自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

快d講答案

水晶宮

快D开古........................要困觉喇...

[ 本文章最後由 54heima 於 08-6-25 00:04 編輯 ]

子爵府

我都覺得應該係$6喎

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

ctrl+a

第1種:6元!

解釋:題目是說到底賺了多少錢,,你想你口袋里一共只有12元,賣了一只雞10元,還剩一只雞,2元,然后雞賣了13元,現在口袋還有15元,然后又買了一只雞,15元,現在身上只有一直雞,賣了雞,身上就只有18元,你開始資金只有12元,18-12=6元,所以怎麼算也是6元。

第2種:1元!

解釋:
他第一次賣了13元 賺了3元 又以15元買回來 貼了2元 再以18元賣出 看似比買賺了3元 可是除去貼的2元 實際就只賺了1元

第3種:虧兩元!

從數學的角度看,這個人買雞用了10+15元,賣雞用了13+18元,所以很容易看出,他賺了6元
但是從經濟學的角度看,這個人本來可以10元買進,18元賣出,可以賺8元,現在只賺了6元,所以他虧了2元

不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原文章由 sonic04 於 08-6-24 22:41 發表
市場里有一個人用10元買了一只雞.以13元的价格賣出.后來他覺得吃虧又以15元買了回來.最后以18元的价格賣出.他一共賺了多少錢?

12時開估.....

我會假設我手上一開始有總共$20。然後加減買賣的數目:

$20-10+13-15+18=$26

最後手上會有$26, 咁減返一開始的$20, 即係賺左$6。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

$6

原文章由 54heima 於 08-6-24 23:56 發表

唔好谂第一次赚个3蚊喇...
当你口袋有13蚊时要问人借2蚊凑到15蚊先可以买到只鸡...
你的成本已经是15蚊...之前所赚的利润已经不存在了...
18蚊卖出...赚3蚊...还2蚊...未得返1蚊罗...

等睇结果吧...给你讲到我自 ...

點解要唔好lum 之前果3蚊?點解賺左要當作無賺過?

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

原文章由 sonic04 於 08-6-25 00:03 發表

第1種:6元!

解釋:題目是說到底賺了多少錢,,你想你口袋里一共只有12元,賣了一只雞10元,還剩一只雞,2元,然后雞賣了13元,現在口袋還有15元,然后又買了一只雞,15元,現在身上只有一直雞,賣了雞,身上就只有18元,你開始資金只有12元,18- ...

唔係好明.....咁即係點呀? 3個答案都啱呀?

子爵府

第3種,就算從經濟角度,最多只能叫少賺了,不能說蝕

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

原文章由 801 於 08-6-25 12:08 AM 發表

唔係好明.....咁即係點呀? 3個答案都啱呀?

係有三種計法....

但我覺得係一才是答案......
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

回覆 #7 sonic04 的文章

唓!!!!!!

子爵府

原文章由 sonic04 於 08-6-25 00:10 發表
係有三種計法....

第二種唔岩 wor,個答案你響邊度搵番來?
如果教d細路咁計法,真係死得人mouth:

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

我覺得係$6先對喎!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

大宅

回覆 #16 gogoblue 的文章

大宅

原文章由 sonic04 於 6-25-08 00:10 發表

係有三種計法....

我覺得係 1 蚊,
原因係我第一次得嘅 $13.00 ,
我冇攞走全部投資買第二隻, 仲要再投資多 $2.00 ,
番來後我冇再買賣賺 $3.00, 扣除我再加本 $2.00,
所以賺 $1.00...

平時我老公問我公司數, 我都係甘同佢計

大宅

已經有答案, 又分享下個人睇法.

第1種:6元! 呢個答案算最正路喇, 我都係咁答.

解釋:題目是說到底賺了多少錢,,你想你口袋里一共只有12元,賣了一只雞10元,還剩一只雞,2元,然后雞賣了13元,現在口袋還有15元,然后又買了一只雞,15元,現在身上只有一直雞,賣了雞,身上就只有18元,你開始資金只有12元,18-12=6元,所以怎麼算也是6元。

第2種:1元! 題目係"
到底賺了多少錢", 唔係"最後賺了幾多錢", 所以應該加埋第一次($3)同第二次($1)所賺, 所以答案應該係$4.
再者, 第二次應該都係
賺$3, 因為profit=revenue-cost, 唔應該再從$3-$2(額外成本), 咁樣就係double counting, 計錯數. (睇完googoo#61嘅疑問後修改)

解釋:
他第一次賣了13元 賺了3元 又以15元買回來 貼了2元 再以18元賣出 看似比買賺了3元 可是除去貼的2元 實際就只賺了1元

第3種:虧兩元! 從經濟學嚟睇, 佢放棄
賺$8而去賺$6, 即係運用機會成本(opportunity cost)概念計算, 咁佢仍然係賺$6, 因為第二個選擇只係"機會", 冇真正附出, 最多亦只可以話係"賺少"$2.

從數學的角度看,這個人買雞用了10+15元,賣雞用了13+18元,所以很容易看出,他賺了6元
但是從經濟學的角度看,這個人本來可以10元買進,18元賣出,可以賺8元,現在只賺了6元,所以他虧了2元

[ 本文章最後由 十月變形記 於 08-6-25 01:03 編輯 ]
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

侯爵府

原文章由 十月變形記 於 08-6-25 00:21 發表
已經有答案, 又分享下個人睇法.

第1種:6元! 呢個答案算最正路喇, 我都係咁答.

解釋:題目是說到底賺了多少錢,,你想你口袋里一共只有12元,賣了一只雞10元,還剩一只雞,2元,然后雞賣了13元,現在口袋還有15元,然后又買 ...

好耐無聽過呢個字...(opportunity cost)

男爵府

醒目開學勳章

睇答案前覺得:
雖然開估咗, 但我未睇答案, 我估6蚊啦。

睇答案後覺得:
當market price係賣到$18, 即係話佢$10買返黎, 應該可以$18賣出去, 即係可賺$8。 但而家轉接後都只係賺$6, 所似其實賺少咗$2。

[ 本文章最後由 AA媽媽 於 08-6-25 00:38 編輯 ]

侯爵府

原文章由 xoboy1125 於 08-6-25 00:21 發表

我覺得係 1 蚊,
原因係我第一次得嘅 $13.00 ,
我冇攞走全部投資買第二隻, 仲要再投資多 $2.00 ,
番來後我冇再買賣賺 $3.00, 扣除我再加本 $2.00,
所以賺 $1.00...

平時我老公問我公司數, 我都係甘同佢計 :funn ...

UM..我計黎計去,諗黎諗去都覺得無可能係$1.
又打個比如...

兩隻雞既成本$10+$15, 但我收返黎既$13+18
就算我問人借$25 去買雞, 但我收返黎始終係$31

點都係多咗$6,自己落袋.

侯爵府

我只係一個普通c9, 我都係覺得我個答法易明d
原文章由 smiletigger 於 08-6-24 23:14 發表
樂觀嘅人:
13-10=3, 18-15=3 共+$6
悲觀嘅人(eg我c6) 應賺
18-10=8, 但實際是$6, 所以是虧了$2

首頁

尾頁

跳至