自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

回覆:貓貓也有情緒病T_T

希望花花早日康復!

我次次去旅行前一星期就開始同佢地講,去幾多日(傳心師話講日出日落,eg 去4日,講4個日出日落就會番嚟)否則真係會唔開心,有情緒...

子爵府

引用:喊係咁樣剛領養返黍時,好在好快適應

原帖由 adelaine 於 15-03-07 發表
喊係咁樣剛領養返黍時,好在好快適應
wow...原來貓貓喊係咁嘅樣

子爵府

引用:Quote:原帖由 cbeyond 於 15-03-07 發表可

原帖由 tpcmela 於 15-03-07 發表
我估佢係唔開心
去之前有無講定去幾耐,幾時返?返黎有無比罐罐或者比佢最愛嘅野食氹返佢?

好彩我寶貝so far都無咩情緒問題。。。因為之前已聽唔少貓貓因為主人去遠門以為被遺棄所以有情緒病嘅case。。。所以我之前去旅行(4日3夜) 前兩星期得閒無事就會同佢講我會去旅行,會去4日,叫佢到時要好好自己照顧自己,我會好快返同會好掛住佢架咁。。。我仲裝埋ip cam, 係去旅行時都可以開黎望下佢,加成日透過個cam支mic同佢講野,話佢乖乖,同掛住佢。。。所以返到黎都無咩事。。。但佢有食少左野囉。。PS. 果幾日佢係自己一個貓係屋企架,我無揾人黎我屋企照顧佢。。。

大宅

上年我媽咪去左美國三個星期,叫左個朋友日日上去我地度餵貓,三個星期返到香港成屋都係毛,原來因為我隻貓情緒病甩晒啲毛,今年我媽咪又去美國三個星期,今次吸收上次經驗就寄養係我阿姨度,點知返屋企個日成個星期又唔食嘢又叫極唔睬,玩鬧情緒

侯爵府

引用:Quote:原帖由+tpcmela+於+15-03-07+發表話

原帖由 甜夫人 於 15-03-07 發表
你地去之前有無同貓貓講底聲呀??
有呀前幾日開始同佢講

侯爵府

引用:希望花花早日康復!我次次去旅行前一星期就

原帖由 Toffeegirl 於 15-03-07 發表
希望花花早日康復!

我次次去旅行前一星期就開始同佢地講,去幾多日(傳心師話講日出日落,eg 去4日,講4 ...
加上佢係長期病更加依賴我

侯爵府

引用:Quote:原帖由+tpcmela+於+15-03-07+發表我

原帖由 甜夫人 於 15-03-07 發表
去之前有無講定去幾耐,幾時返?返黎有無比罐罐或者比佢最愛嘅野食氹返佢?

好彩我寶貝so far都無咩情緒問 ...
我去前幾日同佢講左去幾日就番,點知佢第二日就唔肯食野!連佢最愛都唔肯食,我唯有氹佢食多d baby food啦

侯爵府

引用:上年我媽咪去左美國三個星期,叫左個朋友日

原帖由 hikiko999 於 15-03-07 發表
上年我媽咪去左美國三個星期,叫左個朋友日日上去我地度餵貓,三個星期返到香港成屋都係毛,原來因為我隻貓 ...
你個隻要幾多日先無事?今日已經係第二日啦!星期一我同老公都要番工

水晶宮

一樣。

我d 狗訓狗酒店OK.
2隻玩倒唔願走。只1隻掛住我地,會瘦左。但3隻peak season 下下住我幾千。

上一次去台灣3日叫我呀媽去我倒睇狗,日日cry ,比neighbors 投訴。

所以岩岩新年holiday cancel.

而家等工人黎倒希望可以去返holiday

大宅

回覆 tpcmela 的帖子

其實我兩隻嘅,大個隻12歲要一個星期先睬返我地,細個隻8歲一返到屋企已經冇事lu

男爵府

我都有隻貓有糖尿病,唔敢去旅行
希望你隻貓貓快d無事

侯爵府

引用:我都有隻貓有糖尿病,唔敢去旅行希望你隻貓

原帖由 Yakultcat 於 15-03-07 發表
我都有隻貓有糖尿病,唔敢去旅行
希望你隻貓貓快d無事
依家係屋企陪緊佢

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆:tpcmela 的帖子

早日好番

侯爵府

引用:早日好番

原帖由 lam133 於 15-03-07 發表
早日好番
Thanks

子爵府

畀面勳章

第一次聽呀!原來貓貓咁有性格

翡翠宮

大宅

引用:第一次聽呀!原來貓貓咁有性格 +

原帖由 牛奶妹頭 於 15-03-07 發表
第一次聽呀!原來貓貓咁有性格
我都係。原來會咁

子爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

唯有tum 佢多d,傾多d 計等佢覺得你唔係唔要佢啦!我同老公好耐冇一齊旅行喇,怕貓唔開心!多數分開去,總有一個留係屋企睇貓(多數係我老公)

水晶宮

而家先知貓貓感情咁豐富

大宅

貓係感情豐富的動物,幾年前去旅行十日果陣唔識,將貓貓攞去媽咪屋企住,諗住結婚前貓貓同我都係住媽咪度冇問題…
點知番到Hk我媽咪話佢第8日開始唔肯食嘢,過左幾日就帶貓貓睇醫生,醫生就話佢對眼好黄,搞左成個月仲confirm埋腹膜炎
Doctor話好多貓本身都有腹膜炎,但冇發出嚟,不過佢唔開心就可以影響免疫力而發病。
我果陣好好好內疚,日喊夜喊,自己瞓唔到又食唔落,搞到自己都要去睇醫生…
最後貓貓頂左個半月就走左,直到而家我都覺得係我累死佢。
所以貓貓情緒不容忽視

首頁
12345...8

尾頁

跳至