時政擂台

跳至

首頁
12345...30

尾頁

珍珠宮

學普通話無問題,但NG可以取消學中文LOR!

王國長老

王國長老

引用:Quote:原帖由 mowaiyan11 於 15-05-05 發表

原帖由 美味 於 15-05-05 發表
agree 總之鬧政府一定深信不疑
我都覺

我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

珍珠宮

sumbaby2011 發表於 15-5-5 14:09
粤語,繁體中文,我實在好擔心仲可以存在幾耐。
今日,中共財大氣粗,全世界無一個國家可以敵得過中共的金錢誘惑,利益權勢無限申延,先是經濟統領,繼而語言,文字,思想.……,前景不敢想像,只有上天才可救我中華
望另一位孫中山快D出現

公爵府

反對, 不是政治理由, 而是根本用普通話學, 不會學得好

所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

引用:Quote:sumbaby2011 發表於 15-5-5 14:09 粤

原帖由 Angel_Rose 於 15-05-05 發表
望另一位孫中山快D出現
另一位孫中山?但係我唔想打仗喎

伯爵府

Angel_Rose 發表於 15-5-5 15:20
望另一位孫中山快D出現
問題是:當每個人都追逐眼前經濟利益,騾子圍着磨坊轉,還有可能出現另一個孫中山嗎?

Cowboy100    發表於 15-5-5 16:49

珍珠宮

美味 發表於 15-5-5 15:23
另一位孫中山?但係我唔想打仗喎
咁NG打仗都會WIN GE孫中山LA~

珍珠宮

sumbaby2011 發表於 15-5-5 15:25
問題是:當每個人都追逐眼前經濟利益,騾子圍着磨坊轉,還有可能出現另一個孫中山嗎? ...
咁要睇下孫中山二世GE能力同做化了

大宅

回覆:「普教中」論

多學一種語言一定係好事,
但普教中卻萬萬不能!
唔明點解可以睇呢條link:

http://araya-shiki.blogspot.hk/2011/08/wan-chin.html?m=1

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

引用:Quote:美味 發表於 15-5-5 15:23 另一位孫

原帖由 Angel_Rose 於 15-05-05 發表
咁NG打仗都會WIN GE孫中山LA~
你覺得有可能嗎? 唔打仗點攪革命 用三吋不爛之舌定訓晒全中國啲馬路?

公爵府

我一向讚成學普通話,識多種語言係好事,但對於用普通話教中文就有保留,始終,中文同普通話有啲用詞同文法係有差別,唔能夠話一模一樣,而且,有部份小朋友亦因為普教中而令中文更加差,唔係每個都能夠理解到

大宅

中文就係中文。本來識講多一個發音,係好的,但依家學校的「普教中」,並非只教「讀音」,而係以劣質嘅北方方言(中共式普通話),去消滅華夏最好的漢語(即廣東語文)。

近日有撐「普教中」的人士列舉例子,欲表揚「普通話」,以「掏出來」代「拿出來」,又指「擠迫」作「擁擠」解(粵語是「擠擁」,大陸話才用「擁擠」);隨即,遭小學三年級水準的「識字分子」炮轟。咁又係,「掏」勉強也可有「拿」意的,但在語意和修辭學裏,卻有大不同呀!「掏」,必然是「伸進去探取」,例如「掏腰包」和「掏耳朵」(挖耳);「拿」,是「取」、「攞」、「握」、「捉」、「用」和「控制」等意的,所以,我哋可以有「拿你狗命」,卻不能說「掏你狗命」!另「拿手好戲」亦不可說為「掏手好戲」!「掏金熱」也不會說成「拿金熱」!

至於「擠迫」(有寫為「逼」)和「擁擠」,看似同義,但大有分別。先講「擠擁」(我討厭用「擁擠」),是「人多緊貼在一起」的情況,此乃「人潮」逼挾也!但「擠迫」,除用於形容「人多」外,它還指「地方狹窄」、「板件不夠地方擺放」,這有關「面積」而非「人潮」,都唔夠地方擺嘢,係不會說「擠擁」的!

尋日,睇大陸電視節目,在討論藝人吸毒的問題,全部強國人稱那些「吸毒者」為「吸毒人員」,不但聽起來哏耳,還鄙視他們的無知,猶如明明有「奪標」唔用,即說運動員「衝金」,此種種劣質匪語,本應要制止,不准再禍國的,卻經無知的老師加害下一代學子,華夏文化之悲哀也!

彭志銘

次文化考古學家,對城中潮語有深入研究,博徵博引,廢官廢人行埋一邊。

侯爵府

支持普教中

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

語言又好,文字又好,本身就會根據時代環境的變化而變化。
話香港自古講廣東話,相信唔係太了解香港歷史吧。
普通話相對廣東話,的確更國際化,更接近書面語,應用更廣泛。
由細將普通話用作教學語言,對我地下一代其實有好處。
當然,都希望各种语言例如廣東話,上海話等,作為語言文化,都可以傳承下去,唔好慢慢消失。

珍珠宮

美味 發表於 15-5-5 15:30
你覺得有可能嗎? 唔打仗點攪革命 用三吋不爛之舌定訓晒全中國啲馬路?

...
世事D野話NG埋GE~
要睇孫中山二世GE做化LA~

不過講開打仗,共產黨太無危機意識了,佢應該擔心ISIS多過擔心新彊搞獨立

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

引用:Quote:原帖由+Angel_Rose+於+15-05-05+發表

原帖由 美味 於 15-05-05 發表

...
笑左

已刪除用户

引用:我一向讚成學普通話,識多種語言係好事,但

男爵府

回覆:oooasis 的帖子

見到標題嚇死,以為真的全部普教中!!

有些討厭香港的教育制度。5花百門,有些小學全普教中,有些一冊廣東話,一冊普通話,有些1班用普,其他2班用廣。
又例如常識咁,有些學校會一年加插一本英常,希望小朋友學多些生字。全部都係學校安排好根本無得選擇。因為間間都想學生出衆。

做阿媽希望小一派位前好好了解小朋友適合怎麼的學校。

伯爵府

大部份人對普教中存有誤解。
以為普教中係另外學一份為普通話而設嘅中文教材!
如果你係咁諗,就真係大錯特錯!

呢個情況只會係真真正正另加嘅普通話課堂,先會百份百用學習普通話用詞及句式。

係一般「普教中」嘅學校只會沿用同「粵教中」同一個出版社,課文內容一式一樣嘅中文書。不同嘅只係喺每課書嘅內容加上普通話拼音。
所以絕對不會因普教中而另所學嘅中文用詞有出入。
只係學多個發音,點解大家會咁抗拒?

如果唔想自己小朋友學咗與粵語唔同嘅普通話詞語,大家最好建議學校刪除「普通話」課堂,而不是反對普教中!

子爵府

唔贊成普教中⋯
難怪hk競爭力下降得咁厲害

首頁
12345...30

尾頁

跳至