自由講場

跳至

首頁
12345...25

尾頁

別墅

引用:你做得再好再完美,都有人會講你,係咪歧視

原帖由 lazywife 於 15-05-18 發表
你做得再好再完美,都有人會講你,係咪歧視都係睇你自己睇法,我做人父母,我唔會想我子女咁樣,咁你話我係 ...
我明白了。多謝您嘅提醒

別墅

比d自信

子爵府

回覆:年輕父母無罪,請勿再歧視!

羨慕你多過歧視。其實早生、遲生都各有各好與壞,做好自己,唔使理人。

男爵府

年齡從來都不是問題, 只在於父母本身有冇責任感.

樓主, 你好叻, 加油丫

別墅

引用:Quote:原帖由 manshunhing 於 15-05-18 發

原帖由 siukingkwok 於 15-05-18 發表
BB健康除了關不關父母有冇盡責揍得好吾好,都關個天事㗎!很多兒科教授/兒童精神科醫生自己的 ...
我係想表達請勿歧視年輕父母
並不是讚自己個b

男爵府

回覆 manshunhing 的帖子

其實第一次做媽媽,好多野都唔識。所以唔可以話年紀年長小小的父母一定識,年輕父母就一定唔識。不能以貌取人。大家一起加油!

珍珠宮

manshunhing 發表於 15-5-18 14:46
我太激動😂

睇你咁講, 你地己做緊父母應該做既野, D人點講你咪"哦, 係, HUM"應咗就算....當年我咗個仔有個舖頭既人時常出入都見到佢, 佢問我個仔好唔好湊..我話佢一般啦..跟住佢講咗一句我好記得.."你唔好太介意人地點批評你, 否則你會好唔開心"

你小朋友越來越大如果行為上同乖小朋友有差異你會見到好多唔好既目光到時你會仲唔開心...所以呢你要好好教育自己冷靜..人地點講由得人啦..

我係高齡都比人歧視喎...就算自己親朋戚友我相信好多都係背後咁講...但我知自己選擇無錯就得駛乜理人..

珍珠宮

manshunhing 發表於 15-5-18 14:31
我自己本身17歲懷孕,18歲生bb
對!我係因為意外所以有bb
您地可以話我唔我無做好安全措施
你都要向前望, 唔好理太多人目光, 其實你地肯努力承擔責任已經好叻架啦.. 加油.

男爵府

其實真係好難怪人咁諗

17,18歲應該仲讀緊書,我諗冇做人父母既想個囡咁早就生兒育女掛
或者現今社會應該接受,我都唔會歧視你地,條路自己揀

tai987    發表於 15-5-18 23:35
bik1229    發表於 15-5-18 16:17

水晶宮

引用:Quote:原帖由 manshunhing 於 15-05-18 發

原帖由 妹妹貓咪 於 15-05-18 發表
唔會歧視你!但老實講你條路岩岩先開始行,起碼十年後都係咁幸福快樂先有說服力。

...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:我自己本身17歲懷孕,18歲生bb對!我係因為

原帖由 manshunhing 於 15-05-18 發表
我支持妳!我絕冇歧視年青父母,不論是18,28,38,定48歲也好,只要一旦決定當爸爸媽媽的話,就要對自己的孩子盡責及愛錫他們便足夠了!

公爵府

親子王國15週年勳章

引用:我自己本身17歲懷孕,18歲生bb對!我係因為

我都唔覺得關年紀事,只係擔心經濟問題,如解決到便可以

子爵府

香港呢個社會係有D人係咁, 可能平時抑壓得太多

珍珠宮

支持你,我都係好後生生b,自問湊仔好過好多所謂的成熟媽媽,我個仔好健康又乖。

唔好理人地講乜,最緊要做好自己。佢地係好鍾意標籤年輕父母,覺得我地唔識湊仔,事實唔係囉。但唔緊要,我當佢地妒忌我地可以咁年輕做父母

男爵府

你地真心愛bb又肯負責任就得啦,又唔係關問人借問人拎駛咩理人點講,廿年後你仔大你地可以甩身個陣你就爽到爆。
我表姐都係17歲就生,佢當年仲慘,老公出埋監佢變左年輕單親媽媽比人double岐視,當然佢條路行得好辛苦,生活一d都唔易,但佢都盡力教好個仔,19年咁就過去,個仔20都黎緊,大個唔係話精英資優但真心考順,搵到下食仲話養埋媽媽,我表姐今年先35,6仲搵到個對佢好好既人,我地d熟齡媽而家先教戒片ABC!佢就甩哂身去旅行,幾開心

珍珠宮

ronnieieong 發表於 15-5-18 14:53
年齡從來都不是問題, 只在於父母本身有冇責任感.
無錯.. 我廿幾歲做FTM, 一樣要俾人話同社會脫節, 但起碼我湊三個都幾成功(自讚自).. 我弟婦近四張先做人媽, FTM一樣可以日日督機, 老公都無餐正常飯食.年齡同責任感唔係成比例架..

子爵府

引用:Quote:原帖由 chelchel0126 於 15-05-18 發

唔係,我知佢唔係咁嘅意思
係岩岩帶bb出街比人話,😂
哦,原來你遇到傻人發現案

做自己就得啦,人生在世,唔顧得人地咁多㗎

magiee    發表於 15-5-18 17:49
我愛我個囝,愛到變做鬼..

侯爵府

唔使理人, 你地負好做父母責任, 只對小朋友負責~
其他多口既.......不用理, 又唔係同佢地過人世,係咪!? 加油!
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

翡翠宮

自己生自己養無靠人, 洗咩理人嗡咩?

公爵府

引用:Quote:原帖由+lymchau+於+15-05-18+發表請

有啲真係直頭話我地呢啲生黎害左個b
大把呢d人,呢度都有好多...

首頁
12345...25

尾頁

跳至