家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:原來101保險唔係上左年紀的人先中的

俾BK相關文佢睇啦。

男爵府

回覆:Kelvinnchan 的帖子

我5年前買左你講的最後果種,當時agent 話供6年。現應否cut

大宅

回覆:原來101保險唔係上左年紀的人先中的

係咪供多一年就不用再供?如果係而不急用$可能供埋箸數。
睇清楚條款再決定。

大宅

引用:我5年前買左你講的最後果種,當時agent 話

原帖由 beautytiny 於 15-05-22 發表
我5年前買左你講的最後果種,當時agent 話供6年。現應否cut
你的情況我建議睇返而家個保單價值有幾多,如果已經回本的不如cut左去買份供得斷的人壽好過

停供係要你夠錢俾佢扣哂堆費用先做到,唔夠扣要你再供返

供死會係事實,我無數朋友都中左招,話供10-20年就唔使再供,但保單已經大大隻字寫供終身

我立場上係認為保障(危疾/人壽…)投資要分開處理,但早10年就好多人賣呢種怪胎,結果而家成塊照妖鏡咁睇到問題

男爵府

引用:Quote:原帖由+beautytiny+於+15-05-22+發表

原帖由 Kelvinnchan 於 15-05-22 發表
你的情況我建議睇返而家個保單價值有幾多,如果已經回本的不如cut左去買份供得斷的人壽好過

停供係要你夠 ...
當時agent 話供6年我才買的,現value 冇了一半,我買時亦不知道是related to 基金,被欺。可否complain ?

大宅

引用:Quote:原帖由 Kelvinnchan 於 15-05-22 發

當時agent 話供6年我才買的,現value 冇了一半,我買時亦不知道是related to 基金,被欺。可否complain ?

...
佢sell呢張單就有責任去跟進,叫個客俾錢買投連險,每個月仲要扣錢俾手續費,唔跟唔轉換基金之餘仲要話供幾年就唔使供,稱得上專業失德

你最好叫佢定期幫你轉基金,計落條數賺多過手續費先叫賺,否則張單都唔會有錢落你袋

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 Kelvinnchan 於 15-05-22 發

...
以我甘多年經驗,投訴到保監也沒辨法,保險公司點會唔知 AGENT 呃客簽单,保險公司有生意理得客人被騙,因你簽了文件,追究不到的~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

...
以我甘多年經驗,投訴到保監也沒辨法,保險公司點會唔知 AGENT 呃客簽单,保險公司有生意理得客人被騙,因你簽了文件,追究不到的~

eezzkylm    發表於 15-5-22 17:23
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至