婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

咁我99同62都聽我講..同埋佢地湊bb的方法都不是用舊個套..所以我同佢地都好少有磨擦...

大宅

原文章由 sian 於 08-6-25 18:16 發表
咁我99同62都聽我講..同埋佢地湊bb的方法都不是用舊個套..所以我同佢地都好少有磨擦...

你就好啦~~~

大宅

之前我個大仔又係咁, 我62上到來見佢sleeping咪嘈醒佢想同佢玩, 但點知大少唔夠侯勁喊又剩係要佢啊媽即係我呀

洋房

尋日橫風橫雨(3號個陣),我係屋企可以湊bb佢都堅持帶佢落街食野(大人食)。因為佢話佢個friend要見bb!!!大佬呀!樓下跌玻璃幕場,封晒路,又跌招牌!!!你想死都唔好帶我個女出去陪你呀!!!有病無呀!又唔想同佢開火(因為一齊住!!!)真無忍到爆呀!!!

大宅

都係果句:日後個孫唔好比我湊....... 我亦都無意見..... 不過我怕到時新抱話我廢,問嘜都唔知,咁快就老人痴呆

男爵府

我太99話bb出疹又好出咩都好,佢話都要用佢搵口趙爛嘅白飯搽bb個身 大家點睇...

男爵府

好媽媽勳章

好彩我老公都知佢阿媽啲嘢 (因為我奶奶有精神病),所以嚟緊一定唔會pass個仔畀佢湊。

但係我都係好擔心唔知佢每次見個孫嘅時候會有咩壯舉做出嚟。你知啦,short嘅人諗嘅嘢係我哋常人諗唔到架!! 淨係睇佢自己又糖尿病又行路都企唔穩要楂拐杖都要我哋畀個b佢湊就知佢完全冇自知之明啦!! 所以我已經好嚴厲好認真warn咗我老公:邊個夠膽傷我個仔一條頭髮,我一定同佢死過,你阿媽我都係咁話!!

大宅

我係 full time mama, BB 7個月大,好彩係自己湊

我99湊bb既方法如下(成日叫人咁做):

1)健康院姑娘/西醫d野唔使信晒....
我奶奶有時都會聽O的C9講, 跟住又講返俾我聽... 我通常"哦" 就算
2)煲粥成日叫人落salt
我奶奶相返, 阿囝現在差不多1.5YRS, 都仲係無落調味品. 不過她咩都話甜(包括BB餅/旦糕/面包), 唔好俾阿囝食..
3)Newborn 時成日叫人俾葡萄糖水bb飲,話d水冇味
我O的親戚都有講過, 又係hea左去就算
4)昨日仲勁,居然買咗2罐味x香那些豬肉鬆同魚鬆,俾亞b送粥
5)成日想俾其他什食bb試,係都1-2歲先啦~ 您驚死佢唔識食咩....
6)又話以前佢自己湊我姑仔時,夏天太熱,會開好d奶放入雪櫃,飲凍奶喎,真係未聽過中國人會咁
呢樣未聽過... 咁不如雪硬去, 當雪糕食...

我99都無咩野.. 返而我最唔鍾意62拿杯酒俾阿囝聞.. 近到差o的bb個咀都掂到..我返到屋企, 即刻叫c6同62講, 唔好咁做, 一陣bb飲到點算...
初初都有想過俾佢湊,而家....OH NO~~~~
url=http://www.TickerFactory.com/]

子爵府

叻叻勳章 畀面勳章 親子達人勳章

上星期我99黎我屋企睇bb,我入左廁所痾c,聽到我個囡仆親(好大聲),係咁喊(阿囡仆落地,額頭起左個"樓"),我已經9秒9衝出去,點知見到99攞住自己著緊隻拖鞋,用鞋底黎"卒"阿囡個頭個"樓",我一見到即鬧,跟住同佢嘈左一陣,我c6就番黎啦!跟住c6就送99走,睇怕呢幾個月都唔駛見到99啦:;pppp:
痴鬼線,好彩阿囡出世冇俾佢湊,容乜易陣間俾屎我個囡食呀 真係火都黎!雖然用鞋卒頭呢個方法我都聽過,但而家咩年代呀?!

男爵府

原文章由 pauline6 於 08-6-23 11:22 發表
我都想問佢要唔要 "蒸兩孖臘腸俾佢送粥"

我鍾意你呢句!!!!!!

子爵府

好媽媽勳章

我聽過有人話如果想BB皮膚好..就將佢D用左既尿片抹佢塊面,,,,我聽到O左嘴,,,,,

大宅

1) bb出世第5日到, 我99單手抱住bb係咁左右上下搖(打圈搖), 一路講鄉下話, 妄想症上身話bb掛住佢, 根住我都唔知佢講咩...唔停口 (佢仲好力過我, 單手不停搖唔會疲倦) 以後後見親bb都單手打圈搖10幾分鐘, 我登bb慘, 唉..

