懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

oscar test

oscar test係要係11-13週內做架, 你可以到呢個網站預約登記, 我噖晚上網登記, 今朝10點幾wales d 姑娘已經打電話比我, confirm埋個期, 真方便, 不過你要提供最後月經日期, 同預產期(可以自己計左先)
www. fetalmedicine.org.hk

或者致電 26324219

因為好易full架, 最好盡快約左個期先!

大宅

原文章由 poontochi 於 08-7-3 21:16 發表
aiyo...我唔知要book oscar 添, 私家醫生無同我提過, 係咪要自己book 架?? 另外, 如果做陰超, 幾時先照到BB架?

其實我都係第一胎咋, 都唔敢懶叻, 不過如果好似我地咁得個零月, 照到個胎應該係得一粒豆咁, 如果個B長得快d, 可能照到心跳眨下眨下咁, 應該未有d咩睇到, 可能要等到第二次產檢先睇到個 B嘅身型...

複式洋房

littlelittlepig, 唔該哂呀, 等我聽日打去book oscar 先,
陰超係咪會睇到有冇宮外孕架? 我有D擔心

原文章由 littlelittlepig 於 08-7-3 22:04 發表

其實我都係第一胎咋, 都唔敢懶叻, 不過如果好似我地咁得個零月, 照到個胎應該係得一粒豆咁, 如果個B長得快d, 可能照到心跳眨下眨下咁, 應該未有d咩睇到, 可能要等到第二次產檢先睇到個 B嘅身型... ...

大宅

我已經約左8月1日到張國良做第一次檢查,請問呢個test係唔係夠35y健康院自動會幫媽媽做呢?定係兩樣嘢呢ka?
thanks!

原文章由 littlelittlepig 於 08-7-3 21:53 發表
oscar test係要係11-13週內做架, 你可以到呢個網站預約登記, 我噖晚上網登記, 今朝10點幾wales d 姑娘已經打電話比我, confirm埋個期, 真方便, 不過你要提供最後月經日期, 同預產期(可以自己計左先)
www. fetalmedic ...

大宅

原文章由 支支 於 08-7-3 22:43 發表
我已經約左8月1日到張國良做第一次檢查,請問呢個test係唔係夠35y健康院自動會幫媽媽做呢?定係兩樣嘢呢ka?
thanks!

我淨係知道呢個test唔係門間間醫院都有得做, 健康院應該更加唔會有, 因為我個嫂個朋友係wales d 醫生, 佢話呢部機好d, 而且係同中大合作, 不過無論點都好, 你都book左個期先啦, 又唔使比$先, 到時你睇完張醫生, 佢都可能會refer你去私家照, 但係你起碼有得揀麻, 如果等你睇完佢先決定, 可能就book唔到wales架喇...

同埋wales可以即日知result, 大概1-2 hrs, 但係私家好似唔可以即日知

大宅

thanks for your information. 但係仁安私家都有得照, 貴3-4百蚊. 請問威院book咗時間駛唔駛等好耐(因政府產檢等好耐)
原文章由 littlelittlepig 於 08-7-3 21:53 發表
www. fetalmedic ...

大宅

littlelittlepig,
唔該哂!

原文章由 littlelittlepig 於 08-7-3 23:14 發表

我淨係知道呢個test唔係門間間醫院都有得做, 健康院應該更加唔會有, 因為我個嫂個朋友係wales d 醫生, 佢話呢部機好d, 而且係同中大合作, 不過無論點都好, 你都book左個期先啦, 又唔使比$先, 到時你睇完張醫生, 佢 ...

複式洋房

原文章由 eggmama 於 08-7-4 12:47 發表
thanks for your information. 但係仁安私家都有得照, 貴3-4百蚊. 請問威院book咗時間駛唔駛等好耐(因政府產檢等好耐)

我都book左威院OSCAR, 我要9月中先睇第一次威院產檢, 但我早兩日在網上book OSCAR, 8月底就可以做, 姑娘仲話會幫我cancel原先book左8月做o個個ultrasound檢查. 因為一般ultrasound檢查只是由護士做, OSCAR則由醫生親自做, 而且OSCAR已cover晒一般ultrasound的檢查.

大宅

我book左廣華做產檢,要到9月11日先第一次見,比自己book私家醫生遲左差不多兩個月 :;pppp:

別墅

原文章由 TOleung 於 08-7-2 14:27 發表
哈哈,我仲大你一歲呀!

haha!我地差唔多啫
不過我地大家都要休息多啲,始終身體一定無2幾歲咁好!
你book咗Check Oscar 味呀!

別墅

原文章由 mrs.ip 於 08-7-6 10:26 發表

我都book左威院OSCAR, 我要9月中先睇第一次威院產檢, 但我早兩日在網上book OSCAR, 8月底就可以做, 姑娘仲話會幫我cancel原先book左8月做o個個ultrasound檢查. 因為一般ultrasound檢查只是由護士做, OSCAR則由醫生 ...

mrs.ip
你產檢睇私家又睇威院呀?
我剩係book咗私家做產檢咋 ,咁我需唔需要book埋威院呢?

