻mask都唔得
或者係症狀唔同,所以唔得

首頁

尾頁

跳至