2) bb訓訓下喊醒, 就話bb撞邪比野搞, 根住就話張床有野, 放本通勝, 殘舊既玉手鍊, 放在bb床到. 根住bb再喊, 就要掉左張床, 根住要c6買過張床, 要擇日拜床, 拜完後以為99收手啦. 點知仲有下文, 99已70幾歲, 就話問過老人家 (咪即係佢d朋友) 要將隻用過既玉塊(佢朋友有塊喎) 用來煲水, 根住將碗水比bb飲就唔會再喊... 成日話錫孫, 以佢咁大迷信既人, 呢個時侯唔係應該買塊玉比bb陀咩..最幣c6真係想比bb飲先

3) 成日唔洗手走去幫bb抺眼屎 (初出生時) 抺完將呢張紙巾放回盒內 一係申完鼻涕唔洗手根住抱bb (但在c6面前就會去洗手洗到上手肘, 差點未洗埋膊頭)

4) 非一般掃風法, 將bb打直抱面向住佢自己, 根住用手兜低拍打bb背脊, 叫做掃風, bb個頭就係咁向前向後3, 4次後, 根住就噴奶 (餵兩安噴一安半)

c6仲話99自細係幫人湊bb既, 好pro, 我覺得比佢湊過的bb真係

P.S. 題外話 , c6姑9由我嫁入門開始, 就話99係湊仔及99係陪月專家, 講左8年有多, 只要比99湊及陪月, 傷口埋得靚, 唔會有肉芽, 湊仔頂瓜瓜, 坐月交比99, 就以後身體好, 講到一世無病痛.

點知, 我條開刀傷口埋到有肉芽, 我都唔知咩叫肉芽, 係同朋友傾開先知, 原來自己有肉芽, 好在我唔多介意, 因為人地都睇唔到
湊仔...唔駛講, 驚嚇
病痛...我第3個月開始, 就個個月都病, 即來咳足一個月, 根住個個月必傷風感冒一次, 食雞就肚痾.

子爵府

叻叻勳章 畀面勳章 親子達人勳章

原文章由 kantanjin 於 08-7-1 00:46 發表
99已70幾歲, 就話問過老人家 (咪即係佢d朋友) 要將隻用過既玉塊(佢朋友有塊喎) 用來煲水, 根住將碗水比bb飲就唔會再喊 ...

唔係呀ma?!煲水俾bb飲,俾我知道我99咁做,擔保佢以後唔駛黎睇個孫,
你99真係..............極品!!

別墅

原文章由 YUKIYAN 於 08-6-29 20:10 發表
我聽過有人話如果想BB皮膚好..就將佢D用左既尿片抹佢塊面,,,,我聽到O左嘴,,,,,

我99同亞b個大姑媽都講過以上既恐怖療法, 痴鬼線架 !!1

民房

睇完你地D恐怕經歷, 發覺我99都算okay.

佢只係成日話以前用豬骨煲粥仔, 唔會加其他材料, 同唔會煮到D粥咁杰 (其實呀B一歲大開始食飯仔).... 不過佢得個講字...

同埋得把口講, 係度話當年... 以前乜, 以前物, 我都係耳仔受罪, 冇身受其害...
突然覺得自己都唔係好慘唧...

複式洋房

有睇我個post都知la.......bb四個月叫我比d汽水佢飲,我話唔比佢就鬧我: 佢遲早都食ga la,不如早d比佢食.....
bb半歲人時,又試過比龍眼肉煲雞bb飲,跟住第二日就喉嚨發炎要睇醫生......仲有好多.....

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 GTT 於 16/7/08 17:30 發表
有睇我個post都知la.......bb四個月叫我比d汽水佢飲,我話唔比佢就鬧我: 佢遲早都食ga la,不如早d比佢食.....
bb半歲人時,又試過比龍眼肉煲雞bb飲,跟住第二日就喉嚨發炎要睇醫生......仲有好多..... ...

我仔6個月時佢都鬧我好唔比益力多呀仔.
佢話佢孫女都係咁飲la
我心諗好似你個孫女死得la
日日都無正餐,就算有都係外賣or公仔麵
再唔係就零食既朱古力呀呢d當一餐.

"龍眼肉煲雞"好燥ka,咁都比bb飲...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

原文章由 kantanjin 於 08-7-1 00:46 發表
4) 非一般掃風法, 將bb打直抱面向住佢自己, 根住用手兜低拍打bb背脊, 叫做掃風, bb個頭就係咁向前向後3, 4次後, 根住就噴奶 (餵兩安噴一安半)

我果個都係咁, 痴線根本就落唔到格, 咪勁嘔+噴奶, 仲教我同c6要咁做. c6就有學佢, 我一次都冇咁做!

好啦掃唔到, 就話要打圈搖阿b, 係兩隻手托cool住bb條頸咁打大圈, crazy! 仲大大聲話係健康院姑娘教喎, 蝦我唔識呀! 我叫c6唔准佢阿媽咁做!

子爵府

原文章由 方麗娟 於 08-7-18 16:01 發表

我果個都係咁, 痴線根本就落唔到格, 咪勁嘔+噴奶, 仲教我同c6要咁做. c6就有學佢, 我一次都冇咁做!

好啦掃唔到, 就話要打圈搖阿b, 係兩隻手托cool住bb條頸咁打大圈, crazy! 仲大大聲話係健康院姑娘教喎, 蝦我唔識 ...

打圈呢個方法係真架....

大宅

minnie

:joyous: :pit:lover: :igiveup: :naughty: :ayawn: :callme: :money$$: :crying: :nothing: :excited: :bday: :wahaha: :kissyou: :quiet: :hehehe: :yummy : :toocold: :;pppp: :sickmilk: :surprised: :handsome: :iloveit: :funny: :meow: :happy: :badfeel: :omouth: :bashful: :sigh: :pity: :joyous:

首頁

尾頁

跳至