大宅

Book 左啦,25/8會喺廣華做,昨日去登記時都唔駛自己出聲,佢一見我35歲就自動幫我排期做埋oscar。唔知會唔會都自動有得做埋結構超聲波呢?

可能真係年紀比較大,體力無咁好,我昨日去左行街,大約四五個鐘到,今朝到而家個肚都成日扯扯下咁痛,有少少流啡,希望休息多一晚會無事啦。聽大家講話流啡都好普遍,咁係咪即係唔駛特別去睇醫生呢?

大家都要小心,今個星期又落雨嘞。

原文章由 OLBB 於 08-7-6 15:39 發表

haha!我地差唔多啫
不過我地大家都要休息多啲,始終身體一定無2幾歲咁好!
你book咗Check Oscar 味呀!

大宅

原文章由 TOleung 於 08-7-6 23:19 發表
Book 左啦,25/8會喺廣華做,昨日去登記時都唔駛自己出聲,佢一見我35歲就自動幫我排期做埋oscar。唔知會唔會都自動有得做埋結構超聲波呢?

可能真係年紀比較大,體力無咁好,我昨日去左行街,大約四五個鐘到,今朝到而家個肚都成日 ...

我呢個星期都有流啡, 原本慢慢少到得一兩滴架喇 不過今朝又多番D,啱啱攞左假休息, 臨時book左港安嘅產科睇左先, 因為之前book左係出面睇第一次產檢, 到29/7先有得睇....真係有d擔心, 始終到宜家都未正在照過個胎....

不過大家都要小心d, 有持續流啡都要盡快知詢醫生同休息多D, 千其唔好操勞....

大宅

小心保重呀,今日大雨,出街要慢慢行呀。

我都係小小幾滴咁流啡,如果 touch wood 再嚴重啲我會去睇醫生架嘞,謝謝。

昨晚同啲親戚食飯,因為啲鴨呀蝦呀都唔食得,於是唯有話之前食"濟"左個肚唔舒服,點知有個親屬唔生锈,係咁話"有左係咪呀",仲叫我大肚婆,真係比佢激死

大宅

小心保重呀,今日大雨,出街要慢慢行呀。

我都係小小幾滴咁流啡,如果 touch wood 再嚴重啲我會去睇醫生架嘞,謝謝。

昨晚同啲親戚食飯,因為啲鴨呀蝦呀都唔食得,於是唯有話之前食"濟"左個肚唔舒服,點知有個親屬唔生锈,係咁話"有左係咪呀",仲叫我大肚婆,真係比佢激死

男爵府

睛靈勳章

hi各位

早2weeks 自己check到有. 今次係第二胎, 同支支一樣book左張國良但係7月22日見. 自己計預產為3月3日

現在我有2個問題煩緊:

1. 上胎係法國生, 今胎考慮想係政府生, 但我重未去政府登記, 我住係將軍澳, 仍想緊若去政府產檢是否廣華較近及最好呢? 但我想若final係私家生那便唔駛出去廣華登記產檢(係番tko產檢).

2. 同埋想緊要否請陪月好? 屋企有工人, 我奶奶會煮雞酒俾我食. 老公講請陪月好似無野做, 煮飯都係便飯(我會開刀生, 因第一胎係開刀). 生完又唔保得住, 上胎都係食28方.....

大家俾d意見好嗎?

[ 本文章最後由 WinkyLee 於 08-7-7 12:07 編輯 ]

大宅

回覆 #55 TOleung 的文章

多謝關心, 啱啱老公倍左我去睇醫征返嚟, 照到個胎同個胎囊, 仲有BB心跳, 都安心少少, 醫生叫我多D休息, 開左一星期假紙, 幫我打左一支安胎針, 同比左D安胎藥比我, 跟住叫我下星期去覆診

個胎照左出嚟係6W4日, 同個LMP計起一樣, 希望BB健健康康啦....計一計, 醫生話個預產期係27/2

複式洋房

原文章由 OLBB 於 08-7-6 15:47 發表

mrs.ip
你產檢睇私家又睇威院呀?
我剩係book咗私家做產檢咋 ,咁我需唔需要book埋威院呢?

因為我決定係威院生,所以先book左威院婦產科.如果你係仁安生,就應該唔需要再book政府產檢.

我有個friend係聖保祿生,本來想穩陣D去埋健康院做產險,點知佢話去左兩次就無去,因為次次都要排好耐,但見醫生就見一陣咁話~

複式洋房

littlelittlepig, 咁你要休息多D, 我今個星期六第一次做產檢, 大約6 weeks, 希望照到bb心跳啦.

伯爵府

Hi,你地好呀,我都係啱啱知道自已又有左,
係第3胎,預產期係3/3/09,

首頁

尾頁

跳至