自由講場

跳至

首頁
12345...29

尾頁

珍珠宮

引用:咁既然唔適合你的要求,點解你仍不退學?

原帖由 mrschan923 於 15-03-13 發表
咁既然唔適合你的要求,點解你仍不退學?
根本而家好多學校都係咁,轉邊間都死

侯爵府

回覆 wonderlulu 的帖子

也好!
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

大宅

回覆:pyjess 的帖子

我c6剛好相返,咩都要認真。啊女的週未功課,唔會穏爸爸教!
我都係村校,週未啲功課有週記、句子、中英習作紙、課本、聖經!

我都好火,又唔可以向佢面前表露,唯有當小一功課,早啲開始實習。

大宅

回覆:BREADWING 的帖子

認同!

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:+本帖最後由+pyjess+於+15-3-13+23:51+編輯

禁止訪問

引用:回覆+Superman-GF+的帖子我們是絕配:+我超

侯爵府

回覆 未婚少女 的帖子

吓!!!!
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

小孩子真惨!媽媽加油!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我兩個仔K3時都要寫週記, 通常我幫佢作,教埋佢寫,都係一句起兩句止啦

pyjess    發表於 15-3-14 00:44

男爵府

回覆 LL1999 的帖子

珍珠宮

回覆:又係K3功課... 我頂唔順喇!

我果個未k3,先k2已經要寫好多字,學校時不時就測驗,全部收返黎係大交叉同紅圈圈,個女根本都未知係乜,佢睇住照住寫就得,問佢點解佢又唔知

侯爵府

回覆 chingbbchingbb 的帖子

我朋友O既小朋友讀名校, 反而無呢D功課

珍珠宮

引用:我果個未k3,先k2已經要寫好多字,學校時不

原帖由 BREADWING 於 15-03-14 發表
我果個未k3,先k2已經要寫好多字,學校時不時就測驗,全部收返黎係大交叉同紅圈圈,個女根本都未知係乜,佢 ...
補充,所以我好hea由佢,原本係日日鬧鑊金變到而家順其自然,照教佢但佢入唔入到腦就靠佢自己,講真我比較想佢地開心過童年

大宅

引用:回覆+未婚少女+的帖子吓!!!!

原帖由 pyjess 於 15-03-14 發表
回覆 未婚少女 的帖子

吓!!!!
Yes,唔係嚇你測驗做文字題,如果理解/認字差少少,點做?仲有英文作文,話30字以上,寫左40+,grammar啱哂,大小楷標點無錯,但得7x分

pyjess    發表於 15-3-14 00:55

侯爵府

回覆 臭脾氣 的帖子

無錯, 最難是, 明明很不滿, 心理已經不平衡但不想令孩子討厭學校, 討厭學習, 唯有TWIST THE PURPOSE
令功課變成他能承擔的

自己卻在那邊生悶氣

侯爵府

回覆 talkative 的帖子

Project?!!!

侯爵府

回覆 BabyLincoln 的帖子

係! Thank you!

大宅

引用:回覆+talkative+的帖子Project?!!!

原帖由 pyjess 於 15-03-14 發表
回覆 talkative 的帖子

Project?!!!
我女k2,k3都有project全部家長做

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

5-6月默生字,一係圖片題

其實課本有,睇你點溫

子爵府

小一要睇三國演義(兒童版)做讀書報告。

pyjess    發表於 15-3-14 00:57

首頁
12345...29

尾頁

跳至